Șoferii vor fi taxați cu 200 de lei pe an! Este vorba despre posesorii auto din Constanța. Această taxă anuală se aplică tuturor persoanelor fizice care dețin sau utilizează vehicule înregistrate fiscal în Constanța. Iată motivul pentru care a fost introdusă o nouă taxă de 200 de lei. Plata se face până pe 31 martie 2025.
Șoferii vor fi taxați cu 200 de lei pe an!
Proprietarii de mașini constănțeni trebuie să plătească o nouă taxă începând de anul viitor. Este vorba despre o taxă în valoare de 200 de lei pentru utilizarea domeniului public sau privat al municipiului Constanța, aplicabilă celor care dețin sau utilizează autovehicule înregistrate în evidențele fiscale ale SPIT. Banii trebuie dați până pe 31 martie 2025. Sunt exceptate de la plata acestei taxe persoanele care au achitat taxa de rezervare a unui loc de parcare sau abonamentul anual pentru parcare în zona 2 a municipiului.
Contribuabilii din Constanța care dețin o mașină și care optează pentru aceste servicii nu vor fi obligați să plătească taxa pentru utilizarea domeniului public. Abonamentul anual pentru parcare în zona 2 poate fi achitat online, utilizând site-ul SPIT sau aplicația e-Tax Mobile, cu sau fără autentificare. Valabilitatea abonamentului este de un an, calculată de la data indicată de contribuabil la momentul efectuării plății.
Mai multe taxe pentru conducătorii auto
Și șoferii din Brașov vor avea de plătit o taxă nouă începând de la anul. Taxa va fi implementată pe 16 drumuri din județul Brașov, iar posesorii auto trebuie să achite banii pentru a putea circula pe anumite trasee. De la 1 ianuarie 2025, vehiculele de mare tonaj vor putea circula pe drumurile administrate de Consiliul Judeţean Braşov doar cu permise de liberă trecere și o „taxă de drum.” Tarifele vor fi aplicate pe 16 drumuri judeţene: 8 în zona Braşov, 4 în Făgăraş și 4 în Rupea. Vehiculele a căror masă maximă autorizată depășește limita de tonaj pe un anumit sector vor plăti taxa de liberă trecere. De exemplu, vehiculele între 24 și 40 de tone vor achita 1.500 de lei pe an. Excepție de la plată vor avea vehiculele din domeniul apărării, siguranței publice, situațiilor de urgență, ambulanțele, transportul public local, transportul școlar și utilajele agricole din judeţul Braşov.
De asemenea, Guvernul intenționează să implementeze zone cu nivel scăzut de emisii, unde accesul cu mașina va fi permis doar după achitarea unei taxe. Aceste Zone cu Niveluri Scăzute de Emisii (ZNSE) vor limita circulația autovehiculelor care nu respectă anumite standarde de noxe. Accesul va fi permis doar după plata unei taxe.
„Circulația vehiculelor care nu respectă regulamentul local de acces în ZNSE constituie contravenție și se sancționează cu amendă de 300 lei. Consiliile locale sau Consiliul General al municipiului București vor fi amendate cu 500 lei pentru fiecare zi de întârziere față de termenele specificate în Legea nr. 155/2023 privind mobilitatea urbană durabilă.”, se menționează în actul normativ.
Pe lângă noile reguli și taxe de drum, șoferii vor plăti mai mult de anul viitor pentru carburanți, pentru polițele RCA, dar și pentru impozitul pe mașină. Cei care încalcă legile rutiere trebuie să știe că vor avea de plătit amenzi mai mari, după ce a fost anunțată majorarea acestora tot de la anul. Un nou val de scumpiri îi va afecta pe toți posesorii auto de la 1 ianuarie 2025.