Fiecare dintre noi a avut măcar o data probleme cu o bătătură apărută în talpă. Tocmai de aceea multă lume vrea să știe dacă există o soluție pentru bătăturile din talpă.
Bătăturile reprezintă niște îngroșări dureroase ale pielii, care apar ca urmare a suprasolicitării mecanice. De obicei, acestea apar ca o reacție a pielii la presiunea pusă asupra unor puncte ale piciorului.
Bătăturile apar, de obicei, în vârful sau pe degetele de la picioare acolo unde se freacă de încălţăminte. Acestea pot să apară şi între degete sau pe talpă şi călcâi și sunt cele mai dureroase.
Cauzele apariției bătăturilor în talpă
Bătăturile apar cel mai adesea ca urmare a frecării constante sau a presiunii exercitate asupra unor zone ale pielii din talpă. Acestea pot să apară în urma purtării unei perechi incomode de încălțăminte, in timp ce bataturile de la maini au o probabilitate mai mare de apari. În cele mai multe cazuri, bătăturile în talpă apar vara atunci când se poartă încălțări fără sosete.
O altă cauză a apariției bătăturilor în talpă poate să apară în cazul persoanelor care merg desculțe, care merg mult pe jos, prezintă monturi sau nu calcă în mod corect. În plus, persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung sunt expuse la apariția bătăturilor la nivelul acestui deget.
Alte cauze care pot duce la apariția bătăturilor pot fi existența unei deformări sau denivelări a încălțămintei, existența unei anomalii a oaselor piciorului, menținerea corpului în poziție vertical pentru o perioadă mai mare de timp, obezitatea sau așa-numitul picior diabetic.
Soluție pentru bătături în talpă: Tratamente naturiste
De cele mai multe ori, bătăturile se tratează acasă. Dacă sunt descoperite chiar de la început, bătăturile pot fi tratate prin înmuierea în apă caldă și folosirea unei pietre ponce.
Pentru a reduce presiunea exercitată asupra picioarelor se pot purta niște plasturi ce ajută la reducerea presiunii și grăbesc vindecarea.
De asemenea, se poate apela la mai multe remedii naturiste. Unul dintre acestea este uleiul de ricin ce are proprietăți lubrifiante. Pentru asta, înmuiați bătăturile într-un amestec de apă caldă cu 5 linguri ulei de ricin pentru a lubrifia pielea întărită și a ameliora zona afectată.
Și bicarbonat de sodiu în amestec cu lămâia poate avea efecte benefice în cazul bătăturilor. Pnetru asta, puneți în apă caldă 2-3 linguri cu suc de lămâie. Înmuiați-vă picioarele câteva minute, după care adăugați o lingură cu bicarbonat de sodiu.
Crema pentru bătături poate avea efecte uimitoare
Pentru tratarea bătăturilor puteți apela la niște creme exfoliante ce ajută la înlăturarea celulelor moarte. Aceste creme conțin acid salicilic, uree sau lactat de amoniu. Pentru a elimina bătăturile cu aceste creme este necesară folosirea pe parcursul mai multor zile a exfoliantului. Astfel, pielea va deveni din nou moale și fină la atingere. Înainte e a folosi astfel de creme e bine să consultați și medical deoarece ar putea conține ingrediente care ar putea irita pielea.
Tot pentru a scăpa de bătăturile din talpă puteți apela la creme pentru înmuierea bătăturilor. Acestea conțin vaselină și trebuie aplicate seara și lăsate să acționeze peste noapte. Aceste creme înmoaie bătăturile și previne uscarea pielii. Pentru fixarea acestor creme este necesară aplicarea lor pe bătături și purtarea unor șosete din bumbac.