Prima pagină » Titlurile zilei » Șoferii de la CTP Iași pleacă de la companie de teamă că vor fi trași la răspundere pentru accidente: „Ieșim în stradă și protestăm” – FOTO

Șoferii de la CTP Iași pleacă de la companie de teamă că vor fi trași la răspundere pentru accidente: „Ieșim în stradă și protestăm” – FOTO

16 oct. 2023, 02:00, 11 ,
Petronel Ștefan, în Titlurile zilei

Șoferii de la CTP Iași se tem că vor fi trași la răspundere pentru accidentele din trafic. Sindicatul Liber al Salariaților a înaintat o cerere către conducere pentru obținerea polițelor CASCO

La Compania de Transport Public Iași lucrurile nu sunt atât de roz pe cât par, șoferii de autobuz se gândesc de două ori atunci când trebuie să semneze contractul de muncă. Conform politicii companiei, în cazul unui accident în care șoferul este scos vinovat, acesta trebuie să plătească toate reparațiile autobuzului.

Șoferii de la CTP Iași, nevoiți să plătească reparațiile

Având în vedere traficul aglomerat din Iași și numărul mare de persoane care folosesc transportul în comun, responsabilitatea șoferilor este una foarte mare. Din păcate, uneori sunt implicați în evenimente nefericite în care autobuzul este avariat. Doar că în astfel de cazuri angajatul trebuie să plătească reparațiile integral, fapt ce i-a făcut pe mulți dintre șoferi să renunțe la locul de muncă.

„Noi am înaintat această solicitare de joi, 12 octombrie, către conducere și către consiliu, așteptăm, acum, un răspuns. Responsabilitatea este foarte mare pentru un șofer cu atâția oameni în spate și cu traficul infernal din Iași, o clipă de neatenție te poate costa scump. Din păcate, au mai fost cazuri la noi când șoferii au fost nevoiți să plătească daunele la autobuz, de exemplu, pentru un autobuz electric nou un parbriz costă peste 10.000 de lei, ceea ce este enorm. Oricum la noi la companie fluctuația de personal este foarte mare și desigur că și acest lucru reprezintă un motiv pentru care unii au decis să plece de la CTP. Acum așteptăm un răspuns de la conducere, măcar dacă nu sunt introduse polițele CASCO, costurile de reparații să fie suportate de conducere”, a transmis Cristian Cojocaru, președintele Sindicatului Liber al Salariaților CTP.

Sindicatul amenință cu protestul

tobuz electric Solaris

În cazul unui accident angajații sunt nevoiți să plătească integral costurile reparațiilor

Un șofer de la CTP are un salariu brut de 3.460 de lei, iar după taxe și impozite ajunge să ia în mână mai puțin de 2.000 de lei. Cu orele suplimenare și sporurile ajunge undeva la peste 2.500, însă nu este suficient pentru serviciile pe care le prestează. Astfel, există riscul ca în viitorul apropiat să se declanșeze un protest.

„Tare m-aș bucura să se întâmple acest lucru, dar așteptările mele sunt rezervate. Deocamdată, situația nu este excelentă la companie, iar fiecare își dorește ceva mai bun. În cazul în care cererile noastre nu sunt respectate, vorbim aici și de salarii decente, atunci nu ne rămâne altceva decât să ieșim în stradă să protestăm, însă mai așteptăm acum, vedem ce se întâmplă și după vom acționa”, a precizat Paul Păuleț, liderul Sindicatului Șoferilor și Angajaților CTP.

Conducerea încă analizează această cerere și va da un răspuns la sfârșitul lunii.

„Se analizează această cerere în Consiliul de Administrație din luna octombrie”, a precizat Cristian Stoica, directorul CTP Iași.

Șoferii de la CTP refuză să lucreze pe autobuzele noi din cauza riscurilor financiare prea mari. Aceștia au înaintat o cerere către conducere pentru a reglementa situația, iar acum așteaptă un răspuns.

Comentarii
  • 💔 EȘTI VINOVAT, PLĂTEȘTI ! AȘA E ÎN ȚĂRILE CIVILIZATE. COMUNISMUL SE TERMINĂ IN IAȘI, INCEPE CAPITALISMUL ADEVĂRAT: EȘTI BOLOVAN,PLĂTEȘTI! EȘTI DEȘTEPT,CÂȘTIGI!

    Conform politicii companiei, în cazul unui accident în care șoferul este scos vinovat, acesta trebuie să plătească toate reparațiile autobuzului.

  • madam aurica s.

    firati ai dracului de putori soferi puturosi si prosti pe timpu lui ceasca luati bani dejeaba mars la munca trantorilor eu am iesit la pensie de la ctp si vin in continuare la munca tot inainte

  • Foarte dubios acel protest. Toti erau tari in gura, stiau ce vor (adica salarii mai mari), dar cum a venit imediat primarul Chirica, imediat le-a tacut pliscul. Se stie de la o posta ca primarul Chirica conduce compania CTP din umbra, iar seful de la CTP primeste doar ordine de la regele sau, el fiind un pion, dar asta denota faptul ca tuturor angajatilor de la CTP Iasi le este cu adevarat frica de primar. Cum reuseste Chirica sa fie deasupra tuturor ? Intrebati-ma ca sa va intreb. Acum de curiozitate, cu cat % li s-au marit lefurile de la acel protest si pana acum ?

  • Daca accepti politica lor e problema ta, daca nu esti de acoord cu conditiile lor.. lumea e mare, nu va tine nimeni cu forta. Fara tiganeala si alte mizerii.

  • Cum poti plati un sofer profesionist cu 2000 de lei? este un salar de mizerie!

  • Se mai fura bre combustibil la RATC? De ce nu se spune ca de la garaj , soferii erau obligati sa semneze ca au rezevorul plin cind , de fapt rezervorul era 3/4 sau chiar mai putin ? ZIlnic .

  • Fură toți motorină. Controlori sunt niște țigani opăriți,niște jeguri. 1000 de lei merită, nu 2000

  • Dacă nu sa mărit nici un salar de ce nu faceți grevă generală? Ați câștigă oricum mai mult cu Bolt, Uber etc.

  • wekko esti prost gramada, fura motorina de la autobuzele elctrice:)))

  • Se fură curent din autobuzele electrice din Iași. La ce metodă inedită au apelat șoferii, aflați acum...

    Se fură si de la autobuzele electrice, am văzut eu cum tinea geamul larg deschis și intra curentul la sofer in cabină, astfel conducătorul auto beneficia de aer proaspăt fără să plătească …dând la schimb doar bășini super uleioase😷🤢. Deci, tot furt se cheamă si se pedepsește penal cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

  • În orice fabrică mijloacele fixe sunt asigurate !Așa cum doctorii sau farmaciștii plătesc asigurări pt malpraxis tot așa trebuie găsită o soluție și pt șiferii CTP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *