Prima pagină » International » Șoferii care au probleme cu vederea riscă să fie amendați dacă nu fac asta! Iată ce spune noua lege
Șoferii care au probleme cu vederea riscă să fie amendați dacă nu fac asta! Iată ce spune noua lege

Șoferii care au probleme cu vederea riscă să fie amendați dacă nu fac asta! Iată ce spune noua lege

30 mai 2024, 15:00,
în International

Șoferii care au probleme cu vederea riscă să fie amendați dacă nu fac asta! Aceștia sunt obligați să poate ochelari sau lentile și trebuie să facă periodic un consult oftalmologic. Iată ce spune noua lege care a intrat în vigoare în Spania.

Șoferii care au probleme cu vederea riscă să fie amendați dacă nu fac asta!

Șoferii care nu poartă ochelari de vedere sau lentile de contact, deși au această obligație, vor fi amendați. Autoritățile din Spania atrag atenția conducătorilor auto să respecte întocmai legea rutieră.

Pentru a obține permisul de conducere, spaniolii trebuie să treacă de mai multe teste medicale, inclusiv un examen oftalmologic. Pe carnet va apărea mențiunea „01.01” sau „01.02”, ceea ce înseamnă că posesorul permisului nu va avea dreptul să conducă decât dacă poartă ochelari de corecție sau lentile de contact.

Amenda pentru șoferii care nu poartă ochelari de vedere, deși au această obligație, este de 200 de euro. Această obligație se aplică doar conducătorilor auto cărora medicii le-au impus folosirea lentilelor sau ochelarilor de vedere.

Reguli pentru conducătorii auto din România

În România, Codul Rutier stabilește mai multe obligații în ceea ce privește acuitatea vizuală. După o pierdere temporară a vederii la un ochi, cauzată de o problemă de sănătate, șoferul nu va avea voie să conducă timp de cel puțin 6 luni. După această perioadă, este obligat să facă un examen oftalmologic și specialistul îi va da aviz favorabil sau nu pentru a conduce.

„Persoanele care solicită eliberarea permisului de conducere sau reînnoirea acestuia trebuie să aibă acuitatea vizuală, cu lentile de corecţie, dacă este necesar, de cel puțin 0,8 la ochiul cel mai bun şi de cel puţin 0,1 la celălalt ochi. Dacă se utilizează lentile de corecţie pentru a obţine valori de 0,8 şi 0,1, acuitatea respectivă (0,8 şi 0,1) trebuie să se obţină fie prin corecţie cu ajutorul ochelarilor de maximum plus 8 dioptrii, fie cu ajutorul lentilelor de contact.”, se stabilește în Ordinul 1162/2010 privind normele fizice obligatorii în vederea obținerii permisului de conducere.

„Nu se emit şi nu se reînnoiesc permise de conducere pentru solicitanții sau conducătorii auto care prezintă probleme în ceea ce privește sensibilitatea la contraste sau care suferă de diplopie.”, se mai prevede în document.

Pentru a putea deține un permis de conducere auto, șoferii  trebuie să fie apți din punct de vedere fizic și mental. Înainte de susținerea examenului auto, se întocmește fișa medicală pe baza evaluării candidaților. Cu toate acestea, apariția unor boli după intrarea în posesie a permisului de conducere poate suspenda dreptul de a conduce legal o mașină. Codul Rutier prevede în mod clar care sunt afecțiunile din cauza cărora nu se poate obține dreptul de a deține permis auto: epilepsia, boala Parkinson sau afecțiuni oftalmologice severe.

O vedere bună este condiția de bază  pentru conducerea în condiții de siguranță. Persoanele cu afecțiuni oftalmologice severe, cum ar fi glaucomul avansat sau degenerescența maculară, pot întâmpina dificultăți în a vedea semnele de circulație, marcajele rutiere sau ceilalți participanți la trafic. Cea mai gravă situație este aceea în care șoferul are probleme de sănătate mentală. Anumite tulburări psihologice sau psihiatrice pot afecta capacitatea unei persoane de a conduce în siguranță. De aceea, în aceste cazuri se poate suspenda permisul de conducere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *