Șoferii din România vor plăti o nouă taxă de drum! Este vorba despre o taxare rutieră care urmărește alinierea la standardele europene și promovarea unui transport mai ecologic. Conform noii măsuri legislative, vor exista două tipuri distincte de taxe de drum, cunoscuta Rovinietă și TolloRo. Iată când intră în vigoare legea.
Șoferii din România vor plăti o nouă taxă de drum!
Din 2026, autoritățile vor impune un nou sistem de taxare rutieră pentru șoferi. Vor exista două tipuri distincte de taxe de drum, cunoscuta Rovinietă și TolloRo. Rovinieta va fi plătită de șoferii vehiculelor ușoare, cu masa totală maximă autorizată de până la 3,5 tone. Taxa va fi calculată în funcție de categoria vehiculului, clasa de emisii poluante (Euro) și durata de utilizare a rețelei de drumuri naționale. Rovinieta va putea fi cumpărată pentru o perioadă de 10 zile, 30 de zile, 60 de zile sau 12 luni.
TollRo va fi plătită de șoferii care conduc vehicule a căror masă totală depășește 3,5 tone. Taxa se va calcula prin înmulțirea numărului de kilometri parcurși cu un tarif unitar, care va fi stabilit ulterior prin ordin al Ministerului Transporturilor. Autoritățile susțin că vor folosi banii obținuți din cele două taxe pentru întreținerea, modernizarea și dezvoltarea infrastructurii rutiere din România.
Taxă pentru posesorii auto care au mașini vechi
Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA) consideră că este necesară introducerea unui impozit general anual pentru autoturisme în funcție de norma de poluare și de anul de fabricație. APIA susține că noul impozit pentru posesorii auto ar contribui la protejarea sănătății publice, la îmbunătățirea siguranței rutiere și la reducerea impactului asupra bugetului de stat, încurajând în același timp achiziția de autoturisme mai noi, mai sigure și cu un nivel de poluare redus și renunțarea la mașinile la mâna a doua. Noua taxă nu va mai fi una de achiziție, cum au fost taxele de primă înmatriculare sau de poluare. Aceasta va fi o taxă de deținere, valabilă în perioada de folosire a mașinii.
Conform datelor oficiale, 64% dintre autoturismele rulate importate în 2024 sunt mai vechi de 10 ani, fiind echipate cu tehnologii depășite, care contribuie la creșterea emisiilor poluante și la scăderea siguranței în trafic. Rămâne de văzut dacă noul proiect de lege va intra în vigoare și câți bani vor scoate din buzunare șoferii care dețin mașini vechi. De asemenea, mașinile mai vechi de 15 ani primesc interzis la reparații. Această lege va deveni obligatorie în România. Un viitor regulament, care așteaptă aprobarea atât din partea Parlamentului European, cât și din partea Consiliului UE, introduce conceptul de „vehicul rezidual.” Conform propunerii actuale, vehiculele reziduale sunt cele cu o vechime de peste 15 ani. În această categorie vor intra autovehiculele cu defecțiuni majore la motor, frâne și direcție. Odată incluse în categoria mașinilor reziduale, autovehiculele nu vor putea fi reparate, ci vor fi retrase pentru casare. Vehiculele reziduale care prezintă defecțiuni la componente majore vor fi duse la casare.
Rămâne de văzut dacă noua lege va fi pusă în aplicare, însă șoferii care au mașini second-hand sunt revoltați de proiectul inițiat de Uniunea Europeană. Din 2026 se va introduce un nou sistem de taxare rutieră pentru șoferi. TollRo va fi plătită de șoferii care conduc vehicule a căror masă totală depășește 3,5 tone.