Șoferii vor fi obligați să meargă la medic! Este vorba despre cei care au permisul de conducere suspendat din cauza unor infracțiuni grave, precum refuzul de a oferi probe biologice sau conducerea sub influența substanțelor interzise. Aceștia vor trebui să prezinte rezultatele unei examinări medicale pentru a-și recupera permisul. Iată noile schimbări din Codul Rutier.
Șoferii vor fi obligați să meargă la medic!
Una dintre cele mai importante schimbări pentru șoferi este majorarea duratei suspendării permisului de conducere. Contravențiile care anterior atrăgeau 30 de zile de suspendare vor fi sancționate acum cu 60 de zile. Suspendările de 60, 90 și 120 de zile au fost extinse la 90, 120 și 150 de zile. Pentru abateri grave, precum conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor, suspendarea dreptului de a conduce poate depăși 180 de zile.
Șoferii români care depășesc această perioadă de suspendare din cauza unor infracțiuni grave, precum refuzul de a oferi probe biologice sau conducerea sub influența substanțelor interzise, vor trebui să prezinte rezultatele unei examinări medicale pentru a-și recupera permisul.
Șoferii care au permisul suspendat și circulă pe drumurile publice cu dovada înlocuitoare expirată riscă amenzi mari, dosar penal și chiar închisoare, în funcție de gravitatea abaterilor.
„Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”, stabilește Art. 335 (2) din Codul Penal.
Când se suspendă pe loc dreptul de a conduce
Există situații în care șoferului îi este suspendat pe loc dreptul de a mai conduce. Permisul de conducere se reţine, fără drept de circulație, în următoarele cazuri:
- conducerea unui autovehicul sau tramvai sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanţelor ori produselor stupefiante sau medicamentelor cu efecte similare acestora, dacă este constatată, potrivit legii, cu mijloace tehnice certificate;
- conducerea vehiculului cu defecţiuni tehnice grave la sistemul de frânare sau la mecanismul de direcţie, dacă sunt constatate de poliţie împreună cu specialiştii instituţiilor abilitate;
- nerespectarea semnalelor poliţiştilor la trecerea coloanelor oficiale sau intercalarea ori ataşarea la o astfel de coloană;
- neoprirea la semnalul regulamentar al poliţistului, în scopul sustragerii de la control, dacă a fost necesară urmărirea pentru oprire;
- neanunţarea şi/sau neprezentarea la unitatea de poliție competentă, în 48 de ore de la implicarea într-un accident, dacă acesta a avut ca urmare pagube materiale.
Indiferent de cât de mică pare o abatere, aceasta poate duce la suspendarea dreptului de a conduce. Există câteva abateri considerate de șoferi ca fiind minore, însă se reține permisul de conducere pentru 30 de zile pentru încălcarea unor reguli rutiere precum folosirea telefonului mobil sau a altor dispozitive electronice, depășirea coloanei de mașini oprite la semafor, neacordarea de prioritate pietonilor sau vehiculelor, trecerea pe roșu, depășire neregulamentară, acumularea a 15 puncte de penalizare, nerespectarea semnalelor polițistului rutier.
Șoferii trebuie să respecte noi reguli stricte din Codul Rutier. Cei care au permisul de conducere suspendat pentru refuzul de a oferi probe biologice sau pentru conducerea sub influența substanțelor interzise, vor trebui să prezinte rezultatele unei examinări medicale pentru a-și recupera permisul.
La Iași cine să aplice legea? Șoric sau Ciopraga? Doi conțopiști? Primul fiind și varză la capitolul legislație…
În Iași au ajuns paznicii locali să încurce circulația și să creadă că lucrează pentru FBI 😂
paza buna trece primejdia grea ca doar voi ati votat nu noi