Unul dintre cele mai frecvente motive pentru a vizita un chirurg pediatru este smegma la copii. O situație tipică arată cam așa, părinții aduc un băiat de 1-3 ani la o întâlnire cu medicul din cauza unor plângeri despre imposibilitatea deschiderii prepuțului.
Prepuțul este pielea care acoperă glandul penisului. Are multe funcții, inclusiv protectoare, erogene și imunogene. În copilăria timpurie, prepuțul este de obicei imobil, datorită faptului că stratul său interior este strâns legat de capul penisului. După vârsta de 3 ani, la 90% dintre bebeluși acest lucru dispare de la sine, la 6 ani doar 8% dintre băieți nu pot scoate capul, iar până la 16 ani această problemă rămâne doar la 1% dintre adolescenți. Trebuie remarcat faptul că prepuțul dobândește treptat capacitatea de a se „deschide” datorită erecțiilor periodice și îngroșării stratului său interior. În diferite forumuri, precum și la o programare la medic, părinții pot întâlni o varietate de termeni medicali care au legătură directă cu această problemă. Cuvinte precum fimoza, smegma, parafimoza, sinechia, umflarea prepuțului, balanopostita pot provoca sentimente de anxietate la părinții care nu prea înțeleg sensul lor.
Smegma la copii. Ce presupun afecțiunile fimoza și parafimoza
Fimoza este o afecțiune în timpul căreia este imposibil să trageți prepuțul dincolo de capul membrului gol. Adevărat, adică fimoza patologică apare atunci când prepuțul este imobil din cauza cicatricilor. Fimoza fiziologică se observă până la vârsta de 3 ani, deși în unele cazuri poate rămâne la băieții mai mari.
Smegma constă din celule epiteliale exfoliate care se acumulează sub prepuț. La băieții cu fimoză fiziologică, smegma este colectată sub formă de bulgări albe, mai ales adesea în jurul coroanei capului. Acest fenomen dispare de la sine de îndată ce pielea prepuțului devine mai flexibilă.
Pe când, parafimoza este o afecțiune în care prepuțul complet expus rămâne în această poziție pentru o perioadă lungă de timp, rezultând umflături și incapacitatea de a-l readuce în poziția inițială. Această afecțiune apare atunci când părinții de acasă încearcă să o deschidă ei înșiși sau când un copil uită să închidă capul pe spate după ce a urinat sau a făcut baie.
Parafimoza este o afecțiune medicală de urgență care este însoțită de dureri severe și umflarea capului. Cu cât mai devreme mergi la un medic în această situație, cu atât mai puține umflături și, în consecință, cu atât este mai ușor să „resetezi” prepuțul.
Sinechia și balonarea prepuțului. Ce să faci în aceste situații
Sinechiile sunt uniuni ale capului cu suprafața interioară a prepuțului. Această afecțiune este frecventă la copii, dar, din fericire, se rezolvă în cele din urmă din cauza mobilității prepuțului și erecțiilor intermitente. Până la adolescență, sinechia ar trebui să dispară complet.
Balonarea prepuțului la copii poate apărea din cauza incapacității acestuia de a se întinde. Deși această afecțiune provoacă anxietate la părinți, este un fenomen inofensiv, care va dispărea și cu timpul când va exista mai multă mobilitate a prepuțului.
Inflamația prepuțului și a capului apare cel mai adesea ca urmare a igienei deficitare atunci când se folosesc scutece. Tratamentul afecțiunii constă în igiena strictă a penisului și, în unele cazuri, aplicarea locală a unui unguent antibacterian. Episoadele periodice recurente de balanopostită duc la cicatrici și în cele din urmă la fimoză patologică.
Îngrijirea adecvată a prepuțului. Cum să eviți manifestarea unor astfel de afecțiuni
Îngrijirea adecvată a penisului unui băiețel este foarte simplă. Regula principală este că prepuțul trebuie lăsat singur până când el însuși dă semne că se poate deplasa înapoi. De îndată ce se întâmplă acest lucru, este necesar să începeți să-i învățați pe copii să-și retragă ușor propriul prepuț în timpul urinării.
Copiii evită de obicei să deschidă prepuțul dacă simt disconfort. Este foarte important să previi deschiderea capului prin forță, deoarece aceasta provoacă micro-lacrimi. Acestea, în cele din urmă se transformă în cicatrici, ceea ce duce la apariția fimozei cicatriciale. Astfel, este necesar să deschideți capul până la limita maximă nedureroasă, dar nu mai mult.
Prepuțul se spală în timpul băii. Deschideți cu grijă capul, clătiți cu apă și săpun. După uscare cu un prosop, prepuțul trebuie întotdeauna readus în poziția inițială pentru a acoperi capul penisului. Îngrijirea adecvată a prepuțului, inclusiv retragerea blândă și spălarea corectă al acestuia previne dezvoltarea proceselor patologice la nivelul penisului.
Smegma la copii apare la majoritatea băieților cu prepuțul „strâns”. Acesta se va rezolva cu timpul și îngrijirea corespunzătoare. O cură de tratament scurtă de 6-8 săptămâni cu aplicarea de cremă topică cu glucocorticosteroizi poate ajuta la rezolvarea problemei.