Prima pagină » Titlurile zilei » Soluție revoluționară pentru traficul din Iași! Legătura cu Zona Metropolitană ar putea fi făcută cu metroul sau monorail. Așa s-ar reduce drastic poluarea din municipiu
Soluție revoluționară pentru traficul din Iași! Legătura cu Zona Metropolitană ar putea fi făcută cu metroul sau monorail. Așa s-ar reduce drastic poluarea din municipiu

Soluție revoluționară pentru traficul din Iași! Legătura cu Zona Metropolitană ar putea fi făcută cu metroul sau monorail. Așa s-ar reduce drastic poluarea din municipiu

21 mai 2020, 04:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Primăria Iași vrea să asigure legătura cu Zona Metropolitană prin intermediul unui metrou sau monorail (transport suspendat sau terestru pe o singură șină). Soluția revoluționară va fi dată de firma care va realiza studiul de fezabilitate. Implementarea acestui proiect este menită să reducă drastic nivelul de poluare din municipiu. Firmele de specialitate trebuie să depună ofertele până pe data de 3 iunie. Documentația trebuie realizată în termen de trei luni.

Primăria Iași anunță o soluție revoluționară pentru traficul din oraș. Edilii vor să achiziționeze un studiu de fezabilitate care să propună soluții privind legăturile cu comunele din Zona Metropolitană. Firma care va realiza studiul trebuie să ofere soluții de transport cu metroul (subteran) sau transport aerian monorail. Totodată, va fi realizat și un studiu pentru axa de circulație protejată pentru biciclete. Contractul are o valoare estimată de 150.000 lei, cu TVA, iar ofertele trebuie depuse până pe data de 3 iunie.

„Obiectivul general al proiectului îl reprezintă crearea și dezvoltarea unui cadru concret și coerent de dezvoltare durabilă și sustenabilă a a muncipiului Iași și a zonei Metropolitane Iași, prin abordarea participativă și incluzivă a unui mecanism de politici și instrumente de guvernanță teritorială locală integrată de mediu. Obiectivul specific este analiza de soluții alternative la transportul public local având ca scop descongestionarea traficului urban, reducerea emisiilor de carbon și implicit reducerea poluării mediului înconjurător, precum și promovarea unui stil de viață sănătos în rândul cetățenilor municipiului Iași”, sunt obiectivele proiectului.

Decizie bomba in traficul din Iasi. Schimbare uluitoare in cea mai aglomerata zona din municipiu

Metroul va reduce poluarea

Primăria Iași vrea ca prin intermediul mijloacelor alternative de transport să reducă poluarea.

„În contextul dezvoltării sistemului de transport cu implicații la nivel metropolitan, fluxurile zilnice de călători sunt preluate atât prin sistemul public de transport (autobuze, tramvaie), cât și prin sistemul auto alternativ privat. Se remarcă unele zone din oraș cu extensie înspre zona metropolitană și care nu sunt acoperite suficient de sistemul de transport actual, de exemplu zona Moara de Vânt, zona Galata cu extensie înspre Miroslava (Valea Adâncă) sau zona Bucium – Bârnova. De remarcat că aceste zone sunt colinare, mai greu accesibile pentru transportul clasic de transport public cu autobuzul/tramvaiul”, transmit reprezentanții Primăriei.

Abia după realizarea unui proiect tehnic vor fi conoscute costurile soluției revoluționare.

Dezastru pe străzile din oraș. Trafic blocat de mii de mașini abandonate

Lista orelor de vârf

Pentru a susține elaborarea studiului de fezabilitate, Primăria Iași a pus la dispoziție și informații legate de orele de vârf din mai multe zone din Iași. Astfel, traficul devine insuportabil pe ruta Bucium – Poitiers: orele 06:45 – 08:45 și 17:00 – 18:00, Rond Cug – Podu Roș: orele 06:50 – 08:10 și 17:00 – 18:00, Canta – Moara de Foc: orele 07:20 – 07:50, Spital de Recuperare – Lidl Galata – Cerna – Mircea: orele 07:15 – 08:20, Elena Doamnă – Bușinescu: orele 14:00 – 15:00, Anastasie Panu – Palat – Podu Roș: orele 15:00 – 17:15 și Socola – N. Iorga: orele 07:00 – 08:10.

„Poluarea aerului din municipiul Iași se datorează, pe de o parte, existenței unei activități industriale, activități care în prezent și-au diminuat intensitatea și, pe de altă arte, insuficiențelor investiții în infrastructura rutieră majoră, fapt ce a făcut ca orașul Iași să fie tranzitat de un număr mare de vehicule care contribuie la degradarea calității aerului. Principalele surse de poluare cu particule în suspensie PM10 la nivelul municipiului Iași sunt reprezentate de arderile din sectorul energetic, procesele de producție, traficul rutier și sistemele individuale de încălzire a locuințelor (sursele de suprafață)”, mai spun edilii.

Documentația trebuie realizată în termen de 90 de zile de la semnarea contractului.

La Cluj, proiectul este avansat

La Cluj, primarul Emil Boc, la finalul lunii trecute, a semnat deja contractul pentru realizarea studiilor de prefezabilitate și fezabilitate pentru înființarea metroului și trenului metropolitan. Contractul are o valoare de 7,4 milioane euro. Soluția revoluționară preusupune o linie de metrou pe o distanță de 16 kilometri ce va străbate 15 stații. Ideea de monorail sau monoșină este deja implementată în multe metropole din lume. Tranportul se realizează pe o singură șină care poate fi terestră sau suspendată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024