Prima pagină » Actualitate » Şoferii pot rămâne fără permis auto dacă refuză testarea pentru alcool sau droguri

Şoferii pot rămâne fără permis auto dacă refuză testarea pentru alcool sau droguri

30 aug. 2022, 12:15,
în Actualitate

Sindicatul Europol a înaintat o propunere care prevede ca şoferii pot rămâne fără permis de conducere dacă refuza testarea pentru alcool sau droguri.

Măsura se aplică şi pentru conducătorii care nu pot efectua testul din motive medicale.

Şoferii care refuză testarea pentru alcool sau droguri pot rămâne fără permis de conducere

Noi modificări pentru şoferi. Conducătorii auto care nu doresc să fie testaţi de poliţişti pentru depistarea consumului de alcool sau droguri risca să rămână fără permis timp de 24 de ore. Propunerea a fost înaintată de Sindicatul Europol tocmai pentru a reduce numărul tot mai mare de accidente auto.

Sancțiunea s-ar putea aplica atât în cazul șoferilor care nu pot face testarea din motive medicale, cât și în cazul celor care refuză vehement fără motiv. Astfel, pe lângă dosar penal, aceștia se pot alege și cu permisul confiscat pentru 24 de ore.

Sindicatul Europol susţine că este de-a dreptul important să se aplice aceasta măsura, fiindcă pe traficul din România este un adevărat haos, iar foarte mulți șoferi nu respectă regulile de circulație rutieră.

Important de precizat este faptul că proiectul a fost publicat pe pagina Ministerului Afacerilor Interne și se află în momentul de fată în transparență decizională. Acesta este adresat conducătorilor auto, polițiștilor din cadrul Poliției Române, cât și celor din cadrul poliției locale, dar și administratorilor de drumuri.

Vă aducem aminte ca măsurile vin în contextul în care, la nivel european, România se află în topul țărilor cu cele mai multe accidente rutiere. Țara noastră are la dispoziție mai puțin de patru ani de a îndeplini obiectivul de reducere a numărului de accidente cu 25 %.

Topul judeţelor din România unde au fost cele mai multe accidente rutiere în anul 2020

Din nefericire, România ocupă un loc pe podium în ceea ce priveşte numărul accidentelor rutiere mortale. În anul 2020, deşi conisiderat un an al pandemiei, statul român s-a aflat pe primul loc în UE privind rata de mortalitte în evenimentele auto.

Conform INS, cele mai multe accidente s-au înregistrat în Bucureşti, Iaşi şi Prahova. Intervalul semnalat cel mai periculos este 17.00 – 19.00. De asemenea, peste 62 la sută din totalul persoanelor ranite aveau vârsta de peste 30 de ani. În anul 2020, la nivel național s-au înregistrat ​nu mai puţin de 22.836 accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale grave. În cele aproximativ 23 de mii de evenimente nefericire s-au înregistrat 29.571 de persoane rănite, iar 5,6% dintre acestea au murit.

În aceeaşi ordine de idei, aproximativ 40 de procente din totalul șoferilor implicați în accidente se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice.

Ponderea accidentelor de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale înregistrate în localităţi (exclusiv autostrăzi) a fost de 82,1% din total, iar ponderea persoanelor accidentate mortal sau rănite a fost de 78,0% din total persoane accidentate.

După momentul producerii, ponderi mai mari ale numărului de accidente s-au înregistrat în luna august (11,5% din total), luna septembrie (11%) şi luna iulie (10,8%).

Astfel, având în vedere faptul că se produc tot mai des evenimente nefericite, polițiștii români au propus ca toți soferii care refuză testarea pentru alcool sau droguri să rămână fără permis pentru o perioadă de 24 de ore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`