Prima pagină » International » Șoferii care încalcă legea vor fi depistați de Inteligența Artificială. Iată cum va funcționa programul de siguranță la volan
Șoferii care încalcă legea vor fi depistați de Inteligența Artificială. Iată cum va funcționa programul de siguranță la volan

Șoferii care încalcă legea vor fi depistați de Inteligența Artificială. Iată cum va funcționa programul de siguranță la volan

10 iun. 2024, 10:30,
BZI.ro, în International

Șoferii care încalcă legea vor fi depistați de Inteligența Artificială. O cameră mobilă va fi instalată pe drumurile din East Yorkshire și Northern Lincolnshire pentru a prinde șoferii care folosesc telefoanele și pe cei care nu poartă centura. Iată cum va funcționa programul de siguranță la volan.

Șoferii care încalcă legea vor fi depistați de Inteligența Artificială

Poliția britanică a declarat că se vor monta camere care folosesc Inteligența Artificială pentru a prinde șoferii din trafic care nu respectă regulile de circulație.

,,Această cameră folosește inteligența artificială (AI) pentru a identifica conducătorii auto care ar putea încălca legea. Imaginea este apoi trimisă unui ofițer care completează un control secundar și numai cei care comit infracțiuni vor fi urmăriți penal.”, au transmis oamenii legii.

Șoferul care este depistat folosind un telefon mobil în timp ce conduce riscă să fie amendat cu 200 de lire sterline. Conducătorii auto care nu poartă centura de siguranță în vehicul riscă o amendă de 100 de lire sterline.

Amenzi mai mari pentru conducătorii auto

Mai multe legi rutiere au intrat în vigoare recent la nivel internațional. De exemplu, în Spania sunt introduse dispoziții mai stricte privind utilizarea dispozitivelor mobile și, în special, a aplicațiilor care avertizează șoferii cu privire la radare.

Conducătorii auto din Spania pot fi amendați cu 30.000 de lei și suspendarea permisului dacă folosesc aplicații pe telefoanele mobile care îi avertizează pe șoferi cu privire la radare. Spaniolii vor avea încă un motiv în plus să nu folosească telefoanele mobile în timp ce conduc, întrucât noile modificări promovate la Codul Rutier vor prevedea amenzi și mai mari. Noua lege este valabilă și pentru cetățenii care merg în vacanță în Spania.

Până acum, aceste aplicații nu s-au aflat pe lista aplicațiilor interzise în nicio țară europeană. Interzicerea utilizării acestor aplicații urmează să fie inclusă în Codul rutier spaniol în dispozițiile referitoare la utilizarea aparatelor radar, cu amenzi deosebit de severe. Și în Grecia există dispoziții similare, care prevăd o amendă de până la 2.000 de euro, precum și retragerea permisului de conducere pentru 30 de zile și a datelor de înmatriculare a vehiculului pentru 60 de zile.

Au fost anunțate reguli noi pentru șoferii care călătoresc cu mașina în străinătate. Parlamentul European a convenit asupra mai multor măsuri de a preveni comportamentul periculos la volan în străinătate. Țara din UE în care regulile rutiere au fost încălcate va avea la dispoziție 11 luni de la data încălcării pentru a emite o notificare. Notificarea încălcării regulilor rutiere trebuie să includă momentul și circumstanțele încălcării, precum și informații privind modul de contestare a amenzii.

Pe lângă încălcările actuale (excesul de viteză, conducerea sub influența alcoolului sau neoprirea la semaforul roșu), lista va fi completată cu elemente noi precum parcarea periculoasă, depășirea periculoasă, încălcarea unei linii continue și părăsirea locului unui accident. Sancțiunile prprue de UE vor fi aplicate și șoferilor care călătoresc pentru afaceri sau vin în vacanță cu mașina. Recent, a fost anunțat faptul că se lucrează la nivel european pentru reguli rutiere mai dure. Cea mai importantă prevedere este că un șofer cu probleme într-o țară nu va mai putea conduce în alte țări din UE. În cazul în care unui șofer i se suspendă dreptul de a conduce pentru că a urcat la volan beat sau drogat, legislația țării respective va fi aplicată la nivel european. Noua legislație ar putea fi adoptată chiar din 2025.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *