Prima pagină » Actualitate » Sociologul Dan Gheorghe Dungaciu la BZI LIVE: „Faptul că Ucraina nu este în NATO este un mare eşec al politicii ucrainene” – VIDEO
Sociologul Dan Gheorghe Dungaciu la BZI LIVE:

Sociologul Dan Gheorghe Dungaciu la BZI LIVE: „Faptul că Ucraina nu este în NATO este un mare eşec al politicii ucrainene” – VIDEO

18 ian. 2023, 17:40,
în Actualitate

Dan Gheorghe Dungaciu, sociolog și geopolitician român, profesor universitar la Catedra de Sociologie a Universității din București a fost invitatul emisiunii BZI LIVE din 18 ianuarie 2023 și a abordat tema de interes mondial, și anume războiul din Ucraina.

„Atâta timp cât Ucraina nu demonstrează Occidentului că ajutorul militar nu este eficient, Zelenski are probleme. De asta e nevoie ca Ucraina să câştige ceva şi să arate că e pregătită să scoată trupele Federației Ruse din Ucraina. Atâta timp cât trupele ruse se află în Ucraina, nu putem vorbi de o victorie a Ucrainei.

Oricât ar fi de dificil de recunoscut este limpede că acest scenariu pluteşte în aer. În condiţiile în care victoriile Ucrainei nu se concretizează. Iar asta nu se face prin propagandă sau din pix. Le poţi ţine un pic, dar nu la nesfârşit.”, a precizat Dan Dungaciu.

Dan Gheorghe Dungaciu a discutat la BZI LIVE despre războiul din Ucraina

Sociologul Dan Dungaciu a discutat la BZI LIVE despre starea în care se află acum războiul din Ucraina. Luând în considerare toate aceste informații din diverse surse, la ce ne-am mai putea aștepta? Invitatul, fost Secretar de Stat în MAE de la București, a precizat în cadrul emisiunii că există o diferență enormă între strategia ucraineană și cea rusă. Spre exemplu, ucrainenii sunt foar atenți și precauți asupra mișcărilor, dar și a pierderilor, spre deosebire de trupele ruse, care comunică între ei haotic, dar totodată, mișcările rămân necunoscute chiar și pentru cei mai iscusiți strategi.

„Astăzi, după căderea oraşului Soledar, suntem într-un moment în care e nevoie poate de o reîmprospătare a dispozitivelor de apărare. Suntem într-un moment în care iarăşi, Occidentul trebuie să intervină decisiv. Noi ştim puţine despre un război care se întâmplă. Şi sunt naraţiuni divergente, convergente, care ar trebui să ne facă să fim în primă instanţă precauţi. Astăzi suntem într-o situaţie în care avem nenumărate sute de mii de bucăţi de puzzle-uri care vin de pe reţelele sociale, şi asta înseamnă că fiecare vine de pe puzzle-ul lui, cu bucăţile pe care le-a cules. În sensul ăsta este foarte greu să te pronunţi asupra războiului din Ucraina.

Ucrainenii sunt mai atenţi când discută între ei, sunt foarte disciplinaţi, în sensul că se discută puţin şi militar. În schimb, ruşii comunică haotic şi fiecare extrage ceea ce doreşte. În realitate, noi ştim foarte puţine despre lucrurile pe care ruşii le-au făcut la Kiev. Loviturile ruseşti în Ucraina sunt necunoscute pentru noi. Ucrainenii sunt foarte atenţi să nu dea comunicate care ar putea să divulge strategia. Suntem într-un moment de răscruce, nu aş putea spune că se apropie cineva de o victorie. Occidentul trebuie să ajute Ucraina la fel cum a făcut-o după momentul Lugansk. Fără această cantitate de tancuri din partea Occidentului, Ucraina nu ar putea să facă faţă atacurilor.

