Smoothie-ul de păpădie oferă o varietate de beneficii potențiale pentru sănătate, datorită conținutului nutritiv al păpădiei și ingredientelor pe care le combinați cu aceasta.
Atât ceaiul și dulceața, cât și smoothie-ul de păpădie au potențiale beneficii pentru sănătate, acestea includ scăderea tensiunii arteriale, reglarea glicemiei și gestionarea greutății.
Ce ingrediente folosim pentru prepararea unui smoothie delicios de păpădie?
Smoothie-ul de păpădie este o băutură bogată în polifenoli, cu puternic efect antioxidant, menită să încetinească procesul de îmbătrânire și foarte plăcut la gust.
Pentru realizarea acestui smoothie, aveți nevoie de 10 flori de păpădie, 2 cești de frunze de păpădie, 2 tulpini de pătrunjel, cu frunze, 2 felii de ardei capia, 9 sâmburi de migdale, un praf de scorțișoară și 150 ml de apă plată.
Pentru început, se hidratează sâmburii de migdale. Se spală bine feliile de ardei, frunzele și florile de păpădie, precum și pătrunjelul verde, se acoră o atenție sporită pentru îndepărtarea fiecărei impurități.
După ce acestea au fost spălate bine, se mărunțesc și se adaugă în blender, alături de sâmburii de migdale, de praful de scorțișoară și de apa plată. Se blenduiesc până la consistența unui smoothie, după care se poate consuma.
De asemenea, puteți prepara un smoothie doar din frunzele păpădiei și câteva fructe, precum mere, lămâi, portocale, banane. Se pun toate în blender cu 150 de ml de apă și se obține un alt smoothie delicios.
Dacă aceaste variante nu sunt pe placul dumneavoastră, se poate adăuga puțină miere în compoziții pentru a obține un sirop, care trebuie ținut la frigider și consumat cât mai repede posibil.
Ce beneficii are păpădia pentru organism
Păpădia are un puternic efect detoxifiant de curățare a ficatului și rinichilor, dar este și o sursă extraordinară de antioxidanți, fier și calciu.
În ceea ce privește frunzele păpădiei, acestea au un conținut semnificativ de calciu, mai mult decât se află în frunzele de nap.
Dacă adaugi 2 – 3 cești de frunze de păpădie la un smoothie preparat din fructe bogate în calciu, precum portocalele, kiwi, smochine sau papaia, vei obține un smoothie verde care conține mai mult calciu decât orice alt produs lactat.
De asemenea, păpădia ajută la detoxifierea și la curățarea organismului, stimulează și îmbunătățeste activitatea ficatului și nu în ultimul rând ajută vindecarea diabetului, constipației, anemiei, acneei, obezității, celulitei și crește sistemul imunitar.
Așadar, păpădia nu doar că este frumoasă, relativ gustoasă, dar e și foarte sănătoasă și se consumă adesea sub formă de ceai, sirop sau smoothie. Toate părțile păpădiei sunt comestibile, fie că vorbim despre frunze, tulpină, floare sau rădăcină.
Aroma păpădiei este în general amară, însă dacă culegi păpădiile la început de primăvara, aroma amară este foarte subtitlă.
Păpădia este o plantă care crește din belșug pe marginea drumului, fiindcă îi plac locurile foarte însorite, însă marginerea drumului nu este cel mai indicat loc din care să te aprovizionezi cu o astfel de plantă, atât de sănătoasă. De aceea, recomandarea este să cauți să culegi florile de păpădie de pe un câmp, o pășune sau o grădină lipsită de praf și noxe de eșapament și alte chimicale.
Pornind de la un smoothie de păpădie, până la un ceai fierbinte sau un sirop dulce, se găsesc nenumărate variante prin care poți să folosești păpădia în diferite elixiruri pentru sănătate.