Smântâna de post este un substitut vegetal obținut din caju. Este adesea folosită în diverse mâncăruri, precum supe și deserturi. Nucile de caju sunt iubite în întreaga lume pentru că au o aromă bogată și multe utilizări.
Deși nucile caju sunt puțin mai scumpe, sunt bogate în nutrienți. Acestea conțin vitamine, printre care B, C, E și K. În plus, consumul lor asigură un aport de proteine și minerale, precum calciu, cupru, magneziu, fier și fosfor.
Cum se prepară smântâna de post
Nucile caju sunt cele care dau textura cremoasă acestei smântâni de post. Dacă nu puteți avea mânca nuci, încercați să preparați o smântână de tofu. Mai departe, aveți nevoie de oțet din cidru de mere, suc proaspăt de lămâie și sare. De asemenea, iaurt vegetal neîndulcit face ca preparatul să fie mai cremos, dar îl puteți omite dacă este necesar.
Mai întâi de toate, trebuie să înmuiați nucile caju. Pentru asta, turnați apă fierbinte peste ele, apoi lăsați-le să stea peste noapte sau pentru cel puțin 8 ore. Dacă nu aveți un blender cu o putere mai mare, trebuie să stea în apă timp de o oră, pentru a le face foarte moi.
Scurgeți nucile, apoi adăugați-le într-un blender împreună cu trei sferturi de cană de apă, oțet de mere, suc de lămâie și sare. Mixați până se omogenizează foarte bine și adăugați iaurt, dacă doriți. Acest ultim pas este opțional, dar va face ca smântâna să fie mult mai cremoasă.
În final, se transferă într-un recipient mic, etanș și se depozitează la rece, în frigider. Trebuie să țineți cont de faptul că smântâna se va îngroșa pe măsură ce se răcește. Crema se va păstra la frigider timp de aproximativ 1 săptămână. De asemenea, o puteți congela timp de până la 1 lună. După ce s-a întărit, transferați cupele într-o pungă rezistentă la congelare, pentru porții ușor de folosit în preparatele dumneavoastră, cum ar fi patatas bravas.
De asemenea, untul de caju este un produs tartinabil obținut din caju. Pentru această rețetă trebuie să prăjiți nucile caju timp de 10-15 minute, apoi să le măcinați până când acestea eliberează ulei și capătă o textură cremoasă. Suplimentar, se poate adăuga ulei pentru a ajuta la obținerea texturii.
Care sunt beneficiile nucilor caju
Bogate în proteine, grăsimi sănătoase și antioxidanți precum polifenolii, nucile caju, dar și nucile macadamia, oferă mai multe beneficii pentru sănătate.
Nucile caju ajută la reducerea colesterolului. Deși mulți le evită pentru că au grăsimi saturate, o mare parte din grăsimea din caju provine din acidul stearic, despre care experții cred că au un efect redus asupra colesterolului din sânge. Cercetările sugerează că persoanele care mănâncă o porție mică de caju în fiecare zi pot observa o mică reducere a colesterolului „rău”.
Nu numai că pot reduce colesterolul rău, nucile caju pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă datorită conținutului lor ridicat de magneziu. Consumul suficient de magneziu vă poate reduce riscul de boală cardiacă ischemică, care apare atunci când inima nu primește suficient sânge.
Mai mult, magneziul din caju poate ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral. Această legătură este considerată a fi cea mai puternică în cazul accidentelor vasculare cerebrale hemoragice, care se produc atunci când un vas de sânge slăbit se rupe și varsă sânge în creier.
Nucile caju sunt sărace în carbohidrați în comparație cu multe alte gustări obișnuite. Acest lucru limitează impactul lor asupra zahărului din sânge, ceea ce le face o alegere bună pentru persoanele cu diabet de tip 2, precum și pentru cei care doresc să prevină această afecțiune.
Astfel, indiferent de motivație, puteți să vă bucurați în continuare de preparatele preferate, folosind smântâna de post.