Prima pagină » International » Solidaritate europeană: Emmanuel Macron a promis gaze franţuzeşti în schimbul electricităţii germane

Solidaritate europeană: Emmanuel Macron a promis gaze franţuzeşti în schimbul electricităţii germane

06 sept. 2022, 11:50,
în International

Emmanuel Macron a recunoscut luni, 5 septembrie, că Franţa are nevoie de ”solidaritatea europeană pentru electricitate”. Anunţul făcut de preşedintele francez nu este o noutate, de vreme ce mai mult de jumătate din reactoarele nucleare ale Franţei sunt oprite din motive tehnice, şi i-a propus cancelarului german Olaf Scholz un troc, şi anume ca Germania să livreze electricitate Franţei, care să-i ofere la schimb gaz natural.

”Vom finaliza conexiunile pentru gaze astfel încât să putem livra gaz Germaniei (…) dacă este nevoie de solidaritate”, iar Germania la rândul ei ”ar fi în situaţia de a produce mai multă electricitate şi de a ne livra şi nouă în situaţiile de vârf” de consum, a declarat Macron.

colaj Emmanuel Macron Olaf Scholz si Vladimir Putin

Germania ar putea lua în calcul inclusiv raţionalizarea consumului de gaze

Emmanuel Macron a invocat solidaritatea europeană

Solidaritatea europeană este ceea ce a cerut Emmanuel Macron pentru această iarnă. Liderul de la Elysee s-a declarat de asemenea favorabil achiziţiilor comune de gaz natural în Uniunea Europeană, pentru a cumpăra gaz ”mai ieftin”, precum şi plafonării preţului gazului rusesc cerută de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Preşedintele francez a mai spus că susţine realizarea de interconectoare pentru transportul gazelor naturale între statele Uniunii Europene oriunde ”are sens”. Cu toate acestea, consideră că un astfel de interconector nu este necesar între Spania şi Franţa.

Precizăm că ideea unei conducte de gaze între Spania şi Franţa, a fost abandonată în anul 2019 şi relansată recent în noul context generat de războiul din Ucraina şi de sancţiunile europene împotriva Rusiei. Constantă a rămas doar Franta, ferm pe poziţii, care s-a arătat reticentă cu privire la un asemenea proiect, faţă de care a pledat însă favorabil cancelarul german Scholz, acesta din urmă dorind un gazoduct care să lege Spania de Europa centrală.

Având în vedere contextul menţionat mai sus, Germania intenţionează să menţină în rezervă operaţională până în luna aprilie anul viitor două reactoare nucleare a căror închidere definitivă era programată pentru sfârşitul anului în curs, ca soluţie de rezervă pentru acoperirea nevoilor energetice iarna aceasta.

De altfel, importatorul german de gaze Uniper a anunţat că, în urma deciziei Rusiei de a sista furnizarea gazelor prin conductă Nord Stream, Germania ar putea lua în calcul inclusiv raţionalizarea consumului de gaze.

Noi detalii furnizate de Gazprom despre defecțiunile la Nord Stream

În cadrul unui context asemănător, amintim că Gazprom a raportat că la 2 septembrie 2022, Rostekhnadzor a emis un avertisment către companie după ce a descoperit o scurgere de ulei la unitatea de compresor de gaz nr. 24. Compania reamintește că o astfel de scurgere a fost înregistrată anterior, în special, la unitatea de compresor de gaz nr. 14, a progresat și a avut un caracter mai extins. Prezența unei astfel de defecțiuni la mai multe unități indică consistența acesteia, așadar, prin decizia Rostekhnadzor, GPU nr. 14 a fost scos din funcțiune.

Comentariul companiei subliniază totodată faptul că funcționarea în continuare a GPU nr. 24 fără eliminarea defectelor identificate creează un risc de incendiu sau explozie. Mai mult, în timpul întreținerii de rutină din iulie 2022, scurgerea de ulei indicată nu a fost detectată, fapt confirmat de certificatul corespunzător semnat de reprezentanții Siemens care au efectuat lucrările de service.

Gazprom notează că funcționarea acestei unități de compresoare de gaz cu defecțiunile identificate contravine în mod direct cerințelor legislației din Rusia.

Acestea fiind spuse, reiterăm faptul că președintele francez Emmanuel Macron a promis gaze franţuzeşti în schimbul electricităţii germane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *