Prima pagină » National » Șoferii care fac acest gest la volan vor fi sancționați. Mulți conducători auto nu știau că este ilegal
Șoferii care fac acest gest la volan vor fi sancționați. Mulți conducători auto nu știau că este ilegal

Șoferii care fac acest gest la volan vor fi sancționați. Mulți conducători auto nu știau că este ilegal

09 sept. 2024, 14:40,
Mirela Gabriela Todosi în National

Șoferii care fac acest gest la volan vor fi sancționați. Este vorba de șoferii care mănâncă la volan sau beau apă în timpul mersului cu mașina. Mulți conducători auto nu știau că este ilegal.

Șoferii care fac acest gest la volan vor fi sancționați

Mulți conducători auto se întreabă dacă este legal sau nu să mănânce la volan sau să bea apă în timp ce conduc. Unii șoferi sunt de părere că nu reprezintă un pericol dacă beau cafea, apă sau mănâncă un covrig la volan.

Conform legii rutiere, gestul banal este interzis, iar politișii pot aplica amenzi șoferilor care încalcă această regulă. Dacă un conducător auto este surprins de poliție că mănâncă în timp ce conduce mașina, riscă următoarele sancțiuni:

  • 2 – 3 puncte de amendă (clasa I de sancțiuni), pentru că nu sunt ambele mâini pe volan
  • 4 – 5 puncte de amendă (clasa a II-a de sancțiuni), pentru că șoferul nu este atent la drum

În primul caz, amenda este de 330 de lei sau 495 de lei, iar în a doua situație, sancțiunea este de 660 de lei sau 825 de lei.

În timp ce mănâncă sau bea apă, șoferul nu mai este 100% atent la drum. Aceste activități nu doar că distrag atenția, dar țin ocupate și mâinile, astfel că nu vor fi ambele pe volan.

„Constituie contravenţie și se sancţionează cu amendă prevazută în clasa I de sancţiuni […] lăsarea liberă în timpul conducerii a volanului, ghidonului sau a manetei de comanda a vehiculului.”, se precizează în lege.

Amenzi drastice pentru conducătorii agresivi în trafic

Unii șoferi au un comportament agresiv în trafic și îi deranjează pe ceilalți participanți. Gesturile violente ale celor care nu își țin nervii în frâu la volan se sancționează cu amenzi drastice, conform Codului Rutier.

,,Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: săvârşirea de către conducătorii de vehicule sau pasagerii acestora de gesturi obscene, proferarea de injurii, adresarea de expresii jignitoare sau vulgare participanţilor la trafic.”

Cea mai mare amendă care se poate aplica celui care înjură, jignește sau arată gesturi obscene, se ridică la 3.300 ce lei. De asemenea, mulți conducători auto nu țin cont de faptul că este ilegal să folosești flash-urile în trafic, fiind considerat un gest agresiv. Cei care încalcă această regulă pot primi amendă și puncte de penalizare pentru folosirea incorectă a luminilor. Această abatere rutieră se sancționează cu 2 sau 3 puncte-amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune de 330 sau 495 de lei, la care se adaugă și 2 puncte de penalizare. Nu vei fi amendat dacă dai flash-uri pentru a semnaliza un pericol sau pentru a permite altui șofer să intre în fața ta.

Totodată, șoferii care circulă cu vehicule murdare, din care cad bucăți de noroi sau pământ, riscă să fie sancționați. Se dă amendă de 3300 de lei pentru cei care nu respectă regula și nu curăță mașina înainte de a pleca la drum.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în Clasa a IV-a de sancțiuni […] pătrunderea pe drumurile publice modernizate cu un vehicul care are pe roți sau pe caroserie noroi ce se depune pe partea carosabilă ori din care cad sau se scurg produse, substanțe sau materiale ce pun în pericol siguranța circulației.”, stabilește Art. 102 (26) din legea rutieră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *