Prima pagină » Sanatate » Soluție pentru negi: Ai de ales între substanțe chimice, crioterapie sau remedii naturale

Soluție pentru negi: Ai de ales între substanțe chimice, crioterapie sau remedii naturale

17 mai 2021, 14:47,
în Sanatate

Negii sau verucile sunt excrescențe dure pe suprafața pielii, mâinilor sau picioarelor, cauzate de virusul papillomavirus (HPV), care contaminează pielea. Deoarece aproximativ unul din patru oameni s-au confruntat la un moment dat cu problema negilor, s-au căutat soluții pentru a scăpa de aceste excrescențe care provoacă durere sau discomfort.

Specialiștii susțin că după acnee, negii sunt cea mai obișnuită afecțiune a pielii. Aproxiamtiv 53% din numărul total de veruci apar la copiii cu vârste între 5 și 19 ani.

Studiile au arătat că aproximativ 50% dintre veruci dispar după doi ani de la apariție, fără să fie necesar vreun tratament. Verucile sunt contagioase și este foarte posibil să se răspândească și în alte zone ale corpului sau la alte persoane.

Soluție pentru negi: acid salicilic, crioterapie sau intervenţie chirurgicală

Pentru negi nu se impune un tratament decât în cazul în care provoacă durere sau disconfort sau dacă vrei să scapi de ei din cauza aspecutlui inestetic. În marea majoritate a cazurilor, negii trec de la sine în cel mult 2 ani, în cazul copiilor şi adolescenţilor. Sunt, totuși, și situații când negii pot persista pe termen lung, până la 10 ani, mai ales în cazul adulţilor.

Pentru vindecarea negilor, cele mai folosite soluții chimice sunt cele cu acid salicilic, formaldehidă, glutaraldehidă sau acid lactic, crioterapie sau intervenţie chirurgicală.

Soluția sau tinctura de acid salicilic este eficientă în special în cazul negilor localizaţi la nivelul mâinilor. Aceasta se aplică zilnic pe neg pe o perioadă de 3 luni. În cazul pacienţilor diagnosticaţi cu diabet cu negi plantari, aceasta soluție de acid salicilic nu este recomandată deoarece există riscul vindecării lente a pielii. De asemenea, trebuie avut grijă deoarece soluția sau tinctura de acid salicilic poate provoca iritaţii.

Crioterapia cu azot lichid este recomandată doar în cazul persoanelor care pot suporta durerea cauzată de această procedură. Aceasta presupune îngheţarea negului timp de 5-15 minute, în mai multe şedinţe. Crioterapia nu este indicată în cazul negilor aflați aproape de tendoane sau a unghii, deoarece pot cauza deteriorarea acestora. De asemenea, crioterapia poate cauza hiperpigmentări şi cicatrici care ulterior dispar.

Intervenţia chirurgicală este folosită doar în cazul negilor în mosaic. În cazul negilor obșuiți nu se recomandă intervenția chirurgicală deoarece riscul de recurenţă este foarte crescut în cazul unei astfel de metode.

Remedii naturale pentru negi

Eficacitatea multor remedii naturale pentru negi nu a fost dovedită prin studii ştiinţifice. Totuși, multă lume apelează la astfel de metode naturale de îndepărtare a negilor.

Cea mai des întâlnită soluție naturală pentru a scăpa de negi este oţetul din cidru de mere. Pentru a obține această soluție se amestecă 2 linguri de oţet din cidru de mere cu o lingură de apă. Se înmoaie un beţişor de ureche în soluţie şi se aplică pe neg, apoi se acoperă cu un pansament curat şi se lasă să acţioneze 3-4 ore.

Un alt remediu natural este usturoiul. Acesta se pisează şi se adaugă o linguriţă cu apă. Pasta rezultată se aplică pe neg şi se acoperă cu un pansament. Procedeul se aplică de 3-4 ori pe săptămână.

Gelul de Aloe Vera este o altă soluție pentru a scăpa de negi. Acesta poate ameliora mâncărimile şi disconfortul cauzate de negi.

Aspirina este o altă soluție la care apelează oamenii pentru a scăpa de negi. Aceasta se pisează şi se amestecă cu o linguriţă de apă, până se formează o pastă. Aceasta se aplică pe neg, se acoperă cu un pansament şi se lasă să acţioneze peste noapte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *