Prima pagină » National » Șoferii care nu au voie să fumeze în mașină! Legea este valabilă doar pentru o categorie de conducători auto
Șoferii care nu au voie să fumeze în mașină! Legea este valabilă doar pentru o categorie de conducători auto

Șoferii care nu au voie să fumeze în mașină! Legea este valabilă doar pentru o categorie de conducători auto

11 oct. 2024, 10:20,
Mirela Gabriela Todosi în National

Șoferii care nu au voie să fumeze în mașină sunt cei care conduc o mașină de serviciu sau o mașină destinată transportului public. Legislația prevede clar cine are voie să fumeze la volan și cine riscă să fie amendat. Legea este valabilă doar pentru o categorie de conducători auto.

Șoferii care nu au voie să fumeze în mașină!

Conform legii, fumatul este interzis în mașinile de serviciu și în vehiculele destinate transportului public. Dacă șoferul este prins fumând în timp ce conduce o mașină de serviciu, poate risca o amendă de până la 500 de lei. Pentru nerespectarea regulilor privind fumatul, sancțiunile sunt între 100 și 500 lei pentru persoanele fizice și  între 5.000 și 15.000 lei pentru persoane juridice.

„Legea interzice clar persoanelor care conduc sau călătoresc în mașina de serviciu să fumeze în interiorul acestora. Chiar dacă ești patronul firmei, tot nu ai voie, legal, să fumezi în mașină, dacă aceasta e înregistrată pe firmă.”, a precizat un avocat.

Mulți șoferi nu cunosc foarte bine legea privind fumatul la volan. Cei care nu respectă prevederile acestei legi se expun la amenzi de câteva sute de lei. O altă problemă majoră asociată cu fumatul la volan este scăderea atenției. De asemenea, dacă șoferul aruncă scrumul sau chiștocul de țigară pe fereastra mașinii, acesta poate primi o amendă de până la 3.300 de lei.

„Constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni […] aruncarea, lăsarea ori abandonarea pe drumul public de obiecte, materiale, substanțe sau vehicule, după caz”, prevede Art. 102 (23) din Legea Circulației.

Țările care au interzis în totalitate fumatul la volan

Dacă în România fumatul este interzis doar pe mașinile de serviciu sau pe cele destinate transportului public, sunt țări care au interzis fumatul în mașină, indiferent dacă este mașină personală sau de serviciu. În Italia, Letonia, Lituania și Turcia este interzis complet fumatul în mașini. În schimb, în Austria, Belgia, Cipru, Finlanda, Franța, Grecia, Irlanda, Luxemburg, Malta, Slovacia și Slovenia fumatul este interzis dacă în vehicul se află minori.

Pe de altă parte, în Bulgaria, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Germania, Ungaria, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Albania, Bosnia și Herțegovina, Islanda, Muntenegru, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia, Elveția, Ucraina și Ungaria nu există restricții legate de fumatul în mașinile personale.

Parlamentul European discută o serie de măsuri mai aspre pentru șoferii care încalcă legea. Țara din UE în care regulile rutiere au fost încălcate va avea la dispoziție 11 luni de la data încălcării pentru a emite o notificare. Notificarea încălcării regulilor rutiere trebuie să includă momentul și circumstanțele încălcării, precum și informații privind modul de contestare a amenzii. Pe lângă încălcările actuale (excesul de viteză, conducerea sub influența alcoolului sau neoprirea la semaforul roșu), lista va fi completată cu elemente noi precum parcarea periculoasă, depășirea periculoasă, încălcarea unei linii continue și părăsirea locului unui accident. Sancțiunile propuse de UE vor fi aplicate și șoferilor care călătoresc pentru afaceri sau vin în vacanță cu mașina.Recent, a fost anunțat faptul că se lucrează la nivel european pentru reguli rutiere mai dure.

Una dintre regulile impuse șoferilor este interzicerea fumatului în mașină. În România, este interzis fumatul în mașina de serviciu sau în mașina de transport public. În alte țări, fumatul la volan este interzis total conducătorilor auto indiferent de tipul de mașină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`