La ce te gândești oare când spui “luna mai”? Poate la bujori, poate la primii boboci de trandafir, dar sigur îţi aminteşti şi de socata făcută după reţeta bunicii. Dulce-acrişoară, uşor pişcăcioasă, are o aromă şi o savoare aparte. Nu e greu de făcut şi nici nu costă mult. Cu doar câteva ingrediente, pe care deja le ai în bucătărie, poţi obţine o băutură răcoritoare, exact ca cea pe care ne-o pregăteau bunicii, în copilărie.
Primul pas constă, evident, în culegerea florilor de socată. De unde le aduni? Arbuşti de soc se găsesc şi la deal, şi la munte; şi în păduri, şi prin livezile noastre. Ideal este să le culegi din locuri mai izolate, întrucât sunt ferite de praf şi poluare. De asemenea, îţi recomand să recoltezi mai multe. De ce? Pentru ca din câteva să-ţi prepari o socată făcută după reţeta tradiţională, iar cealaltă parte să o laşi la uscat. La iarnă, mai ales când simţi că te prinde răceala sau tuşeşti, e bine să bei un ceai de soc. În plus, sunt persoane care îşi prepară socată şi din flori uscate. Proporţia este aceeaşi ca în reţetele cu flori proaspete.
Suntem încă în plin sezon de soc. De aceea îţi propun să profiţi la maxim şi să-ţi faci rezerve de floare, dar şi să testezi 3 reţete delicioase de socată.
Reţetă de socată tradiţională cu drojdie
Îți trebuie doar câteva ingrediente și câteva grame de… răbdare.
Ingrediente pentru socată cu drojdie:
- 10 flori mari de soc (poţi pune mai multe flori, dacă vrei o aromă mai intensă)
- drojdie cât se ia maxim cu 3 degete (în jur de 7-8 gr)
- 3 lămâi
- 300 g zahăr (sau 400-500, depinde cât de dulce vrei să fie socata)
- apă plată cât cuprinde
Mod de preparare socată tradiţională cu drojdie:
Verifică florile de soc, să nu aibă impurităţi, frunze sau mici gâzuliţe. Scutură-le uşor, clăteşte-le în apă, apoi pune-le într-un borcan de sticlă de 3-4 litri. Spală lămâile şi feliază-le. Pune feliile peste florile de soc. Ca să arate mai bine când îi vei face fotografii borcanului, aranjează feliile de lămâie cât mai simetric.
Adaugă zahărul. Pune și drojdie şi apă până când aproape că se umple recipientul. Amestecă uşor, dar bine, cu o lingură de lemn mai mare. Acoperă gura borcanului cu o bucată de tifon curat, prinsă cu elastic.
Mută borcanul undeva la soare. Din când în când e bine să amesteci în el cu lingura de lemn. Astfel stimulezi procesul de fermentaţie. Pentru gust mai light, poţi consuma socata după numai 24 de ore. Dacă, în schimb, vrei să fie mai intensă aroma, las-o deoparte 48 de ore. La final strecori socata în sticle şi o depozitezi în frigider. Socata se serveşte rece.
Sfat pentru socata cu drojdie:
- în cazul în care ai ghinionul să prinzi câteva zile înnorate, iar în socată ai pus doar boabe de orez şi e clar să nu vrea să fermenteze, adaugă puţină drojdie de bere;
- ai şi varianta macerării. Pui în borcan soc, zeamă de lămâie şi zahăr, apoi coji de lămâie rase ori feliate. Torni apă cât să le acopere şi le laşi așa. A doua zi completezi cu apă până se umple recipientul, amesteci cu o lingură de lemn, adaugi drojdia şi acoperi cu tifon. E bine să amesteci în borcan dimineaţa şi seara;
- dacă se folosesc 2 lămâi, unele gospodine recomandă ca o lămâie să fie feliată, iar din cealaltă să se folosească doar sucul;
- gustă socata pentru a te asigura că nu fermentează prea tare;
- nu pune prea multă drojdie, întrucât îi poate da gust de oţet şi o aciditate cam prea mare;
Ştiai că… socata cu drojdie conţine o cantitate mică de alcool?
Reţetă de socată tradiţională fără drojdie
Nu vrei socată cu drojdie? Nici o problemă. Rețeta tot va fi reușită
Ingrediente pentru socată tradiţională fără drojdie:
- 2 pumni de floare de aocată SAU 10-12 flori proaspete
- 3 lămâi de mărime medie
- 1 kg zahăr (sau mai puţin, în funcţie de cât de dulce vrei să fie)
- apă plată sau de izvor (maxim 10 litri)
Mod de preparare socată fără drojdie:
Pune 700-800 gr de zahăr în borcan de 12-14 litri. Stoarce lămâile şi toarnă sucul peste zahăr. Adaugă florile de soc şi 9 litri de apă. Caramelizează restul de zahăr, stinge-l cu o cană de apă şi amestecă. Toarnă în borcan zahărul caramelizat, amestecă folosind o lingură de lemn. Acoperă borcanul cu tifon şi pune-l undeva la loc călduţ, de preferat la soare sau în bucătărie. Cam după 3-4 zile se acidulează uşor.
