Prima pagină » Titlurile zilei » Șmecherii din Iași au combinat mașini și au tras țepe colosale! Datorii de 4 milioane de euro cu SH-uri din Germania. În urmă a rămas o casă amărâtă din Copou
Șmecherii din Iași au combinat mașini și au tras țepe colosale! Datorii de 4 milioane de euro cu SH-uri din Germania. În urmă a rămas o casă amărâtă din Copou

Șmecherii din Iași au combinat mașini și au tras țepe colosale! Datorii de 4 milioane de euro cu SH-uri din Germania. În urmă a rămas o casă amărâtă din Copou

18 feb. 2021, 02:00,
Ciprian Boaru, în Titlurile zilei

Un ieșean a adus un prejudiciu important prin evaziune fiscală. Vasile Dima cumpăra mașini second-hand pe care le vindea mai departe. Tunul de 4 milioane de euro a fost tras după ce nu a plătit TVA și impozitul pe profit. Ingineria a fost pusă la cale prin societatea Vopsitor Star SRL

Afacerile desfășurate de samsarii de mașini din Iași au provocat pagube serioase la bugetul de stat. Este și cazul unui bărbat de 40 de ani care a fost cuprins de mirajul unei îmbogățiri rapide. Începând cu 2017, Vasile Dima a început să achiziționeze mașini second-hand de pe teritoriul Uniunii Europene, spre exemplu Germania, urmând ca acestea să fie aduse în țară și vândute. Această schemă a funcționat cu sute de mașini. Până aici, afacerea părea că se desfășoară cu respectarea legislației.

Însă, un control realizat de inspectorii Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași, dar și ai Direcției Antifraudă, a scos la iveală o serie de nereguli, tematica acțiunilor fiind depistarea infracțiunilor de evaziune fiscală. De fapt, Vasile Dima, prin societatea Vopsitor Star SRL, cumpăra mașinile, iar în țară le vindea mai departe pe persoană fizică. Astfel, a evitat plata TVA și a impozitului pe profit. Între timp, societatea a intrat în insolvență, la finalul anului 2020. DGRFP Iași este singurul creditor care are de recuperat prejudiciul de la firma controlată de Vasile Dima.

Slabe șanse pentru Finanțele ieșene de a mai recupera din prejudiciu

Recent, a fost întocmit și tabelul preliminar de creanțe pentru societatea Vopsitor Star SRL. Finanțele ieșene solicită recuperarea unui debit de 21.398.355 lei, aproape 4 milioane de euro, în baza unei decizii de impunere emisă la începutul anului 2019. Administrator judiciar al debitoarei Vopsitor Star SRL a fost desemnat Business Support Solutions S.P.R.L. Mai bine din jumătate de suma datorată este reprezentată de accesorii adunate în ultimii ani. Reporterii BZI au încercat să obțină un punct de vedere din partea lui Vasile Dima, dar acesta nu a putut fi contactat. Bărbatul are domiciliul pe strada General Dr. Nicolae Vicol, vizavi de Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași din Copou.

În cursul zilei de ieri, nu se afla nimeni în imobilul unde este declarat și sediul social al firmei. Greu de crezut că prejudiciul Finanțelor poate fi recuperat. Cel mai probabil, cercetările pentru evaziune fiscală vor fi continuate de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași. Vopsitor Star SRL a depus singurul bilanț în 2017. Atunci, cifra de afaceri a fost de 5,3 milioane de lei, profit de 87.118 lei, datorii de 5,5 milioane lei. Procurorii ieșeni au mai avut dosare asemănătoare în cursul anului 2020.

Ce sume au încasat Finanțele ieșene în 2020, de la începutul pandemiei de COVID-19

În ciuda pandemiei de COVID-19, Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași a înregistrat sume importante, cuantumul acestora din zona de colectare fiind surprinzătoare. În condițiile în care multe afaceri au fost suspendate, iar angajații au fost disponibilizați, încasările Finanțelor ieșene sunt mai mari decât cele înregistrate în 2019, perioadă neafectată de pandemie. Astfel, în 2020, Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Iași a încasat de la persoanele fizice și juridice suma de 5 miliarde lei, aproximativ 1 miliard de euro. În 2019, suma a fost mai mică, adică 4,9 miliarde lei.

Per total, încasările anunțate pe cele 6 administrații din regiune: Iași, Botoșani, Vaslui, Bacău, Neamț, Suceava au fost de 15,3 miliarde lei, în 2020, față de 15 miliarde în 2019. Din activitatea de inspecție fiscală au rezultat venituri suplimentare de 113.136.586 lei (la nivelul AJFP Iași), față de 175.681.277 lei, venituri identificate în 2019. La nivel regional, discrepanța este mai mare. În 2020, sumele suplimentare înseamnă 266.607.374 lei, față de 362.206.817 lei (2019). În luna mai a anului 2020, Finanțele ieșene au anunțat că vor fi verificate averile nejustificate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *