Prima pagină » Local » Societatea Servicii Publice Iași a găsit o soluție pentru a combate dăunătorii care distrug florile plantate în oraș. Cel mai mare dușman: ciorile

Societatea Servicii Publice Iași a găsit o soluție pentru a combate dăunătorii care distrug florile plantate în oraș. Cel mai mare dușman: ciorile

18 nov. 2021, 02:00,
George Popa, în Local

Angajații de la Servicii Publice Iași (SPI) se confruntă cu o problemă serioasă, care pare să nu aibă rezolvare. De aproape 3 ani, aceștia sunt nevoiți să replanteze zilnic flori în anumite zone din oraș. Ei spun că se confruntă cu o problemă generată de ciori. Aceste păsări distrug florile plantate toamna. S-au încercat mai multe metode, dar fară rezultate observabile. Singurele variante de combatere a acestor dăunători ar fi vânătoarea sau distrugerea cuiburilor. Însă, când se încearcă implementarea uneia dintre aceste două măsuri, intervin ONG-urile care protejează aceste zburătoare

De aproximativ 3 ani, ciorile le dau mari bătăi de cap angajaților de la Servicii Publice Iași (SPI). Acestea distrug toamna florile plantate în spațiile verzi ale orașului. Dar se pare că s-a găsit o soluție pentru această problemă, în așa fel încât nici ciorile să nu sufere, dar nici cei de la SPI să nu înregistreze pierderi.

„Ca să rezolvăm problema cu ciorile, am început să instalăm niște plase peste florile de pe spațiile verzi. În acest fel, păsările nu vor mai putea scoate florile din pământ. Este o problemă serioasă cu ciorile, pentru că, de 3 ani, ne tot confruntăm cu un număr mare de astfel de păsări care strică florile plantate toamna pe spațiile verzi, fiind vorba despre florile bianuale. Acestea se plantează toamna și, când înfloresc lalelele, rămân la baza lor, pentru a da un plus de aspect. Florile bianuale rămân plantate până în momentul în care urmează să fie puse florile anuale”, a declarat Laurențiu Ivan, directorul general al SC Servicii Publice Iași.

Plasa este legată de un cadru montat în jurul spațiului amenajat cu flori. Aceste plase apără florile de dăunătorii înaripați până în momentul în care prind rădăcini. Atunci, acestea nu vor mai putea fi scoase din pământ de ciori. Amintim că florile plantate de către SPI în această primăvară au o valoare de peste 100.000 de euro.

S-a încercat combaterea ciorilor prin mai multe metode

Când vine vorba despre combaterea acestor dăunători, există mai multe metode. Acestea pot implica tehnologii moderne, cu ultra-sunete, sau unele tehnici mai brutale, cum ar fi vânătoarea sau distrugerea cuiburilor.

„De-a lungul timpului au fost mai multe firme care au echipamente de înlăturare a ciorilor cu ajutorul ultrasunetelor. S-au făcut mai multe teste pe diferite frecvențe ca să se observe la care frecvență sunt gonite ciorile. Ulterior am instalat un astfel de aparat cu ultrasunete în Grădina Copou, dar nu a dat rezultate. Acestea s-au obișnuit, probabil, cu sunetul și stau fără probleme în zona în care este montat dispozitivul menit să le gonească. Singura variantă pentru a scăpa de ciori ar fi distrugerea cuiburilor sau vânătoarea, dar nu putem organiza astfel de evenimente pentru că ne intersectăm cu diferite ONG-uri ce protejează aceste zburătoare”, a adăugat directorul SPI.

Ciorile au intrat până și în serele celor de la Servicii Publice Iași

Problema cauzată de ciori se intensifică atunci când acestea încep să distrugă și serele amenajate de Serviciile Publice Iași.

„Ciorile sunt niște păsări care nu au dușman natural în Iași. Acestea au intrat chiar și în pepinieră sau în sere și scot florile din alveolele în care sunt puse ghivecele și le găsim lângă ele. Nu cred că are rost să investim mii de euro în echipamente care, teoretic, alungă ciorile, dar, practic, nu fac nimic, nu le putem nici împușca și nici să le stricăm cuiburile. Așa că am găsit soluția cu plasa, care dă rezultate bune și o vom folosi în continuare. Florile bianuale trebuie acoperite cu această plasă până se înrădăcinează, după care nu mai avem probleme, deoarece ciorile nu le mai pot scoate din pământ”, a încheiat Laurențiu Ivan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *