Prima pagină » Actualitate » Soarta Guvernului Cîțu se decide azi. Planul de lucru PNL propune colaborarea cu un guvern minoritar – SURSE
Soarta Guvernului Cîțu se decide azi. Planul de lucru PNL propune colaborarea cu un guvern minoritar - SURSE

Soarta Guvernului Cîțu se decide azi. Planul de lucru PNL propune colaborarea cu un guvern minoritar – SURSE

05 oct. 2021, 11:18,
Roxana Butuc în Actualitate

Partidul Național Liberal lucrează la un plan de lucru pentru situația în care Guvernul Cîțu cade. Aceștia iau în considerare colaborarea cu un partid minoritar precum UDMR. De asemenea un alt scenariu este ca președintele Iohannis să propună un premier de sacrificiu.

Moțiunea de cenzură va fi votată astăzi începând cu ora 12:00, iar opoziția cât și mai mulți liberali cred că aceasta va strânge peste 234 de voturi.

PNL se gândește la o colaborare cu un partid minoritar

Astăzi se va decide soarta Guvernului Cîțu, astfel că după aflarea voturilor, Partidul Național Liberal a luat în considerare mai multe variante, majoritatea vizând situația în care Guvernul Cîțu pică.

Printre scenarii, se ia în considerare o colaborare cu un guvern minoritar. Printre acestea, partidul spre care se orientează liberalii ar fi Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), astfel că, se forțează învestirea guvernului minoritar în luna noiembrie, conform afirmațiilor unor surse din interior pentru Digi24.

O altă variantă este cea de premier de sacrificiu, unde președintele României să propună fie pe Ministrul Apărării fie pe Ministrul de Interne ca premier al României iar înainte ca Parlamentul să-și dea votul de încredere, acesta să renunțe, pentru ca Iohannis să-l poată propună din nou pe Florin Cîțu, conform regulilor CCR.

Marți 5 octombrie se votează moțiunea de cenzură

Amintim faptul că, marţi 5 octombrie, în Parlamentul României se va vota moţiunea de cenzură depusă de Partidul Social Democrat.  Calculele sunt total în defavoarea premierului, existând o largă majoritate de voturi care se vor duce împotriva premierului. Conform acestora, ar fi peste 50 de parlamentari peste numărul minim de oameni necesari pentru dărâmarea Guvernului.

Referitor la acesta, Guvernul Cîțu a afirmat că au s-au pregătit pentru toate scenariile.

„În primul rând, dacă mâine (n.red. marți) va trece această moțiune de cenzură, toate scenariile sunt pe masă. Mă voi uita către această nouă coaliție condusă de PSD, USR, AUR dacă are un plan. Eu sper că nu vor doar să dea jos Guvernul și apoi să se uite cum țara rămâne în haos, mă voi uita ce propunere vine de la această nouă majoritate și ne vom face și noi planul”, a spus premierul Florin Cîțu.

Liberalii lui Ludovic Orban nu vor participa la votul pe moţiunea de cenzură

Cât despre susținătorii lui Ludovic Orban din Partidul Național Liberal, au luat decizia de a nu participa la votul moţiunii de cenzură. Acest lucru este contrar deciziei luate de BEX-ul PNL care a stabilit faptul că parlamentarii liberali vor participa la şedinţa din Parlamentul României. În acest context, Ludovic Orban a transmis un mesaj prin care le-a spus parlamentarilor să se întâlnească într-o şedinţă în biroul lui la ora 11.30:

”Bună dimineaţa, dragi colegi! Aşa cum ne-am înţeles aseară, astăzi nu participam la dezbaterea şi votul moţiunii. De asemenea, în funcţie de disponibilitatea fiecăruia, vă aşteptam la 11,30 la biroul preşed Cdep pentru a stabili mesajul comun pe care dorim să-l transmitem în situaţia politică actuală. Mulţumim!”, se arată în mesajul transmis către parlamentarii PNL, care îl susțin pe Ludovic Orban.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *