Prima pagină » Titlurile zilei » Șoferul șefilor de la Casa Pătrată face dezvăluiri incredibile despre aceștia! „La o băută, șeful era amețit, s-a urcat pe masă, a căzut și și-a rupt piciorul”
Șoferul șefilor de la Casa Pătrată face dezvăluiri incredibile despre aceștia!

Șoferul șefilor de la Casa Pătrată face dezvăluiri incredibile despre aceștia! „La o băută, șeful era amețit, s-a urcat pe masă, a căzut și și-a rupt piciorul”

19 dec. 2020, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

A fost martorul singurei crime petrecute la Revoluția din 1989 în municipiul Iași. A fost cel care a stat alături de capii Partidului Comunist Român din județul Iași în ultimii ani înainte de evenimentele din decembrie 1989. Virgil Axinie se numără printre puținii angajați din Casa Pătrată care au prins anii fostului regim. Poveștile acestuia cu șefii din clădirea fostuluI Comitet Județean PCR sunt neprețuite

Virgil Axinie are 60 de ani împliniți și 42 de ani de serviciu, din care 34 la sediul actualului Consiliu Județean Iași. A fost cel care le-a stat alături șefilor din Casa Pătrată atât în perioada regimului comunist, cât și după Revoluție. În 34 de ani de serviciu la Casa Pătrată a avut doar câțiva șefi, suficient cât să fie martor la o serie de evenimente total neașteptate. Este și cel care în noaptea de 24 spre 25 decembrie 1989 a fost martor la singura crimă petrecută în Iași la căderea regimului dictatorial. După mai mulți ani a devenit cetățean de onoare al municipiului Iași.

Șoferul liderilor PCR din Iași. Zeci de ani în slujba capilor regimului comunist

Virgil Axinie a ajuns să fie șoferul unor lideri importanți ai PCR din ultima decadă a regimului. La 26 de ani a ajuns aproape de cei care decideau destinele ieșenilor în anii de tristă amintire.

„La 18 ani, în 1978, m-am angajat la Întreprinderea de Transporturi Auto Iași. Am lucrat acolo până în 1986, când am ajuns la sediul Comitetului Județean PCR. Prima dată am lucrat o lună, pentru că am fost detașat să țin locul altcuiva. Apoi s-a ivit oportunitatea de angajare și am intrat aici. Din septembrie 1986 și până în prezent sunt aici, în această clădire. Am lucrat prima dată ca șofer pentru Constantin Cracea, șeful secției de organizare de la partid. După 2 ani, în 1988, am ajuns să lucrez cu Gheorghe Gurincu, primul secretar al UTC de la Iași”, a spus Virgil Axinie.

Acesta a povestit și cum decurgea o zi de muncă alături de aceștia.

„Nu am avut probleme cu ei. Totul era axat pe muncă. Veneai la 5 dimineața și plecai acasă la 11 noaptea. Era o strictețe de nedescris. Mergeam cu ei în județ, prin comune, la plantațiile agricole, la drumuri, peste tot. Nu aveam voie să luăm nimic acasă, nici un strugure, absolut nimic”, a mai povestit acesta.

Povești din Casa Pătrată cu prim-secretarul PCR

Prim-secretarul PCR din județul Iași a fost schimbat din funcție după ce și-a rupt piciorul la o petrecere. Virgil Axinie a rememorat o întâmplare cu Leonard Constantin, cel care a fost prim-secretar din 1980 până în 1986.

„Ca prim-secretar, la Iași l-am prins pe Leonard Constantin. Era un tip deștept de felul său. Conducea cu o mână de fier în public, însă era un om căruia îi plăceau mult petrecerile. Așa și-a pierdut și funcția de prim-secretar de la Comitetul Județean, din cauza șprițului. A fost prin ’87 pe la Cotul Morii, în comuna Popricani, la o petrecere care i-a pus capac. S-a amețit și s-a urcat pe masă în momentul în care Victor Surdu cânta ceva la acordeon. A alunecat de pe masă și și-a rupt piciorul. Întâmplarea a ajuns la urechile șefilor de la București, care l-au și schimbat din funcție”, a povestit Virgil Axinie.

Leonard Constantin a decedat în 2015 la vârsta de 80 de ani. Cât timp a fost prim-secretar, în Iași s-au construit mai multe blocuri, a fost amenajate campusul din Tudor și clădirea Teatrului „Luceafărul”.

Întâlnire de taină în birou la Maria Ghițulică, ultimul prim-secretar PCR din Iași

Maria Ghițulică a fost numită prim-secretar al Comitetului Județean al PCR Iași în anul 1987. Aceasta a condus destinele județului Iași până pe 22 decembrie 1989. Femeia a condus mult mai strict județul, iar activiștii din eșalonul doi erau atent monitorizați.

„A venit apoi Maria Ghițulică la conducere. Aceasta era mult mai strictă și nu accepta deloc derapajele. Toți cei din jurul său mergeau la chermeze, dar fără știrea ei. Era un soi de înțelegere între ei ca să nu se afle. Mergeau pe la cabanele de la Cotu Morii, pe la Mădârjac și nu numai, la câte o băută. Și asta numai când ea era plecată cu treabă la București”, a mai povestit Virgil Axinie.

Pus să caute manifeste în cartierele din Iași în toamna lui 1989

Evenimentele din decembrie 1989 se apropiau cu pași repezi. În toamna acelui an, prin octombrie – noiembrie ’89, prin oraș au fost distribuite primele manifeste împotriva regimului. Maria Ghițulică a dispus atunci ca cei de la Comitetul Județean să caute prin Copou sau Tudor Vladimirescu, în zona campusurilor, manifestele și să le strângă. A făcut chiar o celulă de criză cu Dumitru Nagîț (fostul primar al Iașului), cu Constantin Ciurlău (șeful Securității) în biroul său de prim-secretar pentru a lua măsuri împotriva ieșenilor. A dispus atunci ca pe stradă să circule persoane doar în grupuri de câte 2 pentru a limita interacțiunile. Însă evenimentele din 1989 aveau să cuprindă foarte curând orașul din Moldova.

Martor la singura crimă de la Revoluția din 1989 de la Iași

Virgil Axinie are certificat de revoluționar și anul trecut, în 2019, a devenit cetățean de onoare al orașului. A fost martor la singura crimă petrecută în oraș în decembrie 1989. Sub ochii săi, căpitanul Gheorghe Giurcă l-a împușcat mortal, în noaptea de Crăciun, pe inginerul Romeo Badea. Iar Virgil Axinie se afla în acel moment cu cei doi în mașina de la fostul Comitet Central. Întâmplarea de atunci îl urmărește și acum, la 31 de ani de la tragedia respectivă. Calitatea sa de revoluționar a fost însă recunoscută mult mai târziu, deși a fost în prim-planul evenimentelor din 1989. Vigil Axinie a povestit și faptul că dacă evenimentele din 1989 nu aveau loc, ar fi ajuns șoferul personal al Mariei Ghițulică.

Fugărit cu furci și topoare de pe câmpurile din județul Iași

În ultimii 30 de ani a avut doar 2 șefi la Consiliul Județean Iași. Virgil Axinie a continuat să lucreze la Casa Pătrată și după căderea regimului comunist. În anul 1990 a lucrat cu Ioan Serbina, fostul secretar general al Consiliului Județean Iași. Cu acesta mergea în județ, în anii în care începeau retrocedările de terenuri.

„Am lucrat 20 de ani cu Ioan Serbina. A fost multă muncă alături de el. Mergeam prin județ la primării, la oameni, cu inspectori care se ocupau de măsurători la terenuri. Nu a fost o muncă ușoară. Oamenii au ajuns să ne fugărească cu furci și topoare pentru că nu doreau ca cineva să se apropie de terenurile lor. Am avut parte de astfel de incidente pe la Horlești, la Cotnari, la Popricani. Astea erau vremurile în anii de după 1990”, a mai povestit Virgil Axinie.

După ce Ioan Serbina a ieșit la pensie, Virgil Axinie a avut-o șefă pe Lăcrămioara Vernică, cea care este și acum secretarul general al Consiliului Județean Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 ianuarie 2025
22 ianuarie 2025