Șoferii au interzis să facă asta! Mulți șoferi se întreabă dacă au posibilitatea să dețină mai mult de un permis de conducere. Legea din Uniunea Europeană prevede dispoziții clare, iar încălcarea acestora poate atrage consecințe juridice neplăcute. Iată legea care se aplică la nivel european.
Șoferii au interzis să facă asta!
Legislația comunitară este clară în privința persoanelor care locuiesc mai mult timp în alt stat membru al UE. De exemplu, Directiva 91/439 și Directiva 2006/126/CE reglementează schimbul de permise de conducere la nivel european. Totodată, stabilește că nu se poate acest schimb pentru acele persoane care locuiesc mai mult timp în alt stat membru al UE. De asemenea, este interzis să ai două permise de conducere, când unul din permise a fost obținut cu intenția de fraudă de lege.
În Spania, de exemplu, în cazul permiselor de circulație fără data de expirare sau cu valabilitate de mai mult de 15 ani, Direcția Generală de Trafic din Spania avizează șoferii străini din UE că trebuie să-și echivaleze permisele de conducere în termen de 2 ani de la stabilirea reședinței pe teritoriul spaniol. Deținerea mai multor permise de conducere poate avea consecințe juridice neplăcute, în cazul în care se dovedește că deținerea si obținerea lor a fost făcută cu intenția de fraudă de lege.
Legi stricte pentru șoferi
S-a dat o nouă lege pentru șoferii care merg cu mașina în vacanță. Este vorba despre conducerea cu șlapi sau fără cămașă. Legea se aplică în Spania, iar sancțiunile sunt mari. Conducătorii vor fi amendați dacă încalcă regula. Conducerea în aceste moduri poate încălca articolele din Regulamentul de circulație: „Trebuie să conduceți cu diligența și precauția necesare pentru a evita orice daună, a dumneavoastră sau a altora.”, „Este strict interzis să conduceți neglijent sau imprudent.”
Regulamentul general de circulație nu specifică ce încălțăminte poate fi purtată la volan. DGT admite că nu poate aplica amenzi doar pentru că un șofer conduce cu șlapi. Cu toate acestea, șoferul poate fi amendat cu până la 80 de euro dacă un agent înțelege că încălțămintea respectivă afectează siguranța la conducere.
Ochelarii de soare purtați în mașină pot aduce amenzi sau penalizări. Nuanța ochelarilor de soare ar trebui să corespundă maxim categoriei 3. Cei care poartă ochelari de soare trebuie să fie atenți. Dacă șoferii poartă ochelari de soare prea întunecați, acest lucru poate cauza probleme. Ochelarii de soare sunt disponibili în nuanțe pe o scală între 0 și 4. Nivelul 0 înseamnă foarte translucid, iar 4 înseamnă aproape deloc. Ochelarii de categoria 3 sunt recomandați ca fiind ideali la volan. În străinătate, există sancțiuni severe pentru cei care poartă ochelari de soare la volan, dar care nu sunt corespunzători.
De asemenea, sancțiunile pentru șoferii care folosesc telefonul mobil în timp ce conduc un vehicul s-au înăsprit. Dacă în urmă cu câțiva ani conducătorii auto scăpau doar cu 2 puncte de penalizare și încă 2 de amendă, acum legea e mult mai dură. Codul Rutier prevede, în prezent, între 6 și 8 puncte de amendă pentru șoferii care folosesc telefonul în timp ce conduc. Iar în anumite situații chiar poate fi reținut permisul de conducere.
Saracule jurnalist!
Corect este – soferilor li se /s-a interzis sa faca asta. Verbul este – a interzice, nu a fi interzis. Dar unde-i scoala putina……………….