Șoferii care merg cu mașina în vacanță trebuie să știe asta! Conducătorii auto care nu cunosc regulile de circulație europene ce se aplică diferit în funcție de fiecare țară, riscă amenzi de până la 7000 de euro. Legea este valabilă pentru cei care călătoresc în străinătate.
Șoferii care merg cu mașina în vacanță trebuie să știe asta!
Șoferii care pleacă în concediu cu mașina personală trebuie să cunoască foarte bine regulile de circulație din țara în care merg. În caz contrar, conducătorii auto riscă să fie amendați. De exemplu, în Germania sunt aplicate amenzi de 1.500 de euro pentru vehiculele care nu au echipament de siguranță. Orice șofer tras pe dreapta de oamenii legii, care este găsit fără vestă reflectorizantă, triunghi reflectorizant și trusă de prim ajutor, va fi amendat.
În schimb, Franța este strictă în legătură cu setările sistemului de navigație prin satelit, în special pentru sistemele care indică unde se află radarele. Dacă se constată că vehiculul este dotat cu o alertă de radare în Franța, șoferul poate primi o amendă care ar putea ajunge la 1.500 de euro.
În Regatul Unit, șoferii pot primi amendă de 1000 de euro pentru gesturi nepoliticoase la volan sau pentru folosirea excesivă a claxonului. În Germania, gestul de a arăta degetul mijlociu unui alt șofer se poate sancționa cu 4000 de euro.
Reguli stricte pentru conducătorii auto
Mulți șoferi nu știu că există o țară foarte apreciată de turiști în care există o regulă importantă pentru posesorii auto. În Spania, conducerea cu șlapi nu este clasificată în mod special drept infracțiune, dar oricine poate fi fi amendat dacă face asta. Legea consideră că în calitate de șofer nu poți menține libertatea de mișcare.
Conducerea în aceste moduri poate încălca articolele din Regulamentul de circulație: „Trebuie să conduceți cu diligența și precauția necesare pentru a evita orice daună, a dumneavoastră sau a altora.”, „Este strict interzis să conduceți neglijent sau imprudent.” Regulamentul general de circulație nu specifică ce încălțăminte poate fi purtată la volan. DGT admite că nu poate aplica amenzi doar pentru că un șofer conduce cu șlapi. Cu toate acestea, șoferul poate fi amendat cu până la 80 de euro dacă un agent înțelege că încălțămintea respectivă afectează siguranța la conducere.
Ochelarii de soare purtați în mașină pot aduce amenzi sau penalizări. Nuanța ochelarilor de soare ar trebui să corespundă maxim categoriei 3. Cei care poartă ochelari de soare trebuie să fie atenți. Dacă șoferii poartă ochelari de soare prea întunecați, acest lucru poate cauza probleme. Ochelarii de soare sunt disponibili în nuanțe pe o scală între 0 și 4. Nivelul 0 înseamnă foarte translucid, iar 4 înseamnă aproape deloc. Ochelarii de categoria 3 sunt recomandați ca fiind ideali la volan. În străinătate, există sancțiuni severe pentru cei care poartă ochelari de soare la volan, dar care nu sunt corespunzători. În Germania există sancțiuni pentru acest lucru. Dacă ochelarii nu sunt potriviți pentru condus, există un „avertisment” de 10 euro. Dacă ochelarii nu sunt suficient de puternici, se dă o amendă de 25 de euro. În Austria, amenda pornește de la 35 de euro, dacă șoferii poartă ochelari de soare prea întunecați.