Soldații ruși au capturat un camion cu ajutoare, care venea din România. Militarii au furat toată încărcătura din vehicul, mai precis, alimente și medicamente pentru ucraineni. Din fericire, șoferul a scăpat cu viață pentru că era român.
Soldaţii ruşi au capturat un camion cu ajutoare din România
Europarlamentarul Vlad Gheorghe, a povestit o istorioară reală, cum un camion cu ajutoare a fost capturat de soldaţii ruşi.
„Un paşaport românesc în perioada asta e aur în Ucraina. Poţi să treci graniţa, poţi să pleci din ţară, poţi să faci multe lucruri. (…) Camionul respectiv a fost oprit de ruşi, au fost furate produsele. Dar pentru că acel camion avea numere româneşti şi şoferul avea paşaport românesc, nu i-au făcut nimic. E emblematică imaginea asta: un camion special cu ajutoare trimis cu un şofer român spre Harkov a fost oprit de ruşi, a fost furat, dar şoferul a fost lăsat să se întoarcă cu camionul gol.
Dacă nu avea paşaport românesc, şoferul ar fi fost împuşcat, iar camionul ar fi fost furat cu totul. Deci scăparea şoferului a fost paşaportul românesc”, a declarat europarlamentarul Vlad Gheorghe.
De asemenea, europarlamentarul a creat pe 11 februarie, chiar înaintea invadării Ucrainei de către Rusia, grupul „Uniți pentru Ucraina”, care a venit în sprijinul refugiaților ucraineni.
Acum, comunitatea numără aproximativ 280.000 de persoane care ajută refugiații cu bunuri, transport sau cazare.
Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească refugiații ucraineni din Iași pentru a primi ajutoare
În cadrul aceluiași context, amintim că Serviciul Voluntar de Ambulanță și „Action contre la Faim” oferă persoanelor din Ucraina care stau în Iași ajutor financiar lunar dacă se încadrează cerințelor impuse, suma alocată lunară fiind de 110 euro.
Astfel, refugiații ucraineni trebuie să rămână cel puțin 3 luni în România și, de preferat, în județul Iași. Vor avea prioritate pentru acordarea ajutorului financiar familiile care au în componență persoane cu dizabilități, dar și persoanele care sunt cazate în centrele acreditate de instituțiile de stat.
Sunt 74 de zile de la izbucnirea războiului și, deși forțele armate de la Kiev țin piept atacurilor din partea Rusiei, tot mai multe persoane ajung să fugă efectiv din fața tancurilor. Recent, mai mulți civili au fost evacuați din orașul Mariupol, chiar și din partea pe care armata rusă o controlează. Sub pretextul acestui război, se pare că Rusia încearcă să declanșeze un conflict și în regiunea autonomă din Republica Moldova, Transnistria.
În această situație, au migrat foarte multe persoane din Ucraina în România. La Iași spre exemplu, sunt deschise mai multe centre în care aceștia primesc gratuit cazare, masă și strictul necesar. „Action contre la Faim” ( Franța) și Serviciul Voluntar de Ambulanță oferă un ajutor financiar lunar per membru de familie, pentru care au întâietate familiile care au persoane cu dizabilități sau copii, de asemenea se caută persoane care doresc să rămână în Iași minim 3 luni.
De altfel, potrivit noului act normativ, cei care doresc să îi ajute pe refugiaţii din Ucraina primesc de la stat suma de 70 de lei pe zi. Acești bani sunt împărțiți în cheltuieli cu hrana în valoare de 20 de lei/zi/persoană găzduită și 50 de lei/zi/persoană găzduită pentru cazare.