Surse media de peste ocean anunţă că Statele Unite, Canada, țările UE și Ucraina depun eforturi pentru a recunoaște diamantele rusești ca fiind „sângeroase” și pentru a interzice exportul acestora.
Precizăm că în afara resurselor energetice, Rusia primește cele mai multe venituri din export din diamante.
Eforturi pentru recunoașterea diamantelor rusești ca fiind „sângeroase”
Occidentul depune eforturi pentru recunoașterea diamantelor rusești ca fiind „sângeroase”. În acest sens, în luna mai, oficialul Departamentului de Stat al SUA, George Kajati, a scris Organizației Națiunilor Unite pentru a combate răspândirea diamantelor de conflict. Această mişcare vine în sprijinul efortului de a o determina pe Rusia să nu poată folosi banii câștigați pentru a finanța războiul.
Astfel, Uniunea Europeană, Canada și Ucraina, în luna iunie, în cadrul unei reuniuni, au solicitat recunoașterea diamantelor rusești ca fiind „sângeroase”. Puşi în faţa unei asemenea situaţii, reprezentanții Rusiei, Belarusului și Chinei s-au opus unei astfel de interdicții.
Amintim că Rusia este cel mai mare furnizor de diamante mici din lume, astfel că, pe lângă resursele energetice, Moscova primește cele mai multe venituri din export din vânzarea de pietre prețioase.
De altfel, diamantele rusești au fost populare în America de mulți ani, deoarece, spre deosebire de diamantele africane, nu au putut fi suspectate de „sângerozitate”.
Reamintim că în lună martie, Statele Unite ale Americii au impus o interdicție privind exportul de diamante din Federația Rusă.
Ou Fabergé de milioane de dolari găsit pe iahtul unui oligarh rus
Într-un alt context, amintim de faptul că oficialii americani au anunțat săptămânile trecute că au găsit un ou Fabergé pe iahtul Amadea, deţinut de un oligarh rus. Ambarcaţiunea, estimată la 300 de milioane de dolari, deținută de Suleiman Kerimov, sancționat în urma războiului declanșat de Rusia în Ucraina, a fost transportată în Golful San Diego la sfârșitul lunii iunie, după ce în luna mai, la cererea Statelor Unite ale Americii, autoritățile din Fiji au confiscat ambarcațiunea.
Conformt sursei, procurorul general adjunct al Statelor Unite, Lisa Monaco, a precizat că oul-bijuterie a fost una dintre cele mai „interesante” descoperiri pe care oficialii federali le-au făcut la bordul iahturilor confiscate. Dacă oul se va dovedi a fi veritabil, ar fi unul dintre puținele rămase în lume și ar putea valora milioane de dolari.
Precizăm că ouăle Fabergé au fost create la Sankt Petersburg la sfârșitul secolului al XIX-lea și la începutul secolului al XX-lea, iar cel care a manufacturat această bijuterie a fost bijutierul Peter Carl Fabergé, fiul unui alt maestru bijutier, Gustav Fabergé. Fiecare ou Fabergé ascundea o surpriză la interior, tot sub forma unei bijuterii. Se pare că între anii 1885-1916 au fost create 50 de piese, 10 pentru țarul Alexandru al III-lea – care îi oferea soției sale câte una în fiecare an, și alte 40 de piese pentru țarul Nicolae al II-lea.
Ouăle create de bijutierul Peter Carl Fabergé erau realizate din aur sau argint, cu pietre preţioase sau semipreţioase.
Cu toate acestea însă, în contextul războiului declanșat de Rusia, Statele Unite, Canada, țările UE și Ucraina depun eforturi pentru a recunoaște diamantele rusești ca fiind „sângeroase”.