Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Soia poate ajuta la combaterea cancerului osos
Soia poate ajuta la combaterea cancerului osos

Soia poate ajuta la combaterea cancerului osos

18 sept. 2020, 18:57,
în Sanatate

Soia poate ajuta la combaterea cancerului osos! Într-un nou studiu, cercetătorii demonstrează ca utilizarea compușilor din soia, numiți izoflavone, îmbunătățesc tratamentul postoperator pentru cancerul osos sau osteosarcom.

Deoarece conține fitoestrogeni, soia este considerată un remediu natural de mare ajutor pentru combaterea inconvenientelor menopauzei sau osteoporozei.

Într-un nou studiu, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Washington (Statele Unite) indică faptul că soia poate fi, de asemenea, de un interes deosebit ca abordare terapeutică complementară pentru cancerul osos sau osteosarcom. Studiul lor, publicat în revista Acta Biomateriala, a arătat că eliberarea lentă a compușilor chimici din soia, izoflavonele, a dus la o reducere a numărului de celule canceroase din os și la o creștere a numărului de celule sănătoase, în timp ce contribuie si la reducerea inflamației.

„Nu există multe cercetări în acest domeniu al compușilor medicinali naturali din dispozitivele biomedicale. Prin utilizarea acestor remedii naturale, putem face o diferență pentru sănătatea umană cu efecte secundare foarte mici sau deloc, deși problema critică rămâne controlul compoziției”, a spus Susmita Bose, coautor al studiului, potrivit MedicalXpress.

Concluzia: Soia ajuta semnificativ la combaterea cancerului osos

În ciuda progreselor medicale în domeniu, pacienții cu osteosarcom sau cancer osos metastatic se confruntă cu o rată ridicată de recurență, atât de mult încât osteosarcomul rămâne a doua cauză principală de deces prin cancer, la copii. Tratamentul este de obicei chirurgical, pentru îndepărtarea tumorii și include în plus chimioterapia pre și post-operatorie. Cercetătorii arată că inflamația semnificativă se manifestă adesea în timpul reconstrucției osoase, ceea ce încetinește vindecarea. La care se adauga si efectele secundare ale chimioterapiei.

În căutarea unor opțiuni terapeutice mai blânde, cercetătorii au folosit imprimarea 3D pentru a crea schele asemănătoare oaselor, pe care au testat trei compuși din soia, din familia izoflavonelor. Se știe că aceste molecule au un efect protector asupra sănătății oaselor. Oamenii de știință au injectat apoi compușii în probe care conțin celule osoase canceroase, precum și celule sănătoase. Unul dintre compușii din soia, genisteina, a dus la o reducere de 90% a viabilității celulelor canceroase osoase din probă, după doar 11 zile. Celelalte izoflavone testate au îmbunătățit creșterea celulelor osoase sănătoase.

Prin urmare, cercetătorii intenționează să utilizeze grefe osoase sintetice ca purtător de medicamente, în speranța de a lupta împotriva cancerului osos, altfel decât prin chimioterapie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 ianuarie 2025
14 ianuarie 2025