Prima pagină » Actualitate » Slujbă specială ținută la Catedrala din Canterbury în memoria prințului Philip al Marii Britanii
Slujbă specială ținută la Catedrala din Canterbury în memoria prințului Philip al Marii Britanii

Slujbă specială ținută la Catedrala din Canterbury în memoria prințului Philip al Marii Britanii

11 apr. 2021, 15:30,
George Cristian în Actualitate

O slujbă de pomenire pentru ducele de Edinburgh a avut loc în Catedrala Canterbury, în timp ce Marea Britanie a adoptat o perioadă de doliu oficial. A fost condusă de arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, care este de asemenea așteptat să oficieze la înmormântarea prințului Philip sâmbăta viitoare.

Fostul prim-ministru Sir John Major, un prieten al ducelui, a spus că speră că reginei i se va oferi spațiu pentru a putea deplânge moartea. Ducele „va fi în continuare acolo în memoria ei”, a declarat el pentru BBC.

Prințul Philip era confidentul Reginei Elisabeta a II-a

Sir John a spus într-un interviu cu Andrew Marr că a fi șef al statului era o „poziție solitară în multe privințe” pentru regină, iar ducele era „persoana căreia i se putea descărca singură”.

„Poate că prințul Philip a dispărut fizic, dar el va fi în mintea reginei la fel de clar ca și cum ar fi așezat vizavi de el”, a spus el.

„Sper că i se va oferi puțin spațiu și puțin timp și puțină libertate pentru a se întrista în felul în care oricine altcineva ar dori să facă acest lucru după ce și-a pierdut soțul.”

Sir John, care a fost gardianul ducilor de Cambridge și Sussex după moartea mamei lor (Printeșa Diana), a spus că speră că frații vor profita de „ocazia” de a „remedia orice ruptură care ar putea exista” între ei.

„Fricțiunea despre care ni se spune că a apărut este o frecare mai bine încheiată cât mai repede posibil”, a spus el.

Perioada de doliu național se va încheia după 17 aprilie, când înmormântarea prințului Philip va avea loc la Capela Sf. Gheorghe de la Castelul Windsor.

Prințul Philip a murit la vârsta de 99 de ani

Prințul Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a și cel mai îndelung consort a oricărui monarh britanic, a murit la vârsta de 99 de ani pe data de 9 aprilie 2021. În anii săi activi, Philip a ajutat la stabilirea unui nou curs pentru monarhie sub o tânără regină.

Philip a petrecut 65 de ani susținând regina, retrăgându-se din rolul său public în 2017 și rămânând în mare parte departe departe de camerele de filmat. În anii săi activi, el a ajutat la stabilirea unui nou curs pentru monarhie sub o tânără regină, și a susținut cauzele de mediu, știința și tehnologia.

Toți reprezentanții de seamă a puterilor mondiale și-au exprimat regretul pentru trecerea la cele veșnice a lui Philip.

„În numele tuturor cetăţenilor Statelor Unite, transmitem cele mai profunde condoleanţe Majestăţii Sale Regina Elizabeth a II-a, întregii familii regale şi întregului popor britanic pentru moartea Alteţei Sale Regale prinţul Philip, duce de Edinburgh”, anunţă preşedintele Joseph Biden, conform unui comunicat postat pe site-ul Casei Albe.

„De-a lungul vieţii sale de 99 de ani, el a văzut lumea noastră schimbându-se în mod dramatic şi repetat. De la serviciul său în timpul celui de-al II-lea Război Mondial, la cei 73 de ani alături de regină şi la întreaga sa viaţă publică, prinţul Philip s-a dedicat cu bucurie poporului britanic, organizaţiei Commonwealth şi familiei”, a subliniat Joseph Biden, președintele SUA.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *