Șoferii români vor scoate mai mulți bani din buzunare de anul viitor! Este vorba despre creșterea tarifelor RCA. Majorarea tarifelor este una semnificativă, de la 5% la 30%. Executivul a stabilit plafonarea prețului polițelor de asigurare obligatorie auto până la data de 31 martie 2025 și plafonarea prețului RCA e programată să intre în vigoare la 1 ianuarie. Cu toate acestea, se anunță noi scumpiri pentru posesorii auto.
Șoferii români vor scoate mai mulți bani din buzunare de anul viitor!
Românii vor plăti mai mult pentru asigurările auto, iar creșterile variază în funcție de zonele geografice. Majorarea tarifelor este de la 5% la 30%. În zona București-Ilfov, cele mai mici tarife de referință pot începe de la 1.844 de lei pentru o mașină cu putere mică, iar tarifele cele mai mari pot ajunge la 5.240 de lei pentru un vehicul cu o putere de peste 300 kW. În Capitală, în ultimele 6 luni ale anului 2024, tariful pentru mașinile cu putere mică a crescut cu aproape 9%, iar în cazul celor cu putere mare, cu peste 30%. Și în restul județelor din țară tarifele de referință pentru RCA au înregistrat creșteri semnificative. Cel mai mic preț începe de la 1.064 de lei, iar cel mai mare ajunge la 3.964 de lei.
Prelungirea plafonării prețului RCA e programată să intre în vigoare la 1 ianuarie și va fi valabilă până pe 31 martie 2025. Cu toate acestea, șoferii acuză faptul că plafonarea prețurilor a fost doar o măsură „fictivă” care, de fapt, a permis majorarea prețurilor. Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) a transmis că plafonarea nu a fost realizată corect și că nu există transparență în modul de calcul al prețurilor.
Crește și impozitul pe mașină
Impozitul auto este calculat în funcție de capacitatea cilindrică a vehiculului. Codul Fiscal prevede o clasificare cu tipurile de autovehicule în funcție de capacitatea cilindrică, stabilind limitele pentru impozitare. Cu toate acestea, valoarea exactă a impozitului este stabilită la nivel local. Aceste reguli de calcul se aplică atât persoanelor fizice, cât și celor juridice. Plata impozitului se efectuează anual, în două rate egale, până la 31 martie și 30 septembrie. De asemenea, se oferă o bonificație de până la 10% pentru cei care aleg să plătească integral impozitul anticipat, până la 31 martie. Înregistrarea mașinii la Direcția de Impozite și Taxe Locale este obligatorie pentru cei care dețin una sau mai multe mașini.
O altă lege îi vizează și pe cei care vând o mașină. Șoferii români pot plăti mai mulți bani dacă nu respectă legile în momentul în care înstrăinează un autovehicul. Persoanele asigurate au obligația de a notifica asigurătorul RCA în termen de cinci zile, dacă intervin modificări în datele înscrise în contractul RCA. Modificarea se face la vânzarea unui autovehicul, situație în care polița de asigurare trebuie actualizată pentru ca noul proprietar să fie trecut în acte. Românii care și-au cumpărat o mașină au obligația să o declare la primăria din zona de domiciliu. Posesorul auto va plăti impozit pe mașină în funcție de capacitatea cilindrică a vehiculului. Șoferii trebuie să respecte aceste formalități atunci când cumpără sau vând o mașină. În caz contrar, se aplică amenzi drastice.
Cert este că, anul 2025 vine cu scumpiri majore pentru șoferii români.
Asta datorita coruptilor de la ASF, coruptii de lux ai statului si tinuti in palma de toate guvernele