Societatea de Investiții Financiare SIF Moldova a început un război împotriva Brikston Iași. Fabrica de cărămidă din Iași și-a schimbat directorii în repetate rânduri după ce a fost preluată de austriecii de la Leier, lucru cu care micul acționar SIF Moldova nu a fost de acord. Societatea de investiții încearcă acum să anuleze în instanță Adunarea Generală a Acționarilor în cadrul căreia noua conducere din Austria a Brikston a luat mai multe decizii în ceea ce privește administrarea fabricii de cărămidă din Iași
Societatea de Investiții Financiare SIF Moldova intenționează să dea jos conducerea Brikston Construction Solutions SA, fosta Ceramica SA. Fabrica de cărămidă din Iași și-a schimbat directorii în repetate rânduri după ce a fost preluată de compania austriacă Leier, lucru cu care micul acționar SIF Moldova nu a fost de acord. Societatea de investiții a cerut în instanță anularea unei Adunări Generale a Acționarilor din 2019 în cadrul căreia au fost luate mai multe decizii în ceea ce privește administrarea fabricii de cărămidă din Iași, precum și persoanele numite pe funcțiile de conducere. Pe 19 iunie 2020, la Curtea de Apel Iași a fost deschis un dosar prin care SIF Moldova cere anularea hotărârii AGA din 20.05.2019.
A fost numit un administrator austriac la conducerea Fabricii de cărămidă din Iași
La data respectivă, consiliul de administrație al Brikston, cu sediul social în Calea Chișinăului nr. 176 din Iași, a convocat adunarea generală în care au fost discutate și aprobate situațiile financiare ale societății, a fost aprobat programul de activitate și bugetul de venituri și cheltuieli pentru anii următori. Printre punctele de pe ordinea de zi, s-a aflat și
„Aprobarea mandatării dlui Thomas Ebner în calitate de administrator, cu posibilitatea de a delega această împuternicire, pentru semnarea tuturor documentelor și pentru efectuarea tuturor procedurilor și formalităților necesare pentru îndeplinirea hotărârilor acționarilor, inclusiv formalitățile de publicare și înregistrare ale acestora la Oficiul Registrului Comerțului și la orice alte instituții publice”, după cum se arată în Adunarea Generală a Acționarilor Brikston Construction Solutions SA din mai 2019.
Brikston Iași a cumpărat Siceram SA din Sighișoara
SIF Moldova a contestat aceste acțiuni în instanță, dar între timp au avut loc și alte schimbări făcute de noua conducere austriacă a Fabricii de cărămidă din Iași. Brikston Construction Solutions SA, deținută de austriecii de la Leier, a făcut la începutul anului 2020 fuziunea cu fabrica Siceram SA din Sighișoara, fuziunea fiind aprobată fără prea mari discuții. La scurt timp, la conducerea Siceram SA au fost numiți aceeași șefi ca și în cazul Brikston Iași, și anume administratorii Michael Leier, Matthias Michael Ebner și Thomas Ebner. Aceștia au fost numiți membri ai Consiliului de Administrație cu drepturi depline și au fost aleși pentru un mandat de 1 an. Pe lângă aceștia, la conducerea Fabricii de cărămidă din Iași, fosta Ceramica SA, se mai află și Leitl Christoph împreună cu președintele Consiliului de Administrație, și anume austriacul Anton Putz.
Un administrator din Iași a fost numit la conducerea Brikston
La scurt timp după ce Brikston Construction Solutions SA a fuzionat cu Siceram SA din Sighișoara, în locul administratorului Ebner Matthias Michael a fost numit un administrator ieșean, pe nume Adrian Nicușor Mînzat. Acesta a fost director de vânzări și logistică în cadrul Fabricii de cărămidă din Iași.
„În locul administratorului Ebner Matthias Michael, care renunță la mandat, se numește în funcția de administrator provizoriu dl Mînzat Adrian Nicușor, loc naștere în com. Deleni, jud. Iași, pentru un mandat de 12 luni, începând cu ziua următoare prezentei ședințe și până la convocarea și întrunirea unei noi adunări generale ordinare a acționarilor societății. Se aprobă însărcinarea domnului administrator provizoriu Manzat Adrian Nicușor, cu atribuția de a conduce lucrările adunărilor generale ale acționarilor („AGA”) convocate pentru data de 9/16 iunie 2020 în locul Președintelui Consiliului de Administrație și pentru a semna procesul-verbal și documentele de ședință, inclusiv hotărârile AGA”, se arată în decizia AGA din mai 2020.
Fosta Ceramica Iași a fost preluată de compania austriacă Leier de la compania asiatică CEECAT Capital.