Prima pagină » National » Şoferii care au maşinile înmatriculate în aceste oraşe vor plăti mai mult pentru poliţa RCA

Şoferii care au maşinile înmatriculate în aceste oraşe vor plăti mai mult pentru poliţa RCA

24 iul. 2024, 15:59,
BZI.ro, în National

Deși înghețarea tarifelor RCA a fost prelungită acum patru luni, acestea au crescut cu 17% în medie. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat marți noile tarife de referință pentru RCA, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto.

ASF a precizat că va monitoriza modul în care companiile de asigurări calculează polițele, potrivit Digi 24.

Tarifele pentru polița RCA cresc în ciuda înghețării prețurilor: detalii și explicații

Conform ASF, la sfârșitul lunii martie, polița medie pentru RCA era de 1.079 lei, cu 17% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Și firmele au plătit mai mult pentru aceste asigurări. Creșterile de prețuri au fost determinate de acoperirea costurilor crescute pentru daune și contribuțiile sporite către Fondul de Garantare a Asiguraților, care compensează păgubiții Euroins și City Insurance. Guvernul a permis asigurătorilor să majoreze tarifele cu aproape 7%.

Restul creșterii tarifelor a fost atribuit diminuării discount-urilor acordate clienților, conform ASF, care a promis să verifice această situație.

Conform declarațiilor vicepreședintelui ASF, Sorin Mititelu, creșterile sunt justificate deoarece companiile de asigurări înregistrau pierderi și aveau nevoie de ajustări. Bucureștiul are una dintre cele mai mari frecvențe ale daunelor auto din Europa, cu un nivel de 6,2%, comparativ cu alte capitale europene precum Praga (3,8%), Varșovia (4,1%), Bratislava (4%), Liubliana (3,3%) și Belgrad (5%).

Astfel, asigurările auto obligatorii vor fi mai scumpe în București și Ilfov. Mititelu a menționat că noile tarife de referință pentru persoanele fizice sunt, în medie, cu 3,3% mai mici decât tarifele anterioare, indicând o stabilitate a prețurilor RCA.

Asigurătorii deja practică prețuri mai mari în București comparativ cu restul țării, reflectând realitatea din piață. De exemplu, un șofer din Capitală sau Ilfov, cu vârsta sub 30 de ani și care conduce o mașină cu o putere de până la 50 kW, va avea un tarif de referință de peste 3.200 lei, aproape dublu față de un șofer din alte zone ale țării.

Plafonarea tarifelor, introdusă în aprilie 2023 pentru a preveni creșterea prețurilor după falimentul Euroins, a fost prelungită ultima dată până pe 30 septembrie.

Polița RCA, disponibilă în format electronic

Șoferii nu vor mai fi obligați să aibă asupra lor polița RCA printată, pe hârtie, ci o pot prezenta pe cea în format electronic. Aceasta va fi verificată prin interogarea bazei de date AIDA.

”Conducătorii auto vor putea prezenta agenților de poliție, la un eventual control, și varianta electronică a poliței RCA. Prin urmare, nu va mai fi necesar ca șoferii să aibă asupra lor contractul de asigurare obligatorie auto doar în format original, pe suport de hârtie.
De asemenea, valabilitatea poliței RCA va putea fi verificată și prin interogarea bazei de date AIDA, dezvoltată și administrată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, ce conține informații cu privire la asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României și prin care se certifică existența unui contract RCA valabil la data verificării”, se arată într-un comunicat al ASF.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *