Șoferii care împrumută mașina personală pot fi sancționați! În cazul în care cineva împrumută maşina, există aspecte importante pe care atât proprietarii, cât și șoferii care o vor conduce ar trebui să le cunoască pentru a evita problemele cu legea. Iată ce reguli trebuie să respecte când oferă mașina unei alte persoane.
Șoferii care împrumută mașina personală pot fi sancționați!
Codul Rutier 2025 stabileşte reguli clare pentru românii care împrumută maşina personală unei alte persoane. Șoferii români trebuie să știe că nu există un număr limitat de persoane care pot conduce un vehicul, cu condiţia ca fiecare şofer să deţină un permis valabil pentru categoria respectivă. Dacă persoana la volan nu are un permis valabil, proprietarul poate fi tras la răspundere penal.
Șoferul care împrumută mașina unei alte persoane trebuie să fie atent la câteva detalii pentru a nu avea probleme cu legea. Încredințarea mașinii cuiva aflat sub influența alcoolului sau a drogurilor poate atrage sancțiuni severe pentru proprietar, inclusiv o pedeapsă cu închisoarea de până la trei ani.
O serie de reguli trebuie să respecte și șoferul care primește mașina împrumutată pentru că acesta va fi răspunzător pentru abaterile săvârșite la volan. Responsabilitatea pentru amenzi și contravenții aparţine şoferului, în cazul în care acesta comite o infracțiune rutieră. Printre cele mai frecvente încălcări ale legislaţiei rutiere, care atrag sancțiuni, se numără depășirea limitei de viteză, trecerea pe roșu şi depășiri neregulamentare. Sunt și situații în care proprietarul vehiculului poate fi responsabil. De exemplu, dacă ITP-ul este expirat, șoferul va fi sancționat, dar responsabilitatea inspecției tehnice periodice aparține proprietarului. De asemenea, propritarul trebuie să plătească rovinietă sau asigurare obligatorie, în caz contrar amenda fiind emisă pe numele lui. Aceste reguli se aplică inclusiv pentru mașinile închiriate, astfel că atât șoferii, cât și proprietarii trebuie să verifice documentele vehiculului înainte de a-l conduce pe drumurile publice.
Taxă pentru șoferii tineri care vor să închirieze o mașină
Firmele de închirieri auto nu oferă posibilitatea minorilor de a lua cu împrumut un autovehicul. Firmele de închirieri auto nu oferă tinerilor sub 18 ani nicio variantă de mașină de împrumut. Și nici cei care au împlinit 18 ani și au obținut categoria B de permis, nu pot închiria o mașină. Majoritatea companiilor auto închiriază vehicule șoferilor care au împlinit cel puțin 21 de ani.
Pentru că majoritatea accidentelor rutiere sunt produse de șoferi fără experiență de conducere, firmele de închirieri auto se feresc să împrumute mașini tinerilor. Iar cele puține care, totuși, vin cu o ofertă pentru aceștia, percep o „taxă de șofer tânăr”. Aceste taxe sunt percepute și de companiile de închirieri auto din străinătate. Motivul este același, tinerii fără experiență de conducere prezintă un risc mai mare de a produce un accident.
Reguli stricte trebuie să respecte nu doar șoferii care împrumută sau închiriază o mașină, ci și cei care vor să își vândă mașina proprietate personală. Șoferii români pot plăti mai mulți bani dacă nu respectă legile în momentul în care înstrăinează un autovehicul. Persoanele asigurate au obligația de a notifica asigurătorul RCA în termen de cinci zile, dacă intervin modificări în datele înscrise în contractul RCA. Modificarea se face la vânzarea unui autovehicul, situație în care polița de asigurare trebuie actualizată pentru ca noul proprietar să fie trecut în acte. Vânzătorul riscă o pedeapsă dură și anume o penalizare sub forma reducerii clasei de bonus-malus pentru viitoarele polițe RCA încheiate, dacă noul proprietar este implicat într-un accident rutier și polița RCA este încă asociată cu vechiul proprietar.
Legislația este clară și pentru șoferii care împrumută mașina proprietate personală unei alte persoane. În cazul în care proprietarul mașinii, dar și cel care ia cu împrumut autovehiculul nu respectă legea, ambii vor fi sancționați.