Prima pagină » Actualitate » Șoferii sunt obligați să facă asta înainte de a urca în mașină. Amendă de 3300 de lei pentru cei care nu respectă regula
Șoferii sunt obligați să facă asta înainte de a urca în mașină. Amendă de 3300 de lei pentru cei care nu respectă regula

Șoferii sunt obligați să facă asta înainte de a urca în mașină. Amendă de 3300 de lei pentru cei care nu respectă regula

06 aug. 2024, 12:40,
în Actualitate

Șoferii sunt obligați să facă asta înainte de a urca în mașină. Conducătorii auto care circulă cu vehicule murdare, din care cad bucăți de noroi sau pământ, riscă să fie sancționați. Se dă amendă de 3300 de lei pentru cei care nu respectă regula și nu curăță mașina înainte de a pleca la drum.

Șoferii sunt obligați să facă asta înainte de a urca în mașină

Există șoferi care nu acordă atenție gradului de murdărie al mașinilor lor și circulă pe drumuri, chiar dacă acestea sunt acoperite de noroi. Acest lucru le poate aduce, în anumite cazuri, amenzi mari. Codul Rutier interzice conducerea vehiculului cu numerele de înmatriculare murdare. În cazul în care numărul de înmatriculare nu este vizibil, șoferul riscă o sancțiune de până la 495 de lei, echivalentă cu 2-3 puncte de amendă.

De asemenea, șoferii care circulă cu vehicule murdare, din care cad bucăți de noroi sau pământ, riscă o amendă de până la 3.300 de lei.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în Clasa a IV-a de sancțiuni […] pătrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care are pe roți sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabilă ori din care cad sau se scurg produse, substanțe sau materiale ce pun în pericol siguranța circulației.”, stabilește Art. 102 (26) din legea rutieră.

Sancțiuni severe pentru conducătorii auto care circulă cu mașina murdară

Dacă geamurile sau parbrizul sunt acoperite cu noroi, chiar și parțial, șoferul se expune riscului de a primi o amendă între 6 și 8 puncte, echivalentă cu o sancțiune de până la 1.320 de lei. În România, legea nu te obligă să îți speli mașina dacă aceasta este murdară. Totuși, există riscuri de amendă în următoarele situații:

– Dacă numerele de înmatriculare sunt acoperite de noroi, poți fi sancționat cu 2-3 puncte de amendă.

– Dacă vizibilitatea este afectată din cauza murdăriei, amenda poate fi între 6 și 8 puncte.

– Dacă noroiul de pe mașină cade pe drum, sancțiunea poate varia între 9 și 20 de puncte de amendă.

O altă lege strictă care îi vizează pe șoferi se referă la numărul de persoane transportate într-o mașină. Șoferii care dețin un permis de conducere categoria B pot transporta un număr limitat de pasageri. Depinde câte locuri are vehiculul pe care îl conduce un șofer. Într-o mașină condusă de un șofer care are doar categoria B de permis, nu se pot afla mai mult de 9 pasageri. Legea circulației stabilește că permisul de conducere categoria B permite posesorului să conducă un „autovehicul a cărui masă totală maximă autorizată nu depășește 3.500 kg și al cărui număr de locuri pe scaune, în afara conducătorului, nu este mai mare de 8.” Ceea ce înseamnă că în mașină se pot afla, pe lângă șofer, cel mult 8 pasageri, adică în total 9 persoane.

Majoritatea autoturismelor sunt prevăzute cu 5 locuri, două în față (șofer și pasager, fiecare pe câte un scaun individual) și trei pe bancheta din spate. Dar sunt și vehicule care sunt prevăzute cu 7 locuri. Cele două locuri suplimentare sunt montate în portbagaj și pot fi rabate integral. De asemenea, există modele prevăzute doar cu două sau trei locuri în față (șofer și 1-2 pasageri). Iar cabina din spate e destinată exclusiv transportului de marfă. Cei care se întreabă câți pasageri au voie, legal, să transporte pe scaunul din față, răspunsul este cât se poate de simplu: câte locuri sunt omologate. Șoferii care au în mașină mai mulți pasageri decât limita legală, vor fi sancționați contravențional.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *