Șoferii pot rămâne cu mașina blocată la ITP. Un autoturism poate fi reținut într-o stație ITP pentru o reverificare de către inspectorii RAR, iar această procedură este complet legală. Iată în ce situații se reține autoturismul.
Șoferii pot rămâne cu mașina blocată la ITP
Șoferii trebuie să știe că atunci când se prezintă la o stație ITP, vehiculul lor poate fi selectat pentru o verificare suplimentară efectuată în prezența unui specialist RAR. După finalizarea verificărilor planificate, vehiculul poate fi reținut în stație pentru un maximum de 45 de minute, dacă aceasta este solicitarea inspectorilor RAR.
În funcție de categoria vehiculului, pot fi efectuate teste și verificări suplimentare pentru a se asigura că toate standardele de siguranță și de mediu sunt respectate. Prețul pentru ITP variază în funcție de serviciu și poate fi între 120 lei și 200 lei. ITP-ul costă 120 de lei pentru mașini, 150 de lei pentru mașini 4×4/dube mici și 200 de lei (dube mari) în funcție de serviciu. Unele firme cer tarif diferențiat, în funcție de motor: benzină, diesel sau GPL.
Legislația din România a impus norme mai stricte în 2024 pentru posesorii auto. Șoferii care nu respectă regulile esențiale de siguranță rutieră riscă amenzi drastice. Din acest motiv, ITP-ul este important pentru a depista problemele grave ale mașinii.
În ce situații nu poți trece de ITP
Orice șofer trebuie să se asigure că mașina este în conformitate cu regulile de circulație, cu condiția să nu încalce vizibil normele de siguranță. Parbrizul este considerat o componentă critică pentru siguranța vehiculului. Orice deteriorare semnificativă, cum ar fi spargerea sau fisurarea extensivă, necesită înlocuirea imediată a parbrizului pentru a trece de inspecția tehnică periodică.
Este strict interzisă circulația cu un parbriz deteriorat într-o stare care poate compromite siguranța șoferului și a pasagerilor. Mașinile cu probleme la sistemul de frânare sau iluminare, de exemplu, nu sunt autorizate să circule în momentul ITP. De asemenea, respingerea mașinii la ITP, poate fi făcută din mai multe motive: sistem de frânare ineficient, defecțiuni la sistemul de iluminare, caroserie afectată de rugină, semne ale unui accident, emisie prea mare de noxe etc. Legea interzice circulația cu mașina avariată mai mult de 30 de zile de la data producerii avariei, iar nerespectarea acestei reguli poate duce la pierderea dreptului de a circula pe drumurile publice cu vehiculul respectiv.
Pe lângă ITP, șoferii sunt obligați să aibă un kit de siguranță în mașină. În caz contrar, pot fi sancționați cu amenzi mari. Conducătorii auto sunt încurajați să verifice periodic conținutul kit-ului lor de siguranță pentru a se asigura că acesta este complet, funcțional și că nu este expirat. Kitul de siguranță care nu trebuie să lipsească din mașină conține o trusă medicală auto, vestă reflectorizantă, triunghi reflectorizante și stingător auto. Dacă acest kit de siguranță nu se află în mașina personală, șoferii riscă amenzi mari. Oricare șofer oprit în trafic fără aceste elemente riscă să primească 4 sau 5 puncte de amendă, ceea ce se traduce printr-o sancțiune cuprinsă între 660 și 825 de lei.
Șoferii pot fi sancționați și în cazul în care conduc mașina cu rezervorul aproape gol. Șoferii ar trebui să acorde atenție nivelului de umplere a rezervorului mașinii. În cazul în care s-a epuizat combustibilul pe autostradă sau pe un drum expres și mașina se oprește acolo, șoferul va primi amendă, pentru că nu este permisă staționarea pe astfel de drumuri. Există trei minute pentru a umple rezervorul, acest lucru poate fi posibil cu un bidon cu combustibil de rezervă. Dar dacă te oprești mai mult de trei minute, trebuie să parchezi. Parcarea, în schimb, este pedepsită cu o amendă severă.