Sfat pentru socata fără drojdie:
- zahărul caramelizat îi schimbă culoarea, dându-i o nuanţă arămie, dar şi aromă.
Reţetă de socată tradiţională cu miere
E o rețetă care nu pune nici o problemă privind modul de preparare. Nu faci decât o singură schimbare: înlocuiești zahărul cu niște miere de albine.
Ingrediente pentru socata cu miere:
- 10 flori de soc
- 2 lămâi stoarse de zeamă
- 2-3 lămâie feliate
- cca 300 ml miere de albine
- maxim 5 litri de apă
Mod de preparare socată cu miere:
Pune mierea şi apa într-un borcan cu capacitatea de maxim 7 litri. Amestecă bine. Adaugă feliile de lămâie, florile de soc şi apa. Acoperă gura borcanului cu o farfuriuţă şi pune-l într-un loc călduţ, pentru 3-4 zile. Amestecă în borcan o dată pe zi.
Sfaturi generale pentru făcut socată
După cum ai văzut, nu e mare filosofie în a pregăti o băutură de casă, uşor acidulată şi cu aromă de soc. Dacă însă ţii cont şi de câteva îndrumări, atunci vei obţine ceva foarte delicios şi savuros.
Iată ce alte sfaturi au gospodinele:
- culege florile de soc după ploaie. Astfel vor fi mai curate. Nu vor avea nici praf pe ele, dar nici purici ori larve;
- spală florile de soc în mai multe ape, până când lichidul rămâne curat;
- recoltează florile în primele zile după ce se deschid, pentru că atunci nu se scutură încă şi au cel mai intens grad de aromă;
- evită florile uşor trecute, pentru că e posibil să dea gust amărui băuturii;
- după ce ai spălat florile, înainte de a le pune în borcan, lasă-le la zvântat pe nişte prosopele de bucătărie;
- se folosesc numai recipiente din sticlă pentru ca razele soarelui să poată pătrunde fără nici o problemă în ele.
Socata – Beneficii şi contraindicaţii
Atât florile de soc, cât şi băutura obţinută din acestea au efect diuretic şi laxativ. De asemenea, sunt eficiente în cazul afecţiunilor respiratorii, iar aici includem răceli, bronşite şi viroze.
Alte motive pentru care e bine să bei socată:
- stimulează eliminarea toxinelor din organism;
- are efect: expectorant, antiinflamator, antiinfecţios;
- scade retenția de apă din ţesuturi;
- conferă o stare de relaxare şi ridică moralul.
Mai trebuie adăugat că, potrivit dr. farmacist Ovidiu Bojor, „florile de soc conțin vitamina C și vitamine din complexul B. Preparatele din flori de soc au acțiune sudorifică, antitusivă, emolientă și imunostimulantă”.
Pe de altă parte, dacă suferi de arsuri la stomac sau ai sindromul colonului iritabil, mai bine eviți socata. Problemele tranzitului intestinal, în acest caz, se pot agrava şi vei simţi nevoia acută de a merge la baie.
Dacă suferi de diabet, dar îţi e poftă de socată, înlocuieşte zahărul cu fructoză sau cu o variantă cu miere. Vei obţine o socată (foarte) slab alcoolizată.
Iată la ce mai trebuie să fii atent:
- dacă ai consumat prea multe flori de soc, e posibil să ai diaree sau stare de greaţă;
- dacă ai suferit recent o intervenţie chirurgicală, evită socul, din cauză că e posibil să crească riscul de sângerare. Chiar şi înainte de intervenţie e indicat să eviţi suplimentele pe bază de extract de soc.
Socată în sarcină – permisă sau interzisă?
O părere clară, din partea doctorilor, nu există în aceea ce priveşte consumarea în diverse forme a florilor de soc pe parcursul sarcinii. Unii nu le recomandă întrucât cresc tensiunea şi pot provoca contracţii. Alţii afirmă că e bine ca femeile însărcinate să evite socul, mai ales în primul trimestru, întrucât conţine două toxine periculoase. Având în vedere însă că socata este foarte uşor alcoolizată, e bine totuşi ca planta să fie evitată pe parcursul celor 9 luni de sarcină. Dacă nu ştii ce să faci, cere părerea unui medic de specialitate obstretică-ginecologie.
În schimb, e permis în timpul alăptării, deoarece stimulează lactaţia. Bineînţeles, vorbim de consum cu moderaţie şi abia după ce medicul specialist şi-a dat acordul pentru consum.
Mai jos găsești rețeta de socată recomandată de o bloggeriță culinară: