Solduri late, picioare scurte, un nas borcanat si un piept plat? Si ce daca? Purtatoarele unora dintre aceste caracteristici socotite „urate” in conformitate cu perceptia moderna le-ar putea rade in nas „frumoaselor” peste cativa ani.
Caci cele cu defecte au mari sanse sa fie mai sanatoase, sa traiasca mai mult si sa se bucure de viata mai mult decat splendorile cu proportii la moda. Asta pentru ca numeroase studii stiintifice au aratat ca anumite proportii corporale – socotite in ziua de azi cusururi – sunt asociate cu riscuri mai mici de a dezvolta boli sau de a muri prematur.
Un fund mare nu e chiar asa de rau – in orice caz, e preferabil unei burti mari, afirma specialistii. Persoanele care depoziteaza grasimea mai ales pe posterior prezinta un risc mai mic de a face diabet si stau mai bine cu colesterolul (niveluri mai mici de colesterol rau – LDL, niveluri mai ridicate de colesterol bun – HDL). Prin comparatie, grasimea depusa pe abdomen e mult mai primejdioasa: prezenta ei e asociata cu un risc mare de aparitie a diabetului si a bolilor de inima.
Soldurile baietesti, drepte, fara rotunjimi sunt OK la manechine. In practica mai toata lumea prefera niste arcuiri mai sexy. Ce faci daca nu le ai? In primul rand, iti gasesti usor haine la moda. In al doilea rand, te consolezi cu ideea ca, dupa cum sugerereaza un studiu realizat la Universitatea din Southampton, esti de trei ori mai putin expusa riscului de face cancer de san si de a transmite aceasta predispozitie fiicelor tale.
Cate o alunita ici-colo poate da frumusetii o nota interesanta. In numar mare, insa, alunitele sunt considerate o pacoste. Cei care au multe asemenea semne de culoare inchisa sunt, intr-adevar, mai vulnerabili la pericolul melanomului malign (forma cea mai grava de cancer al pielii). Care e avantajul de a avea alunite? Cei care au multe (peste 100) sunt, biologic, cu cativa ani mai tineri decat cei care au putine – sub 25.
Stiti cum e omul: fiecare vrea ce n-are. Femeile cu bustul mic isi doresc unul mai mare, iar femeile generos inzestrate in regiunea pectorala se plang adesea de problemele generate de „zestrea” cu pricina.
Cea mai comuna problema asociata cu prezenta unor sani mari e durerea de spate. Greutatea bustului afecteaza coloana vertebrala care, silita sa suporte o incarcatura grea, se curbeaza exagerat, ceea ce duce la deformari si dureri.
Un nas mare nu e cea mai dorita trasatura faciala, mai ales la femei, desi exista unele care – in ciuda nasului lor mare, sunt atragatoare si au devenit celebre si pentru alte calitati (ca doar nu judecam o femeie numai dupa nas!). Barbra Streisand e doar un exemplu.
In ceea ce priveste sanatatea, un nas mare e, categoric, un avantaj: posesorul sau inhaleaza cu cca. 7% mai putine substante si particule care pot declansa infectii si, probabil, si alergii. Un nas mai mare constituie o bariera mai eficienta in calea germenilor patogeni, asa ca proprietarul e mai putin expus racelilor transmise pe cale respiratorie.
Cat despre coapsele pline atat de detestate de femeile cu predispozitii spre ingrasare, ele pot sa prelungeasca viata cu cativa ani buni. Cand circumferinta coapsei masoara cel putin 60 cm, e mai mic riscul aparitiei bolilor de inima si al mortii premature, a aratat un studiu realizat in Danemarca pe 3.000 de participanti, femei si barbati, studiu care a durat 12 ani.
Si urechile mari au un avantaj – pot contracara scaderea acutitaii auditive asociate cu imbatranirea. La varsta senectutii, persoanele dotate cu pavilioane auditive mai mari au sanse mari sa auda mai bine, potrivit Descopera.ro.