Animalele marine mari cum ar fi balenele, unii rechini și pisicile de mare prezintă risc crescut de boală din cauza microplasticelor din oceane. Acestea filtrează apa pentru a se hrăni cu plancton, fapt pentru care ingerează sute, chiar mii de metri de cubi de apă de mare pe zi în care se află particule din deșeurile aruncate de către oameni.
Peste 1.500 de specii de plante și animale marine sunt în pericol de extincție din cauza plasticului aruncat în mare și în oceane. Efectele activității umane, de la schimbările climatice la poluare, sunt devastatoare pentru viața marină, iar drept urmare o zecime din plantele și viețuitoarele subacvatice sunt amenințate cu dispariția.
Cum sunt afectate animalele marine de activitatea umană
Microplasticele pot dăuna sistemului digestiv când acestea sunt ingerate. În plus, toxinele din microplastice pot afecta, pe termen lung, procese biologice cum ar fi creșterea și reproducerea, alterând sistemul endocrin.
Multe dintre speciile de animale care se hrănesc prin filtrare sunt deja în pericol din cauza pescuitului excesiv și al poluării, iar problema microplasticelor agravează situația lor.
Microplasticele sunt împărțite în două categorii: microplasticele primare și cele secundare. Microplasticele primare ajung direct în mediu, cum ar fi microparticulele abrazive din cosmetice, particulele care ies din materialele textile sintetice în timpul spălării sau cele care apar din cauza uzurii roților de la mașini. Microplasticele secundare își au originea din degradarea bucăților mai mari de plastic în fragmente mai mici odată ajunse în mediul marin.
Potrivit unui studiu de acum câțiva ani, mările și oceanele sunt poluate cu peste 5 trilioane de bucăți de plastic, dintre care 90% sunt microplastice. Aceste particule mai mici de 5 mm afectează animalele marine, care le confundă cu hrană. Microplasticele ajung și în alimentația umană prin vietățile marine, s-au găsit microplastice în mai mult de 70% dintre midiile testate.
Cele mai înspăimântătoare viețuitoare din adâncuri
La suprafață, pe pământ, oamenii sunt cei care conduc și, chiar dacp sunt depășiți din punct e vedere fizic de animale, tot au mijloace necesare cu care să se apere. În adâncuri, însă, situația stă cu totul altfel, omul fiind cât se poate de vulnerabil.
Iată care sunt cele mai înspăimântătoare și periculoase animale din mediul acvativ:
Meduza este unul dintre acestea, mii de persoane murind în fiecare an din cauza lor, în Filipine, de exemplu, aproximativ 40 de persoane mor anual din cauza înțepăturilor, la fel și în cazul pisicilor de mare.
Mai mult decât atât, există voci care spun că meduza portugheză are o înțepătură atât de dureroasă încât ai senzația că ai fost lovit de fulger. Un alt animal interesant din adâncuri se află pe primele locuri în ceea ce privește gradul de pericol, fiind cel mai veninos pește din lume și un maestru al deghizării.
El nu atacă, ci doar stă pe fundul apei și așteaptă să calci pe el. Spinii săi sunt folosiți ca un mecanism de apărare față de rechini și alti prădători. Veninul produce paralizie temporară și chiar moarte, dacă nu ajungi la spital să fii tratat.
Peștele șarpe este un animal care are un corp de șarpe, dinți ascuțiți și maxilare puternice, având o înfățișare înfiorătoare. Pot avea până la 2 metri și jumătate și produce răni de neimaginat. Vestea bună este că aceștia mușcă doar din greșeală sau când se simt amenințați.
Indiferent dacă animalele marine sunt înspăimântătoare sau nu, e bine de știut că plasticul aruncat la întâmplare nu afectează doar peștii, ci și oamenii având în vedere că peste trei milioane de oameni depind de oceane pentru supraviețuire.