Începând cu 6 februarie 2025, șoferii din România vor resimți o nouă lovitură în portofele, deoarece prețurile benzinei și motorinei au înregistrat o majorare de 5 bani pe litru.
Petrom, liderul pieței de carburanți din țară, a aplicat această scumpire în contextul unei perioade deja marcate de multiple ajustări de preț în ultima lună.
Conducătorii auto, loviți de noi scumpiri! Prețurile carburanților astăzi, 6 februarie, la pompă
Aceasta este prima majorare a prețurilor din februarie, după o serie de 7 scumpiri și 2 reduceri în luna ianuarie. Potrivit Monitorului Prețurilor, prețul benzinei în București variază între 7,44 și 7,51 lei pe litru, iar motorina se vinde între 7,64 și 7,67 lei pe litru. De exemplu, la stația Petrom Vitan, benzina a ajuns la 7,50 lei pe litru, iar motorina la 7,66 lei pe litru.
Luna ianuarie a fost una cu o volatilitate crescută a prețurilor, cu scumpiri repetate, începând de la 1 ianuarie, când accizele au fost majorate, iar prețurile au urcat cu aproximativ 17 bani la benzină și 16 bani la motorină. Ulterior, au avut loc mai multe creșteri de 4-5 bani pe litru, culminând cu două scăderi de prețuri la sfârșitul lunii.
În total, de la începutul anului, benzina și motorina s-au scumpit cu 41 de bani pe litru, iar comparativ cu luna trecută, prețul mediu al benzinei a crescut cu 2%, ceea ce înseamnă că un plin de 50 de litri costă acum cu 7,5 lei mai mult. Motorina a crescut cu 2,1%, iar un plin de 50 de litri costă acum cu 8 lei mai mult față de luna precedentă.
Deși prețurile sunt mai mari în marile orașe, județele Mureș și Harghita au raportat cele mai mici prețuri pentru carburanți. România se află pe locul 8 în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cele mai mici prețuri la benzină și motorină, sub media europeană, în ciuda acestor creșteri recente.
Cauza creșterii prețului combustibilului
Noua scumpire din februarie a fost cauzată evoluției prețului petrolului pe piața mondială. Totuși, specialiștii, inclusiv expertul economic Mircea Coșea, consideră că în România prețul carburanților se modifică mult mai rapid decât ar fi normal, ridicând semne de întrebare cu privire la strategia distribuitorilor. Coșea a explicat că prețurile ar trebui să fie ajustate doar atunci când stocurile se epuizează, dar în România, ajustările se fac mult mai devreme, ceea ce ar putea beneficia companiile, dar creează incertitudini economice.
Prețul petrolului Brent a atins un nou maxim de 79,92 dolari pe baril, iar acest lucru a stârnit îngrijorări. Coșea a subliniat că fluctuațiile prețului petrolului sunt influențate de factori economici, politici și climatologici, iar această instabilitate va continua.
„Marii producători profită de fluctuațiile pieței globale pentru a ajusta prețurile în favoarea lor. De asemenea, este îngrijorător că economia mondială nu are o previziune clară în privința evoluției resurselor energetice, iar România pare să reflecte rapid aceste schimbări, chiar înainte de a se epuiza stocurile de carburanți achiziționate anterior”, a adăugat Mircea Coșea, expert economic.