Suntem într-un moment de luciditate şi lucidizare din foarte multe puncte de vedere. Războaiele nu încep sau se termină pentru că opinia publică spune ceva sau altceva. Deci se poate ajunge şi la o asemenea stare de spirit care să facă decizia de susţinere a Ucrainei foarte complicată. Deocamdată nu suntem acolo. State care nu sunt simpatice fără de Rusia sau Putin, au reticențe de a continua acest război.

Când doamna Zelenska spunea că Putin nu se va opri la Ucraina, aici intră în scenă NATO. Faptul că Ucraina nu este în NATO este un mare eşec al politicii ucrainene. Dincolo de Ucraina este NATO. Ruşii sunt nebuni, dar nu proşti. Să duci un război cu NATO e altceva.

Mesajul doamnei Zelenska arată un pic de grabă la Kiev, care simte că dacă Occidentul nu ajută în acest moment, lucrurile se pot complica. Occidentul este singurul care mai poate să schimbe datele de pe teren. Nu întâmplător pe lângă Davos, există întâlnirea de la Rammstein. Acolo, cele 50 de state trebuie să ofere sprijin Ucrainei. Aşa cum a fost acum un an.

Acest război se va duce pe perioadă nedeterminată şi se va termina într-un război îngheţat care va dura cel puţin una an de zile. Discuţiile de acum sunt decisive şi vom vedea în spre ce se va duce acest război. Pentru nişte victorii politice şi strategice, pentru a trimite un mesaj Occidentului, ca ajutorul vostru este inutil, cât vamai dura acest război?”, a precizat sociologul Dan Dungaciu.

Dan Dungaciu: „Nu există semne că Putin ar putea să cadă de la putere”

De asemenea, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române Dan Dungaciu a explicat ce se ascunde în spatele acestei mișcări de la conducerea armatei ruse, respectiv, numirea lui Gherasimov. În nici un caz nu poate fi vorba de pierderi majore din partea lui Vladimir Putin, în nici un caz nu își va pierde locul de la vârful ierarhiei ruse.

„Bătălia de putere de la Kremlin e ca şi cum ai lua doi buldogi şi îi bagi sub o pătură. Nu o să ştim ce se întâmplă la nivel de putere în Federația Rusă. Există opinii care sugerează că toată această bătălie din jurul lui Putin este doar o piesă de teatru făcută pentru Occident. Eu cred mai degrabă că acest figuri care nu sunt în nici un caz figuri agreabile pentru occidentali, sunt desenate ca principali competitori, tocmai pentru ca Occidentul să vadă că ‘dacă vreţi schimbare de regim, atenţie ce vă doriţi’. Vreţi un Kadîrov, care lupta împotriva Satanei, nu are nici mamă. nici tată, şi luptă împotriva cui vrea el, fără reguli.. asta e întrebarea fundamentală. Dacă ruşii joacă acest joc?

Vladimir Putin este într-o poziţie foarte bună în acest moment după cum comunică. La începutul acestei invazii, Putin comunica aproape deloc, pentru că lucrurile mergeau foarte prost pe teren. Odată cu creşterea realizărilor pe teren, îl vedem pe Vladimir Putin comunicând. Teoretic, el se află într-o poziţie mai bună. Toate aceste idei năstruşnice că are 3 cancere… în realitate nu avem date care să ne spună asta. Şi aici nu mă uit la sondajele de opinie de la Nevada Center.

Din păcate sau din fericire, toate prognozele pe care le-am făcut faţă de situaţie economică a Rusiei, toate aceste evaluări s-au dovedit a fi greşite. Cetăţeanul rus nu e afectat. UE din păcate se află sub riscul recesiunii economice dacă iarna vine până la urmă. Va fi într-un deficit energetic. UE stă mai prost economic decât Federaţia Rusă, cu toate pierderile pe care le-a avut Federaţia Rusă de la începutul războiului.

Nu există în acest moment semne că Putin este druncinat şi ar putea să cadă de la putere. Toate aceste jocuri au aer de regie, menite pentru Occident. Dezbaterea care există în spaţiul public este o dezbatere între cei care vor război şi între cei care vor război mai dur”, a conchis Dan Dungaciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`