Ca orice alt produs, smochinele au și ele câteva contraindicații. Acestea pot provoca un disconfort abdominal sau reacții alergice. Mai mult de atât, cele uscate nu sunt indicate pentru persoanele ce suferă de diabet sau obezitate. Totuși, fructele proaspete au multiple beneficii.
De asemenea, frunzele plantei pot fi folosite la prepararea ceaiul. Băutura este recomandată pentru normalizarea colesterolului și are numeroase proprietăți antibacteriene.
Smochine: contraindicații și beneficii
Orice produs poate dăuna într-o anumită măsură dacă nu este consumat conform recomandărilor. Spre exemplu, unele persoane ce consumă aceste fructe pot avea un disconfort abdominal sau pot observa o creștere a tensiunii arteriale. Smochinele pot provoca reacții alergice, pietre la rinichi și gută. De asemenea, consumate ca și fructe uscate, acestea sunt mai bogate în calorii și nu sunt indicate pentru persoanele diagnosticate cu diabet, obezitate și tulburări metabolice. Totuși, alimentul are multiple beneficii pentru corp. Cu un conținut ridicat de vitamine și minerale, fructele sunt apreciate și pentru prezența fibrelor din compoziția lor ce absorb toxinele. Smochinele conțin magneziu, potasiu, fosfor, sodiu, fier, calciu, acid folic și vitaminele B, PP, A și C.
Produsul alimentar este recomandat și în timpul pierderii greutății. Acesta are proprietăți nutritive ce pot ajuta la controlul apetitului. Pentru femei, smochinele au efecte benefice asupra pielii, îmbunătățind aspectul tenului. Totodată, ajută la eliminarea tulburărilor endocrine și previne bolile sistemului urinar. Dacă vă confruntați cu cicluri menstruale dereglate, o dietă bazată pe smochine, medicamente și fizioterapie este recomandată de către ginecologi. De asemenea, durerile din timpul menstruației pot fi ameliorate considerabil prin intermediul consumului acestor fructe. Deoarece sunt bogate în folat, smochinele sunt indicate pentru femeile însărcinate. Substanța este necesară pentru făt în timpul dezvoltării intrauterine.
Patru modalități de a include fructele în dieta zilnică
Există mai multe modalități de a consuma smochine. În primul rând, fructele se pot servi proaspete, având un conținut scăzut de calorii. În acest mod pot fi incluse în salate sau deserturi. Se poate prepara gem sau conserve cu smochine proaspete. Din frunzele uscate ale fructului se poate prepara și un ceai. Acesta ajută la ameliorarea simptomelor diabetului, normalizează colesterolul, are proprietăți antibactiene și ameliorează constipația. Băutura se prepară din 500 mililitri de apă și două linguri de frunze uscate de smochin. Într-un ibric se va pune apă la fiert, iar când observați că dă în clocot adăugați planta.
Reduceți focul și mai lăsați la fiert timp de 5 minute. Ceaiul va fi lăsat la răcit, apoi va fi strecurat și servit. Se recomandă consumul a două căni pe zi. Băutura nu trebuie îndulcită cu zahăr sau miere de albine. De asemenea, acesta trebuie servit cu moderație deoarece poate produce un scaun moale. Smochinele uscate sunt recomandate pentru tratarea constipației. Acestea au conținut ridicat de zahăr, de aceea trebuie să le consumați cu moderație.
Cu toate că smochinele au anumite contraindicații, fructele au numeroase beneficii pentru organism. Dacă sunt servite proaspete, produsul alimentar vă poate ajuta în lupta cu kilogramele în plus. Totodată și rucola este benefică pentru organism fiind bogată în minerale și vitamine.