Șoferii acestor vehicule vor fi amendați cu 6.000 de lei! Este vorba despre cei care circulă pe biciclete, trotinete și mopede. Poliția Română a anunțat recent că desfășoară o razie de amploare la nivel național. Mulți români încalcă o regulă aparent banală, dar amenzile sunt uriașe.
Șoferii acestor vehicule vor fi amendați cu 6.000 de lei!
Poliția Română desfășoară o razie de amploare la nivel național, având ca scop principal verificarea celor care circulă pe trotinete, biciclete și mopede. Acțiunea autorităților are loc pe fondul creșterii numărului de accidente provocate de acest tip de participanți la trafic, precum și a numărului tot mai mare de victime.
Conform legislației în vigoare, în lipsa unei piste speciale, cei care folosesc trotinetele și bicicletele trebuie să circule pe șosea, cât mai aproape de marginea drumului. Mulți dintre românii care conduc aceste vehicule ignoră regulile de circulație și aleg să se deplaseze pe trotuar. Cei care încalcă regula riscă amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei. De asemenea, circulația trotinetelor pe contrasens reprezintă abatere și se sancționează cu 1.200 de lei.
Totodată, din acest an, se aplică sancțiuni severe pentru persoanele care merg cu bicicleta și trotineta. Noua lege prevede impunerea obligației pentru bicicliști și pentru conducătorii de trotinete de a se supune testelor antidrog și anti-alcool. O altă lege vizează și impunerea unor polițe de asigurare pentru biciclete și trotinete.
Reguli de circulație pentru trotinetiști și bicicliști
Dacă nu există o pistă special amenajată pentru biciclete, atunci românii pot circula pe drumul public, dar trebuie să respecte mai multe reguli. Bicicliștilor și celor care conduc mopede și trotinete le este interzis, printre altele:
- să circule fără a ţine cel puţin o mână pe ghidon şi ambele picioare pe pedale
- să circule în paralel
- să se ţină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehiculsă circule pe partea carosabilă în aceeaşi direcţie de mers, dacă există o cale laterală, o potecă sau un acostament practicabil
- să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă sau zăpadă
- să traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe bicicletă sau pe moped
- să circule pe alte benzi decât cea de lângă bordură sau acostament, cu excepţia cazurilor în care, înainte de intersecţie, trebuie să se încadreze regulamentar pentru efectuarea virajului la stânga
,,Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani. Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă. Se interzice transportul pasagerilor pe trotinete electrice.”, se precizează în legea care reglementează circulația pe drumurile publice.
Legislația rutieră este în permanentă schimbare și se adaptează noilor tipuri de vehicule care intră în circulație. În oraș, bicicliștii și cei care conduc trotinete sunt obligați să folosească exclusiv benzile dedicate acestor vehicule. Recent, Poliția Română a anunțat că se vor face controale în toată țara și sunt vizați cei care circulă cu bicicletele, trotinetele sau cu mopedele. Conducătorii acestor vehicule vor fi aspru sancționați de oamenii legii dacă încalcă regulile rutiere.