Prima pagină » National » Șoferii nu știu asta! Se dau amenzi pentru purtarea ochelarilor de soare în mașină
Șoferii nu știu asta! Se dau amenzi pentru purtarea ochelarilor de soare în mașină

Șoferii nu știu asta! Se dau amenzi pentru purtarea ochelarilor de soare în mașină

20 iun. 2024, 10:00,
BZI.ro, în National

Șoferii nu știu asta! Mulți conducători auto nu cunosc faptul că ochelarii de soare prea închiși la culoare pot cauza probleme pe șosea și pot duce chiar la sancțiuni. Iată de ce și când se dau amenzi pentru purtarea ochelarilor de soare în mașină.

Șoferii nu știu asta!

Ochelarii de soare purtați în mașină pot aduce amenzi sau penalizări. Nuanța ochelarilor de soare ar trebui să corespundă maxim categoriei 3 pentru a asigura o transmisie a luminii de 8 până la 18 la sută. În plus, ochelarii trebuie să aibă puterea corespunzătoare dacă persoana are o vedere slabă.

Cei care poartă ochelari de soare trebuie să fie atenți. Dacă șoferii poartă ochelari de soare prea întunecați, acest lucru poate cauza probleme. Ochelarii de soare sunt disponibili în nuanțe pe o scală între 0 și 4. Nivelul 0 înseamnă foarte translucid, iar 4 înseamnă aproape deloc. Ochelarii de categoria 3 sunt recomandați ca fiind ideali la volan.

În străinătate, există sancțiuni severe pentru cei acre poartă ochelari de soare la volan, dar care nu sunt corespunzători. În Germania există sancțiuni pentru acest lucru. Dacă ochelarii nu sunt potriviți pentru condus, există un „avertisment” de 10 euro. Dacă ochelarii nu sunt suficient de puternici, se dă o amendă de 25 de euro. În Austria, amenda pornește de la 35 de euro, dacă șoferii poartă ochelari de soare prea întunecați.

Bolile care afectează capacitatea de a conduce

Bolile care îi afectează pe șoferi sunt împărțite în două categorii. În grupa unu poți fi apt să conduci, dar în anumite condiții. În grupa doi se încadrează bolile care afectează permanent capacitatea de a conduce. De aceea, se poate interzice condusul pentru o perioadă lungă de timp sau pe viață. Recent, a fost publicată lista completă a afecțiunilor care interzic șoferilor să mai conducă. Codul Rutier prevede în mod clar care sunt afecțiunile din cauza cărora nu se poate obține dreptul de a deține permis auto: epilepsia, boala Parkinson sau afecțiuni oftalmologice severe.

Medicul de familie care observă că un șofer manifestă simptome că ar avea probleme psihologice va fi obligat să elibereze un bilet de trimitere. Biletul de trimitere va conține informații despre simptomele observate și va fi trimis către un psiholog. Biletul de trimitere este transmis direct către șofer. Pe baza sa, șoferul are obligația să se prezinte pentru evaluarea psihologică. Dacă evaluarea psihologică determină că el nu este apt să conducă, rezultatul este comunicat de către psihologul responsabil în termen de o zi lucrătoare de la efectuarea evaluării șoferului. Informația este transmisă atât Poliției Rutiere din zona în care locuiește șoferul, cât și medicului de familie.

Anumite medicamente pot afecta capacitatea de a conduce. Trebuie luate cu atenție dacă intenționați să conduceți ulterior. La obținerea permisului de conducere se declară dacă ai o boală cronică. Hipertensiunea arterială sau diabetul pot duce la incapacitate de a conduce. Limitările vederii, auzului, dar și bolile cardiace sau insuficiența cardiacă, bolile de rinichi sau demența pot afecta grav capacitatea de a conduce. Pot fi impuse sancțiuni în cazul în care capacitatea de a conduce nu este garantată din cauza unei boli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *