Prima pagină » Actualitate » Sociologul Mirel Palada la BZI LIVE: „Este foarte probabil ca ceea ce se întâmplă acum să fie de fapt de faţadă”
Sociologul Mirel Palada la BZI LIVE:

Sociologul Mirel Palada la BZI LIVE: „Este foarte probabil ca ceea ce se întâmplă acum să fie de fapt de faţadă”

01 feb. 2023, 16:11,
în Actualitate

Cunoscutul sociolog Mirel Palada a discutat la BZI LIVE despre mediatizata tensiune dintre PSD și PNL. Se pregătește o ruptură în paradis sau e doar totul un teatru ieftin menit a focusa atenția românilor numai asupra acestor două mari partide?

Mirel Palada a citit semnalele și explică jocul celor doi reprezentanți ai PSD și PNL, respectiv premierul Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu.

Mirel Palada la BZI LIVE

Sociologul Mirel Palada a explicat în ediția BZI LIVE de miercuri, 1 februarie, tensiunea tot mai prezentă în coaliția de la guvernare. Invitatul spune că aceste fricțiuni între PSD și PNL sunt necesare, este o strategie bine folosită pentru a distrage atenția de la alte partide.

Așa cum a mai fost menționat deseori, lucrurile merg de fapt bine între cele două partide, dar românul trebuie hrănit cu pâine și circ, altfel se plictisește.

„Sunt două motive pentru care se agită apele în momentul de faţă. Pe de o parte, avem un motiv apropiat, în luna mai se schimbă premierul, această negociere între poziţii, PSD-ul încearcă să obţină cât mai mult… PSD-ul are în momentul de faţă o poziţie privilegiată în acest tandem de la putere, să fie acolo, să le placă americanilor, dar adevăraţii jucători sunt PSD şi PNL.

PSD are o poziţie privilegiată pentru că a încasat mai puţin decât PNL până acum şi îşi permite să emită nişte pretenţii. Unii le consideră nejustificate, alţii consideră că le merită pentru că au un procent mai mare. Un alt motiv este că încet, încet se apropie alegerile anul viitor şi atunci PSD şi PNL îşi dau seama că această asociere, dacă nu e condimentată cu nişte momente de tensiune s-ar putea să le facă rău şi să crească prea mult partidele din opoziţie AUR şi USR. Și atunci, ei încearcă să se diferenţieze, să scoată în evidenţă faptul că sunt partide distincte, că au principii distincte… ar face o mare greşeală dacă ar avea un candidat comun.

Şi atunci, dacă vei fi într-o competiţie, inevitabil, mai devreme sau mai târziu trebuie să începi şi să ai această tensiune care să vină să răspundă nevoilor electoratului tău. Însă, este foarte probabil ca ceea ce se întâmplă acum să fie de fapt de faţadă. Ei sunt obligaţi de istorie să fie împreună pentru a guverna şi după 2024, este şi o cerinţă internă data de perioada asta de tensiune.

Doi la mână, există şi o presiune externă din partea americanilor şi atunci aceasta combinaţie de presiune internă şi externă face proiectul guvernării comune PSD-PNL până în 2028 să fie din ce în ce mai pertinent, mai plauzibil. Ceea ce fac ei acum este un zgomot necesar, care să acopere acest proiect. Asta e părerea mea, dar nu-I vade u rupând căruţă cu adevărat. Ce să facă, cine să rămână? PSD la guvernare minoritar, n-o să fie aşa ceva, Iohannis nu o să pună. PNL minoritar, nu se mai întâmplă nimic, nici o lege”, a spus Mirel Palada.

Mirel Palada: „PNL este într-o scădere din ce în mai definită”

Sociologul Mirel Palada evidențiază totodată că PNL-ul se simte oricum amenințat și este mereu în gardă, de vreme ce sondajele arată o scădere a credibilității și încrederii românilor în ei. Iar primul care a dezamăgit opinia publică a fost Klaus Iohannis.

„PNL este într-o scădere din ce în mai definită, au ajuns în sondaje la 16%, iar Iohannis la 10%. Sunt din ce în ce mai puţini populari şi e evident că vor să găsească o soluţie. E o preocupare, nu vor să ajungă un partid secundar, cum era pe vremea lui Stoica sau Crin Antonescu.

Ei de la 50 % de când a câştigat Iohannis alegerile, au ajuns la 15%. Şi acum încearcă să mai stoarcă din electoratul ăsta supărat şi să combine aceste alegeri. Primarii bineînţeles că îşi dau interesul să câştige alegerile, iar la parlamentari nu se înghesuie nimeni..

Pe când acum, dacă le comasează, va fi un subiect de viaţă şi de moarte pentru aceşti candidaţi. Şi aici nu mai exista a doua şansă, aşa că eşti mult mai motivat. Şi atunci alergi de numa-numa ca să câştigi”, a spus Mirel Palada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *