Prima pagină » Actualitate » Șoferii trebuie să își închidă telefonul când urcă la volan! Hackerii auto fac tot mai multe victime
Șoferii trebuie să își închidă telefonul când urcă la volan! Hackerii auto fac tot mai multe victime

Șoferii trebuie să își închidă telefonul când urcă la volan! Hackerii auto fac tot mai multe victime

21 oct. 2024, 07:30, 1 ,
Mirela Gabriela Todosi în Actualitate

Șoferii trebuie să își închidă telefonul când urcă la volan! Este avertismenul specialiștilor în tehnologie, după ce tot mai mulți conducători auto cad pradă unei noi înșelătorii. Iată metoda prin care hackerii auto fac tot mai multe victime.

Șoferii trebuie să își închidă telefonul când urcă la volan!

Conducătorii auto sunt avertizați că ar fi bine să își închidă telefoanele mobile când urcă în mașină. Nu este vorba despre amendă, ci despre ceva mult mai grav. În ultima perioadă, tot mai mulți șoferi devin victimele hackerilor auto.

Sunt vizați șoferii care au mașini noi, de ultimă generație, cu dotări sofisticate. Prin intermediul smartphone-ului, hoții pot urmări șoferul și vor ști unde se află mașina, în unele cazuri pot afla codul de deschidere al mașinilor conectate la telefon prin Bluetooth, iar în alte cazuri pot reuși chiar să pornească mașina, după ce decriptează „conversația” prin Bluetooth dintre telefonul șoferului și sistemele autovehicului.

Hackerii auto profită de tehnologia cunoscută sub numele de „tehnica AirTag”, folosită pentru a detecta poziția mașinii prin intermediul unor gadget-uri care sunt plasate în mașină și care se conectează online la o rețea sofisticată. Prin „AirTag” sau localizatorul GPS, hoțul care reușește să intercepteze semnalul va afla în orice clipă unde se află mașina vizată. Prin Bluetooth, dacă reușește să treacă de sistemele de protecție iar mașina permite comenzi de la distanță, „hacker-ul auto” poate să deschidă ușile sau chiar să pornească motorul.

O nouă înșelătorie printre conducătorii auto

Spargerea intenționată a oglinzii retrovizoare laterale a unei mașini parcate este o nouă metodă de escrocherie în rândul șoferilor. Tot mai mulți conducători auto sunt victime ale acestui tip de înșelăciune. După spargerea oglinzii, infractorul lasă un bilet cu un număr de telefon, oferindu-se să rezolve daunele.

De fapt, este un mod de a fura banii din contul bancar al victimei pentru că infractorul propune să trimită o sumă pentru a achita daunele pe un cont bancar. Atunci când victima sună la numărul indicat, i se va solicita să acceseze un link pentru a procesa plata despăgubirii către o presupusă companie de asigurări. În acest mod, escrocii reușesc să obțină acces la dispozitivul victimei, ceea ce le permite să se infiltreze în contul bancar sau în portofelul virtual și să transfere fonduri.

Dacă găsiți în mașină un bilet legat de presupuse daune, nu contactați numărul furnizat sau faceți acest lucru cu atenție. Faceți fotografii deteriorării și biletului pentru a avea dovezi. Contactați propria companie de asigurări cu numerele oficiale. Evitați furnizarea de date personale, numere de cont sau informații bancare prin telefon. Nu faceți clic pe linkurile trimise prin mesaje text sau WhatsApp din surse necunoscute și nu descărcați aplicații neverificate.

Șoferii sunt avertizați că ar fi mai bine să își închidă telefonul când urcă la volan. Asta dacă dețin o mașină nouă, cu dotări sofisticate, care permit accesarea anumitor comenzi ale mașinii de la distanță, cu telefonul. Acești posesori auto devin în ultima perioadă victime ale hackerilor. Prin intermediul smartphone-ului, hoții pot urmări șoferul și vor ști unde se află mașina, în unele cazuri pot afla codul de deschidere al mașinii cu ajutorul telefonului, iar în alte cazuri pot reuși chiar să pornească mașina. Hackerii pot profita de conexiunea Bluetooth dintre telefon și mașină. Dacă această conexiune este activă și nu este protejată adecvat, hoții pot intercepta semnalele și pot prelua controlul asupra vehiculului.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`