Prima pagină » National » Șoferii trebuie să aibă aceste echipamente în mașină! Cei care nu respectă regula vor fi amendați de poliție
Șoferii trebuie să aibă aceste echipamente în mașină! Cei care nu respectă regula vor fi amendați de poliție

Șoferii trebuie să aibă aceste echipamente în mașină! Cei care nu respectă regula vor fi amendați de poliție

18 sept. 2024, 09:40,
Mirela Gabriela Todosi în National

Șoferii trebuie să aibă aceste echipamente în mașină! Este vorba despre obiectele obligatorii, care trebuie să se regăsească în autovehiculele care circulă pe drumul public. Cei care nu respectă regula vor fi amendați de poliție.

Șoferii trebuie să aibă aceste echipamente în mașină!

Codul Rutier 2024 impune mai multe echipamente obligatorii, care trebuie să se afle în mașină, atunci când vehiculul circulă pe un drum public. Conform legii, toate mașinile aflate în circulație trebuie să aibă aceste echipamente obligatorii: trusă medicală, stingător de foc și 2 triunghiuri reflectorizante. Triunghiurile reflectorizante trebuie să fie omologate.

„Triunghiurile de presemnalizare auto sunt reglementate de Regulamentul stabilit de Comisia Economică pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite. Din punct de vedere tehnic, acest tip de produs poate fi comercializat legal dacă dispune de Comunicare de omologare internațională acordată de oricare dintre autoritățile administrative din ţările semnatare ale Acordului de la Geneva din 1958.”, precizează Registrul Auto Român.

De asemenea, trusa sanitară și stingătorul auto trebuie să fie omologate. Șoferii trebuie să fie atenți și la data de expirare a echipamentelor. În cazul în care șoferul este oprit de poliție și constată că nu există trusă sanitară, stingător sau 2 triunghiuri reflectorizante, conducătorul auto va primi 4 sau 5 puncte de amendă, ceea ce înseamnă o amendă cuprinsă între 660 de lei și 825 de lei.

Cu ce trebuie să fie dotată mașina pe timp de iarnă

Legea rutieră stabilește că vehiculele care au o greutate de peste 3.5 tone, trebuie să fie echipate cu lanțuri antiderapante iarna. Dar numai dacă circulă pe drumuri acoperite de zăpadă, gheață sau polei. De asemenea, șoferii acestor vehicule sunt obligați să aibă și o vestă reflectorizantă, iar atunci când coboară din dubă sau camion, pentru a încărca sau descărca sau face o reparație, trebuie să poarte această vestă.

Din acest an, a intrat în vigoare o nouă lege pentru posesorii de mașini. Toate vehiculele noi trebuie să fie echipate cu o multitudine de sisteme de siguranță, pentru a respecta normele Uniunii Europene. Față de cutia neagră și sistemul ISA (Intelligent Speed Assistance, sistemul de adaptare inteligentă a vitezei), vor deveni obligatorii următoarele:

  • sistemul de monitorizare a presiunii în pneuri
  • interfața care permite instalarea dispozitivelor antidemaraj cu etilotest
  • sistemul de avertizare a neatenției și stării de oboseală
  • sistemul avansat de frânare de urgență
  • sistemul de avertizare pentru oprirea de urgență
  • sistem de avertizare la mersul înapoi
  • sistemul de asistență la menținerea benzii

Sistemul de avertizare care notifică șoferul în cazul în care depășește limita de viteză va deveni obligatoriu pentru orice mașină nouă vândută în Uniunea Europeană. Multe dintre mașinile disponibile în prezent pe piață sunt deja echipate cu acest sistem Intelligent Speed Assistance (ISA). ISA nu împiedică complet șoferii să depășească limita de viteză afișată, ci încearcă, în schimb, să le reamintească obligațiile legale prin emiterea de avertismente.

Pe lângă aceste schimbări, se va introduce și un sistem de supraveghere a șoferilor. Guvernul României a adoptat recent o Ordonanță de Urgență care permite Poliției Rutiere să implementeze un nou sistem de supraveghere și sancționare a șoferilor indisciplinați. Noul sistem va integra sute de camere inteligente care vor veghea traficul rutier, iar șoferii care nu respectă legea vor primi amenzile acasă. Camerele vor fi capabile să detecteze diverse abateri precum: încălcarea limitei de viteză, conducerea pe banda de urgență a autostrăzii, trecerea pe culoarea roșie a semaforului, depășirea coloanei de mașini, trecerea ilegală a căii ferate, conducerea agresivă, cum ar fi frânările bruște și slalomul printre mașini.

Șoferii sunt obligați să aibă câteva echipamente în mașină, iar cei care nu dotează mașina cu obiectele prevăzute de lege vor fi sancționați.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
18 septembrie 2024
18 septembrie 2024