Șoferii care refuză să semneze procesul verbal în caz de amendă trebuie să știe că aceasta nu este o metodă pentru a scăpa de sancțiune. Mai mult, semnătura pe procesul verbal este doar o formalitate și nu reprezintă o acceptare a vinovăției. Iată în ce situație conducătorii auto pot scăpa de sancțiune.
Șoferii care refuză să semneze procesul verbal în caz de amendă
Mulți șoferi consideră că dacă nu semnează procesul verbal de contravenție, ar putea scăpa de amenda rutieră. Conducătorii auto trebuie să știe că semnătura documentului nu este obligatorie pentru a valida sancțiunea, iar refuzul de a semna procesul verbal nu anulează amenda. Legea stipulează că semnătura contravenientului pe procesul verbal este preferabilă, dar nu obligatorie.
Poliția nu mai este obligat să trimită documentul prin poștă atunci când șoferul refuză semnătura, fiind considerat că acesta a luat cunoștință de sancțiune la fața locului. Mulți conducători auto sunt reticenți să semneze procesul verbal de teamă că această acțiune ar putea echivala cu o recunoaștere a vinovăției. Totuși, conform legii, semnarea documentului reprezintă doar o confirmare că șoferul a luat cunoștință de sancțiune, nu o acceptare a acesteia.
„Procesul-verbal se semnează pe fiecare pagină de agentul constatator şi de contravenient. În cazul în care contravenientul nu se află de față, refuză sau nu poate să semneze, agentul constatator va face mențiune despre aceste împrejurări, care trebuie să fie confirmate de cel puțin un martor. În acest caz, procesul-verbal va cuprinde şi datele personale din actul de identitate al martorului şi semnătura acestuia.”, se precizează în legea circulației.
Ce trebuie să facă șoferii pentru a contesta o amendă
Șoferii care doresc să conteste amenda rutieră au dreptul să facă acest lucru în termen de 15 zile de la data primirii procesului verbal. Contestarea se depune la judecătoria de pe raza localității unde a fost aplicată amenda sau la judecătoria de domiciliu.
Pentru a contesta o amendă, șoferii trebuie să urmeze câțiva pași legali:
- Achitarea taxei de timbru la primăria de domiciliu
- Depunerea unei contestații la judecătorie, care trebuie să conțină următoarele documente:
- Plângerea scrisă – aceasta poate fi redactată de mână sau dactilografiată și trebuie să descrie motivele contestării și să ceară anularea procesului verbal
- Copie a procesului verbal contestat
- Dovada achitării taxei de timbru.
Documente justificative suplimentare, cum ar fi probe foto sau video, dacă sunt relevante. Spre exemplu, unii șoferi au reușit să obțină anularea sancțiunii în instanță prezentând dovezi că aveau o urgență medicală și viteza era necesară.
Șoferii care nu respectă regulile de circulație riscă să primească amenzi uriașe, iar în cazuri grave se suspendă permisul de conducere. Codul Rutier prevede două tipuri principale de sancțiuni. Pe de o parte, șoferii care comit abateri minore sau moderate riscă amendă contravențională. În unele situații, se poate dispune suspendarea temporară a permisului auto. Pe de altă parte, abaterile grave sunt considerate infracțiuni și sancționate penal, iar în anumite situații se poate ajunge inclusiv la retragerea dreptului de a mai conduce. Sancțiunile contravenționale pot fi aplicate de polițiști sau de agenții de la Poliția Locală. Dacă un șofer a primit o amendă de circulație și nu dorește să o plătească, trebuie să știe că va fi adăugată istoricului fiscal. Asta înseamnă că până nu se va achita sancțiunea, nu se va putea plăti impozitul la primărie.
Nu mai știu jurnaliștii și editorii de subiect și predicat. „Șoferii care refuză să semneze procesul verbal în caz de amendă”…. Ce fac acești șoferi? Fumează, aleargă, pescuiesc, trebuie sa știe?
E clickbait