Slujbă de resfințire a Monumentului Eroilor din Bucium de Ziua Eroilor – GALERIE FOTO

02 iun. 2022, 16:00,
Andreea Timofte, în Local

Miercuri, 2 iunie 2022, de Ziua Eroilor, Ateneul Național din Iași a organizat slujba de resfințire a Monumentului Eroilor-Bucium. Monumentul, ridicat acum 100 de în memoria eroilor căzuți la datorie pe câmpurile de luptă din Primul Război Mondial, a fost restaurant la inițiativa Ateneului Național Iași.

La acest eveniment plin de semnificație au participat un sobor de preoți, episcopul-vicar al Iașilor, reprezentanți ai armatei, dar și primarul Mihai Chirica.

Monumentul Eroilor din Bucium a fost înălțat în anul 1922, în semn de comemorare a eroilor din satul Bucium. Inițiativa construirii unui astfel de monument a aparținut generalului adjunct Dumitru Gherculescu, personalitate marcantă din România antebelică și interbelică, care s-a făcut remarcat printr-o carieră militară de excepție. Acum, monumentul este în continuare important pentru ieșeni, Ateneul Național din Iași fiind instituția care îi acordă o deosebită atenție.

Mihai Chirica, la resfințire a Monumentului Eroilor din Bucium de Ziua Eroilor: „Despre eroi putem vorbi atât la trecut, cât și la prezent“

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a vorbit despre importanța zilei de 2 iunie, care din perspectiva sa este dedicată tuturor eroilor ce au murit făcându-și datoria, indiferent de loc sau moment.

“Astăzi, ne-am amintit de cei care au slujit această națiune, români, dar și străini. Toți și-au dat mâna în istoria noastră ca noi să avem această țară mândră astăzi. Cred că este momentul să vorbim atât la trecut, cât și la prezent de aceștia. Să-i comemorăm, dar să-i și mulțumim lui Dumnezeu că avem o țară frumoasă în care se vorbește limba română ca limbă națională, în care tricolorul poate fi arborat pe tot teritoriul său și pe toată granița sa, în care credința strămoșească, fie ea ortodoxă, catolică sau de orice alt rit creștin este a noastră, a întregului popor. Să mulțumim de asemenea celor care din ceruri ne privesc și cărora le datorăm această țară, eroilor români, bărbați și femei, domnitori și țărani, oameni cu carte și fără carte, dar toți mânați de același ideal: dragostea de patrie. Le mulțumesc și celor prezenți care nu uită și care fac eforturi ca  lucrurile să meargă mai departe, care aduc în atenția tinerei generații această pagină frumoasă de istorie”, a menționat Mihai Chirica.

Ce semnifică mai exact monumentul din Bucium

Monumentul Eroilor din Bucium a fost înălțat în amintirea eroilor din satul Bucium, astăzi cartier al Iașului. Pe vremea aceea, fondurile necesare realizării acestuia s-au strâns din donații, care au fost oferite atât de oameni de cultură și politicieni, cât și de locuitorii satului Bucium. Monumentul este alcătuit dintr-un vulture de bronz, simbol al vitejiei, al identității naționale și al suveranității, amplasat pe un soclu de piatră. Macheta vulturului a fost realizată de artistul Ion Mateescu, fratele vitreg al cunoscutului poet, George Topîrceanu, cel care a sculptat și busturile lui Mihai Eminescu, Barbu Delavrancea și Costache Negruzzi din Parcul Copou. Bronzul a fost turnat la Arsenalul Armatei și apoi cizelat, montat și patinat în fabrica “V.V.Rășcanu din București. Monumentul a fost inaugurat oficial în anul 1922, acest an fiind înscris pe o placă încastrată în partea dreaptă sus a soclului.

În partea din față a soclului se află un altorelief reprezentând o carte deschisă din bronz pe care sunt scrise următoarele: “1916-1918 Eroilor din Buciumi cari au luptat cu vitejie și credință pentru întregirea neamului”. Deasupra cărții a fost amplasată pe soclu o cască și două sabii încrucișate (una dintre săbii este azi dispărută), iar dedesubt o candelă într-un felinar.

Din anul 2015,  monumentul este înscris în Lista monumentelor istorice din   județul Iași.

Comentarii
  • Din acest motiv la Cimitirul ETERNITATEA a fost o prezenta simbolica a celor care conduc IASUL cat si a Armatei? Pentru prima data am vazut o asemenea organizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *