Prima pagină » National » Șoferii nu au voie să lipească asta pe geamurile mașinii! Conducătorii auto riscă să fie amendați de poliție
Șoferii nu au voie să lipească asta pe geamurile mașinii! Conducătorii auto riscă să fie amendați de poliție

Șoferii nu au voie să lipească asta pe geamurile mașinii! Conducătorii auto riscă să fie amendați de poliție

23 sept. 2024, 15:20,
Mirela Gabriela Todosi în National

Șoferii nu au voie să lipească asta pe geamurile mașinii! Șoferii care au vizibilitatea obturată vor fi pedepsiți conform legii. Este vorba despre cei care pun la oglinda retrovizoare tot felul de obiecte sau lipesc pe geamuri abțibilduri și hârtii. Conducătorii auto care nu respectă legea riscă să fie amendați de poliție.

Șoferii nu au voie să lipească asta pe geamurile mașinii!

Codul Rutier 2024 prevede amenzi drastice pentru șoferii care au vizibilitatea obturată cu diverse obiecte sau hârtii lipite pe geam. Legislația rutieră din România interzice obturarea parbrizului sau a lunetei. Cei care încalcă această regulă pot primi o amendă cuprinsă între 1.485 și 3.300 de lei.

„Reprezintă contravenție și e încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni […] aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare și semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare.”, prevede Art. 102 (36), din Codul Rutier.

Ce sancțiuni pot primi conducătorii auto

Legea interzice șoferilor să lipească pe parbriz afișe, reclame de mari dimensiuni sau alte accesorii care afectează vizibilitatea.

„Polițiștii aplică sancțiuni pentru cei care lipesc afişe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale și restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare şi semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare. Dacă pui un odorizant sau un suport de telefon, este în regulă. Important este să poți vedea tot drumul și toate zonele din jurul mașinii.”, au precizat reprezentanții Poliției Române.

Șoferii pot fi amendați și dacă aplică pe geamurile mașinii folii fumurii care nu sunt omologate. Aceste folii fumurii sunt apreciate de către șoferi pentru protecția pe care o oferă împotriva razelor UV și pentru intimitatea pasagerilor. Cu toate acestea, foliile de protecție aplicate pe geamuri trebuie să fie certificate și marcate corespunzător. Este permisă aplicarea de folii fumurii doar în ateliere autorizate de Registrul Auto Român. Nu este permisă aplicarea de folii pe parbriz și pe geamurile laterale din față. Foliile sunt permise pe geamurile din spate și pe lunetă, cu condiția ca acestea să aibă un grad ridicat de transparență. Nerespectarea acestor prevederi se sancționează cu amendă între 1.485 de lei și 3.300 de lei. În plus, poliția poate dispune suspendarea certificatului de înmatriculare al vehiculului.

Mulți șoferi ignoră o altă regulă rutieră. Este vorba despre kitul de siguranță care trebuie să existe în orice mașină. Conducătorii auto sunt încurajați să verifice periodic conținutul kit-ului lor de siguranță pentru a se asigura că acesta este complet, funcțional și că nu este expirat. Kitul de siguranță care nu trebuie să lipsească din mașină conține o trusă medicală auto, vestă reflectorizantă, triunghi reflectorizante și stingător auto. Dacă acest kit de siguranță nu se află în mașina personală, șoferii riscă amenzi mari. Oricare șofer oprit în trafic fără aceste elemente riscă să primească 4 sau 5 puncte de amendă, ceea ce înseamnă o sancțiune cuprinsă între 660 și 825 de lei.

Șoferii trebuie să respecte regulile din Codul Rutier pentru siguranța în trafic. Una dintre reguli este aceea care interzice lipirea afișelor sau a altor tipuri de hârtii pe parbrizul mașinii. Este interzisă și atârnarea obiectelor la oglinda retrovizoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
01 ianuarie 2025
01 ianuarie 2025