Prima pagină » National » Șoferii trebuie să monteze asta la mașină. Legea a intrat în vigoare de la 1 iulie
Șoferii trebuie să monteze asta la mașină. Legea a intrat în vigoare de la 1 iulie

Șoferii trebuie să monteze asta la mașină. Legea a intrat în vigoare de la 1 iulie

04 iul. 2024, 09:00,
BZI.ro, în National

Șoferii trebuie să monteze asta la mașină. Este vorba despre un sistem avansat de siguranță. Pe lângă acesta, conducătorii auto trebuie să dețină în mașină și alte echipamente. Cerințele s-au stabilit la nivel european și sunt valabile și în România. Legea a intrat în vigoare de la 1 iulie.

Șoferii trebuie să monteze asta la mașină

De la data de 1 iulie, toate vehiculele noi trebuie să fie echipate cu o multitudine de sisteme de siguranță, pentru a respecta normele Uniunii Europene. Față de cutia neagră și sistemul ISA (Intelligent Speed Assistance, sistemul de adaptare inteligentă a vitezei), vor deveni obligatorii următoarele:

– Sistemul de monitorizare a presiunii în pneuri

– Interfața care permite instalarea dispozitivelor antidemaraj cu etilotest

– Sistemul de avertizare a neatenției și stării de oboseală

– Sistemul avansat de frânare de urgență

– Sistemul de avertizare pentru oprirea de urgență

– Sistem de avertizare la mersul înapoi

– Sistemul de asistență la menținerea benzii

De când va deveni obligatoriu sistemul de avertizare pentru depășirea limitei de viteză

Începând cu data de 7 iulie 2024, sistemul de avertizare care notifică șoferul în cazul în care depășește limita de viteză va deveni obligatoriu pentru orice mașină nouă vândută în Uniunea Europeană. Multe dintre mașinile disponibile în prezent pe piață sunt deja echipate cu acest sistem Intelligent Speed Assistance (ISA). ISA nu împiedică complet șoferii să depășească limita de viteză afișată, ci încearcă, în schimb, să le reamintească obligațiile legale prin emiterea de avertismente. ISA utilizează date GPS și camere de citire a semnelor de trafic pentru a determina viteza legală. Uniunea Europeană a lăsat decizia privind implementarea acestor avertismente la latitudinea producătorilor de automobile. Opțiunile disponibile includ alerte audio-vizuale și chiar rezistență suplimentară la pedala de accelerație. Șoferii au posibilitatea să ignore aceste avertizări sau să le dezactiveze complet.

Pe lângă aceste schimbări, se va introduce și un sistem de supraveghere a șoferilor. Guvernul României a adoptat recent o Ordonanță de Urgență care permite Poliției Rutiere să implementeze un nou sistem de supraveghere și sancționare a șoferilor indisciplinați. Noul sistem va integra sute de camere inteligente care vor veghea traficul rutier, iar șoferii care nu respectă legea vor primi amenzile acasă. Camerele vor fi capabile să detecteze diverse abateri precum: încălcarea limitei de viteză, conducerea pe banda de urgență a autostrăzii, trecerea pe culoarea roșie a semaforului, depășirea coloanei de mașini, trecerea ilegală a căii ferate, conducerea agresivă, cum ar fi frânările bruște și slalomul printre mașini.

Șoferii agresivi vor putea fi amendați pe baza filmărilor făcute de alți participanți la trafic. Acest lucru extinde posibilitățile de sancționare și ar putea să contribuie la un mediu de circulație mai sigur. Poliția Română va integra acest sistem de monitorizare cu camerele de supraveghere ale primăriilor și Administrației Drumurilor. Imaginile vor fi preluate automat de mai multe dispecerate, iar amenzile vor fi trimise direct acasă titularilor. Acest sistem de supraveghere va include și cele 400 de camere ale Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), programate să fie montate până la sfârșitul anului viitor.

Oficialii Poliției Române afirmă că toate primăriile vor fi interesate să își conecteze propriile sisteme de supraveghere video la dispeceratele rutiere, deoarece o parte din banii încasați din amenzile date șoferilor indisciplinați se vor întoarce în bugetele locale.

Comentarii
  • Nu am inteles ce trebuie sa monteze soferii la masina. Sistemul avansat de siguranta???
    Cea mai idioata stire pe ziua de astazi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *