Victor Ponta, candidat indepenent la alegerile prezidențiale propune o soluție pentru scăderea abandonului școlar. Fostul prim-ministru a dat un exemplu al unei localități în care, odată introdusă masă caldă, numărul școlarilor a crescut semnificativ. Din păcate sunt sute de mii de copii care încă se bagă la somn flămâni, iar realitatea este că Guvernului PSD-PNL-UDMR nu-i pasă de acest aspect.
Pe de altă parte, mulți tineri proveniți din familii cu o situație materială bună ajung să fie victime ale consumului de droguri. Un exemplu tragic este cel al lui Rareș Ion, un tânăr promițător de doar 20 de ani, care și-a pierdut viața recent din cauza unei supradoze.
Soluția propusă de Victor Ponta pentru scăderea abandonului școlar
Victor Ponta, candidat independent la alegerile prezidențiale, a tras un semnal de alarmă cu privire la una dintre cele mai grave probleme care amenință viitorul țării: abandonul școlar. El a subliniat că, dacă nu se iau măsuri concrete pentru ca toți copiii să ajungă la școală, România riscă să-și compromită viitorul, pentru că acești copii ar trebui să fie cei care vor clădi societatea de mâine.
Pentru a ilustra cât de mult poate conta un gest simplu, Ponta a dat exemplul unei inițiative locale din județul Gorj, mai exact din comuna Baia de Fier. Acolo, primăria și câțiva oameni de afaceri au decis să ofere copiilor o masă caldă la prânz. Rezultatul nu a întârziat să apară: numărul elevilor care vin zilnic la școală a crescut de la 400 la 460, un salt semnificativ, obținut cu un efort minim, dar bine orientat.
Abandonul școlar, cea mai mare problemă pentru viitorul României. Dacă nu ne ocupăm să vină copiii la școală, cine vreți să construiască România în viitor?
Vă dau un singur exemplu pozitiv, de data aceasta. În Baia de Fier, la mine în Gorj unde am fost atâția ani alături de oameni, mi-a spus acum că Primăria, oamenii de afaceri locali au dat o masă caldă la prânz, pentru copii. Imediat, de la 400 de copii la școală au ajuns 460! Vă dați seama? 60 de copii printr-un efort minim făcut de un primar bun și de doi oameni de afaceri buni din zonă.
Statului român trebuie să îi pese de tânăra generație
Ponta i-a îndemnat pe toți să reflecteze la impactul pe care l-ar avea o astfel de măsură la nivel național. Dacă în fiecare comunitate s-ar adopta o soluție asemănătoare, sute de mii de copii în plus ar putea fi aduși înapoi la școală. El a insistat că doar astfel putem arăta că ne pasă de copiii noștri și că suntem preocupați de viitorul țării, punând educația lor pe primul loc.
Gândiți-vă la asta în toată România, dacă s-ar întâmpla. Gândiți-vă dacă în toată România, copiii care vin la școală ar fi cu 6.000, cu 60.000 de mii mai mulți decât sunt acum. Asta ar însemna să avem grijă de copii și să avem grijă de viitorul României și să punem copiii României pe primul loc. Să facem asta în toată România. Cu cât sunt mai mici localitățile, cu cât sunt mai sărace, cu atât mai mult să-i punem pe primari și pe oamenii de afaceri din zonă să dea acea masă caldă pe care Guvernul a scos-o. Ca să avem copii la școală, ca să avem viitor și ca să punem copiii României pe primul loc.
De asemenea, Ponta a criticat Guvernul pentru faptul că a eliminat programul național al mesei calde, spunând că tocmai în cele mai sărace localități ar trebui să existe un efort comun al autorităților locale și al mediului de afaceri pentru a sprijini copiii și a-i motiva să vină la școală. Mesajul său a fost clar: fără sprijin pentru educație și pentru copiii din comunitățile vulnerabile, România nu poate avea un viitor solid.