Prima pagină » National » Șoferii riscă să își piardă permisul de conducere dacă fac asta! Iată regula din Codul Rutier
Șoferii riscă să își piardă permisul de conducere dacă fac asta! Iată regula din Codul Rutier

Șoferii riscă să își piardă permisul de conducere dacă fac asta! Iată regula din Codul Rutier

02 iul. 2024, 10:30,
BZI.ro, în National

Șoferii riscă să își piardă permisul de conducere dacă fac asta! Guvernul României a adoptat Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii siguranței rutiere. Iată regula din Codul Rutier.

Șoferii riscă să își piardă permisul de conducere dacă fac asta!

Conducătorii auto riscă să rămână fără permis de conducere dacă nu respectă câteva reguli clare. Este vorba despre conducerea unei mașini fără a face examinarea medicală periodică sau fără ține cont de siguranța rutieră în cazul în care un șofer cu probleme grave de sănătate continuă să conducă.

„Examinarea medicală se realizează în scopul certificării aptitudinilor fizice și mentale ale unei persoane necesare conducerii unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, iar evaluarea psihologică în scopul certificării capacităților psihologice necesare pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie. Titularul permisului de conducere retras nu mai are dreptul de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie începând cu data comunicării măsurii retragerii.

În cazul în care, în termen de 30 de zile de la data comunicării biletului de trimitere în condițiile alin. (6), medicul trimițător nu este înștiințat de către unitatea de asistență medicală autorizată asupra rezultatului examinării, acesta este obligat să comunice de îndată poliției rutiere pe a cărei rază teritorială acesta își desfășoară activitatea această informație, precum și numele, prenumele și codul numeric personal ori, după caz, codul unic de identificare al persoanei aflate în evidența sau îngrijirea sa.

În termen de 5 zile de la data comunicării datelor de identificare prevăzute la alin. (63), poliția rutieră solicită titularului permisului de conducere să înainteze dovada prezentării la examinarea medicală prevăzută la alin. (6). În cazul în care titularul permisului de conducere nu comunică dovada în termenul stabilit de poliția rutieră, prevederile alin. (62) se aplică în mod corespunzător.”

Ce trebuie să facă șoferii care au permisul de conducere reținut

Permisul de conducere retras se predă poliției rutiere în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la data comunicării măsurii retragerii, până la încetarea cauzelor pentru care s-a luat această măsură.

„Orice medic, atunci când constată că o persoană, titulară a unui permis de conducere, aflată în evidența sau îngrijirea sa, prezintă simptome ce pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, este obligat să emită bilet de trimitere, în care se menționează simptomele constatate, către o unitate psihologică autorizată de către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii. Biletul de trimitere se comunică titularului permisului de conducere potrivit alin. (6). În baza biletului de trimitere, în termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea acestuia, titularul permisului de conducere este obligat să se prezinte în vederea realizării evaluării psihologice.”

Recent, a fost publicată lista completă a afecțiunilor care interzic șoferilor să mai conducă. Codul Rutier prevede în mod clar care sunt afecțiunile din cauza cărora nu se poate obține dreptul de a deține permis auto: epilepsia, boala Parkinson sau afecțiuni oftalmologice severe.

Medicul de familie care observă că un șofer manifestă simptome că ar avea probleme psihologice va fi obligat să elibereze un bilet de trimitere. Biletul de trimitere va conține informații despre simptomele observate și va fi trimis către un psiholog. Biletul de trimitere este transmis direct către șofer. Pe baza sa, șoferul are obligația să se prezinte pentru evaluarea psihologică. Dacă evaluarea psihologică determină că el nu este apt să conducă, rezultatul este comunicat de către psihologul responsabil în termen de o zi lucrătoare de la efectuarea evaluării șoferului. Informația este transmisă atât Poliției Rutiere din zona în care locuiește șoferul, cât și medicului de familie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
04 iulie 2024
04 iulie 2024