Prima pagină » Local » Șocant! Un om de afaceri care s-a trezit cu mascații la ușă a primit pedeapsa. Mafia din clinica pe care o administra a fost demascată – FOTO 
Șocant! Un om de afaceri care s-a trezit cu mascații la ușă a primit pedeapsa. Mafia din clinica pe care o administra a fost demascată – FOTO 

Șocant! Un om de afaceri care s-a trezit cu mascații la ușă a primit pedeapsa. Mafia din clinica pe care o administra a fost demascată – FOTO 

21 mart. 2023, 02:00,
Cosmina Puiu în Local

Un om de afaceri care s-a trezit cu mascații la ușă a primit pedeapsa într-un sfârșit. Mafia din clinica pe care o administra a fost demascată. Afaceristul a încercat mușamalizarea și intrarea în insolvență a firmei, în speranța că va scăpa de judecată, dar surpriza a fost de proporții când a primit sentința

Marius Cătălin Botezatu este administratorul SC TeoClinik SRL, cu sediul în Vaslui și firma în județul Iași. Acesta a introdus un computer tomograf în clinică, pe care a început să-l exploateze fără a deține autorizație de la Comisia Națională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN). Acest demers a constituit o infracțiune care se pedepsește cu închisoare între 3 și 10 ani. Recent, judecătorii au pronunțat pedeapsa afaceristului.

Un om de afaceri care s-a trezit cu mascații la ușă a primit pedeapsa

Marius Cătălin Botezatu este un afacerist „certat cu legea”, ce are un cazier bogat în ceea ce prevăd infracțiunile. Acesta a primit 3 ani de închisoare, dar a contestat decizia anchetatorilor, iar dosarul a fost înapoiat către rejudecare. Astfel, inculpatul a fost achitat de către oamenii legii.

„Rejudecând cauza: În baza disp. art. 396, alin. (5), art. 16, alin. (1), lit. b), teza I, Cod de procedură penală, achită, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de efectuare neautorizată de activităţi referitoare la instalaţii radiologice, prev. de art. 44, alin. (1), lit. b), teza a II-a din Legea nr. 111/1996, pe inculpatul, cu societatea aflată în procedură de faliment, prin mandatar practician în insolvență, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare S.P.R.L.”, au declarat judecătorii din cadrul Curții de Apel Iași.

În timpul cercetărilor au fost solicitate mai multe lămuriri de la CNCAN. Astfel că s-au comunicat, în esență, următoarele, precum că firma nu mai avea dreptul de a utiliza instalația computer tomograf tip Somatom Emotion 6 seria fără a deține o autorizație de utilizare valabilă, autorizația sa expirând la data de 12.10.2015, că expunerea medicală se face pe pacienți, în scop de diagnostic, nu pe persoane din populație, că evaluarea dozelor încasate de pacienți în urma examinărilor imagistice, în scopul propriului diagnostic, se face de către un expert în fizică medicală de diagnostic și radiologie intervențională, recunoscut de CNCAN, dar și că, dacă se are în vedere faptul că instalația radiologică nu mai era autorizată de CNCAN, aceasta nu mai putea fi folosită pe pacienți, ca atare, toate persoanele expuse după data de 12.10.2015 nu mai pot fi considerate ca făcând obiectul expunerii medicale, ci al expunerii publice, în acest caz, dozele încasate de aceste persoane pot fi mai mari decât doza pentru public de 1 mSv/an, în funcție de examenul imagistic efectuat.

Afaceristul a vrut să scape de „dovezile” care îl încriminau

Din verificările efectuate la Casa de Asigurări de Sănătate a rezultat că, în perioada 01.10.2015 – 01.08.2016, SC TeoClinik SRL a decontat servicii medicale de tomografie computerizată pentru un total de 526 de persoane, astfel, în luna octombrie 2015 – 93 de persoane, în luna noiembrie 2015 – 73 de persoane, în luna decembrie 2015 – 89 de persoane, în luna ianuarie 2016 – 72 de persoane, în luna februarie 2016 – 106 persoane, în luna martie 2016 – 63 de persoane, în luna aprilie 2016 – 30 de persoane. Din verificările efectuate la Spitalul de Urgență a rezultat că, în luna martie 2016, firma a decontat 67 de investigații tip computer tomograf.

„Cu ocazia cercetărilor efectuate în cauză au fost audiate mai multe persoane în calitate de martor care, în esență, au declarat următoarele. Martorul a declarat că aproximativ din luna aprilie 2015 a început să meargă la laborator, unde a învățat metodele de lucru la computerul tomograf. În luna iunie sau iulie 2015 a fost angajat în calitate de asistent medical la acest laborator și a lucrat cu computerul tomograf până în luna iulie 2016, când aparatul a fost sigilat.

Examinările la computerul tomograf se efectuau, în general, între orele 15:00 – 19:00. El primea pacientul în cabinet, verifica trimiterea medicală, discuta cu acesta, apoi îl pregătea pentru examinare, îl poziționa pe masa tomografului, ieșea din acea cameră și mergea în camera de achiziționare a imaginilor. Toate imaginile rămâneau salvate în calculator, apoi se transmiteau în calculatorul principal, unde erau analizate de medicul specialist. În cadrul acelui compartiment au lucrat și ocazional.

El nu cunoaște să se fi efectuat investigații radiologice fără trimitere de la un doctor specialist sau bilet de trimitere prin Casa de Asigurări de Sănătate. El în condică menționa numele doctorului specialist”, mai spun anchetatorii în legătură cu cazul omului de afaceri care s-a trezit cu mascații la ușă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *